Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este Leridip si pentru ce se utilizeaza
-
Inainte sa luati Leridip
-
Cum sa luati Leridip
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Leridip
-
INFORMATII suplimentare
1. CE ESTE LERIDIP SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Leridip face parte din clasa blocantelor de calciu (derivati de dihidropiridina), care sunt utilizate in tratamentul tensiunii arteriale crescute.
Leridip este utilizat pentru tratarea valorilor mari ale tensiunii arteriale, la adulti cu varsta peste 18 ani. Nu este recomandat la copii cu varsta sub 18 ani.
2. INAINTE SA LUATI LERIDIP
Nu luati Leridip
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidratul de lercanidipina sau la oricare din componentele Leridip;
-
daca aveti sau ati avut reactii alergice la medicamente inrudite cu lercanidipina (cum sunt amlodipina, nicardipina, felodipina, isradipina, nifedipina sau lacidipina;
-
daca suferiti de unele afectiuni ale inimii: muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului (insuficienta cardiaca congestiva netratata), obstacol in iesirea sangelui din ventriculul stang al inimii, boala arterelor care iriga inima (angina pectorala instabila, angina de repaus sau agravata), atac de cord in urma cu cel mult o luna;
-
daca aveti afectiuni severe ale ficatului sau ale rinichiului;
-
daca luati medicamente care sunt inhibitori ai izoenzimei CYP3A4 (compus organic de natura proteica, solubil, care provoaca sau accelereaza o reactie): medicamente antifungice (de exemplu ketoconazol sau itraconazol) utilizate in tratarea micozelor (infectii cu ciuperci microscopice), antibiotice din clasa macrolide (de exemplu eritromicina sau troleandomicina), medicamente antivirale (de exemplu ritonavir).
Luati alte medicamente numite ciclosporine (folosite dupa transplant pentru a preveni respingerea de organ).
In timpul tratamentului cu Leridip se va evita sucul de grapefruit.
Nu luati Leridip daca sunteti gravida sau alaptati (pentru mai multe INFORMATII vezi pct. „Sarcina si alaptarea”).
Aveti grija deosebita cand utilizati Leridip:
Daca aveti alte afectiuni ale inimii care nu au fost tratate prin montarea unui peacemaker (aparat electric implantat in corp, care furnizeaza muschiului inimii impulsuri electrice cu frecventa constanta) sau aveti o boala a arterelor care iriga inima numita angina pectorala.
Daca aveti afectiuni ale ficatului sau ale rinichiului sau daca faceti de dializa.
Consumul de alcool etilic trebuie evitat in timpul tratamentului.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:
-
Luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala;
-
Luati beta-blocante, de exemplu, metoprolol, diuretice (medicamente care elimina apa) sau inhibitori ECA (medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute);
-
Luati cimetidina (in doze mai mari de 800 mg zilnic, un medicament pentru ulcer, indigestie sau arsuri la stomac);
-
Luati, digoxina (un medicament pentru tratarea problemelor inimii);
-
Luati midazolam (un medicament care va ajuta sa dormiti);
-
Luati rifampicina (un medicament pentru tratarea tuberculozei);
-
Luati astemizol sau terfenadina ( medicamente pentru alergii);
-
Luati amiodarona sau chinidina (medicamente pentru tratarea batailor rapide sau neregulate ale inimii);
-
Luati fenitoina sau carbamazepina (medicamente pentru epilepsie). Medicul dumneavoastra va dori sa va urmareasca mai frecvent ca de obicei presiunea arteriala.
Nu sunt de asteptat interactiuni cand se administreaza lercanidipina dimineata si simvastatina seara, dupa cum este indicat pentru un astfel de medicament.
Antifungicele orale (ketoconazol, itraconazol), antibiotice macrolide (eritromicina, troleandomicina) si antiviralele orale pentru tratamentul infectiei HIV (de exemplu ritonavir) pot creste efectele Leridip si de aceea se va evita administrarea concomitenta.
Utilizarea Leridip impreuna cu alimente si bauturi
-
Pacientii nu trebuie sa consume alcool in timpul tratamentului cu Leridip deoarece acesta poate creste efectul de dilatare al vaselor sangvine;
-
Pacientii nu trebuie sa consume grapefruit sau suc de grapefruit.
Sarcina si alaptarea
Nu luati Leridip daca sunteti gravida sau alaptati.
Nu luati Leridip daca doriti sa deveniti gravida sau nu folositi metode contraceptive.
Daca sunteti in tratament cu Leridip si suspectati o sarcina, adresati-va imediat medicului.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Trebuie precautie deoarece uneori pot sa apara ameteli, astenie, si oboseala. Nu conduceti vehicule sau folositi utilaje pana nu stiti cum va afecteaza tratamentul cu Leridip.
INFORMATII importante privind unele componente ale Leridip
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament deoarece comprimatele contin lactoza.
3. CUM SA LUATI LERIDIP
Utilizati intotdeauna Leridip exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti: Doza uzuala este de 10 mg lercanidipina (1 comprimat filmat a 10 mg Leridip) zilnic, la aceeasi ora, preferabil dimineata cu cel putin 15 minute inainte de micul dejun, deoarece o masa bogata in grasimi poate creste semnificativ valorile sanguine ale lercanidipinei.
Medicul va poate recomanda sa cresteti doza la doua comprimate filmate a 10 mg de Leridip zilnic (adica 20 mg) daca este necesar.
Comprimatele trebuie inghitite, de preferinta, intregi, cu o cantitate suficienta de apa.
Varstnici: nu este nevoie de ajustarea dozei zilnice. Oricum, trebuie precautii speciale la initierea tratamentului.
Pacienti cu probleme ale ficatului si rinichiului: este necesara precautie deosebita la initierea tratamentului la acesti pacienti si la cresterea dozei zilnice la doua comprimate a 10 mg Leridip (adica 20 mg).
Copii: Acest medicament nu trebuie utilizat de catre copii cu varsta sub 18 ani.
Daca aveti orice intrebare cu privire la utilizarea acestui medicament intrebati-va medicul.
Daca ati luat mai mult Leridip decat trebuie
Nu depasiti doza prescrisa.
Daca utilizati mai mult decat doza prescrisa sau in caz de supradozaj, consultati imediat medicul si, daca este posibil, luati cu dumneavoastra comprimatele si/sau cutia.
Depasirea dozei corecte poate determina scaderea excesiva a tensiunii arteriale si bataile inimii devin neregulate si mai rapide. De asemenea, poate determina pierderea cunostintei.
Daca ati uitat sa luati Leridip
Daca ati uitat sa luati comprimatul, pur si simplu nu mai luati doza uitata si continuati conform prescriptiei medicului. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Leridip
Daca intrerupeti utilizarea Leridip tensiunea arteriala va poate creste iar. Va rugam sa va consultati medicul inainte de a opri tratamentul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Leridip poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Unele reactii adverse pot fi grave:
Daca aveti una din aceste reactii adverse anuntati-va medicul imediat.
Rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti): angina pectorala (durere in piept cauzata de slaba irigare a inimii).
Foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti): durere in piept, scaderea presiunii arteriale, lesin si reactii alergice (simptome care includ mancarime, eruptie cutanata tranzitorie, urticarie).
Daca suferiti de angina pectorala (durere la nivelul inimii), s-a raportat cresterea frecventei, duratei sau severitatii crizelor de angina datorate medicamentelor care apartin acestui grup din care face parte si Leridip. Au fost observate cazuri izolate de atac de cord.
Alte reactii adverse posibile:
Mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti): durere de cap, ameteala, puls crescut, palpitatii, inrosirea fetei, gatului si toracelui, inflamatii ale gleznelor.
Rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti): somnolenta, stare de rau (greata), varsaturi, arsuri la stomac, dureri de stomac, diaree, eruptii cutanate, dureri musculare, volum crescut al urinei, oboseala.
Foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti): inflamarea gingiilor.
Pe langa acestea, a fost raportata cresterea frecventei de urinare.
S-au raportat cresteri izolate si reversibile ale valorilor plasmatice ale transaminazelor hepatice.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA LERIDIP
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Leridip dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.
Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Leridip
Substanta activa este lercanidipina.
Fiecare comprimat filmat contine 10 mg clorhidrat de lercanidipina echivalent la 9,4 mg lercanidipina.
Celelalte componente sunt: nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon glicolat de sodiu tip A, povidona K-30, stearat de magneziu; film:Opadry OY-SR-6497 care contine hipromeloza, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172).
Cum arata Leridip si continutul ambalajului
Comprimatele filmate sunt circulare, biconvexe, de culoare galbena, cu sant median pe una dintre fete.
Leridip este disponibil in:
-
Cutie cu 1 blister din PVC/Al alba, opaca cu 7 comprimate filmate;
-
Cutie cu 1 blister din PVC/Al alba, opaca a cate 14 comprimate filmate;
-
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al alba, opaca a cate 14 comprimate filmate;
-
Cutie cu 4 blistere din PVC/Al alba, opaca a cate 15 comprimate filmate;
-
Cutie cu 6 blistere din PVC/Al alba, opaca a cate 15 comprimate filmate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Berlin Chemie AG (Menarini Group), Glienicker Weg 125, 12489 Berlin, Germania
Fabricantul
Berlin Chemie AG
Glienicker Weg 125, 12489 Berlin, Germania
Acest prospect a fost aprobat in iulie 2012