1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI
Insuman Rapid 100 UI/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut.
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare ml de Insuman Rapid contine 100 UI (3,5 mg) substanta activa, insulina umana. Fiecare stilou injector (pen) preumplut contine 3 ml, echivalent cu 300 UI insulina. O Unitate Internationala (UI) corespunde la 0,035 mg insulina umana anhidra.
Insuman Rapid este o solutie de insulina neutra (insulina regular).
Insulina umana din Insuman Rapid este produsa prin tehnologia ADN-ului recombinant, utilizând tulpini K 12 de Escherichia coli.
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICA
Solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut. OptiSet Solutie limpede, incolora, de consistenta asemanatoare apei.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Diabet zaharat, atunci când este necesar tratament cu insulina.
4.2 Doze si mod de administrare
Glicemia dorita, preparatele de insulina care se vor utiliza si dozajul insulinei (doze si orarul de administrare), trebuie determinate individual si ajustate corespunzator dietei pacientului, activitatii fizice si stilului sau de viata.
Doze zilnice si orar de administrare
Nu exista reguli fixe privind dozajul insulinei. Cu toate acestea, adesea, necesarul mediu de insulina este cuprins între 0,5 si 1,0 UI/kg si zi. Necesarul metabolic bazal reprezinta 40% pana la 60% din necesarul zilnic total. Insuman Rapid se injecteaza subcutanat cu 15 pana la 20 minute înainte de masa.
Insuman Rapid elibereaza insulina în trepte de cate 2 UI pana la un maximum de 40 UI intr-o singura doza.
Trecerea la Insuman Rapid
Atunci când pacientii sunt trecuti de la un preparat de insulina la altul, poate fi necesara ajustarea dozei. Aceasta ajustare este necesara, de exemplu, atunci cand se trece de la:
-
o insulina animala (în special o insulina bovina) la o insulina umana;
-
un preparat de insulina umana la altul;
-
un regim terapeutic numai cu insulina regular la un regim terapeutic cu insulina cu actiune mai lunga.
Necesitatea ajustarii dozei (de exemplu scaderea dozei) poate deveni evidenta imediat dupa trecerea la alt regim terapeutic. Alteori, necesitatea ajustarii dozei poate deveni necesara treptat, in decurs de cateva saptamani.
Dupa trecerea de la o insulina animala la insulina umana, poate fi necesara scaderea dozei, mai ales la pacientii care:
-
au fost deja echilibrati la valori relativ mici ale glicemiei;
-
au tendinta la hipoglicemie;
-
au necesitat anterior doze mari de insulina datorita prezentei anticorpilor anti-insulina.
In timpul perioadei de schimbare a regimului terapeutic si în primele saptamani dupa aceea, se recomanda o monitorizare metabolica atenta. La pacientii care necesita doze mari de insulina datorita prezentei anticorpilor anti-insulina, trebuie luata în considerare trecerea la alt regim terapeutic sub supraveghere medicala în spital sau in conditii similare.
Ajustarea ulterioara a dozei
Imbunatatirea echilibrului metabolic poate avea ca rezultat cresterea sensibilitatii la insulina, ducand la scaderea necesarului de insulina. De asemenea, ajustarea dozei poate fi necesara, de exemplu, daca:
-
se modifica greutatea pacientului,
-
se schimba stilul de viata al pacientului,
-
apar alte circumstante care cresc sensibilitatea la hipo- sau hiperglicemie (vezi pct. 4.4).
Utilizarea la grupe speciale de pacienti
La pacientii cu insuficienta hepatica sau renala, precum si la pacientii varstnici, necesarul de insulina poate fi diminuat (vezi pct. 4.4).
Administrare
Insuman Rapid se administreaza subcutanat.
Absorbtia insulinei si prin urmare, efectul de scadere a glicemiei al unei doze pot varia de la o regiune de injectare la alta (de exemplu peretele abdominal comparativ cu coapsa). În cadrul aceleiati regiuni, locurile de injectare trebuie alternate de la o injecaie la alta.
Înainte de a utiliza OptiSet, trebuie citite cu atentie Instrucaiunile de utilizare incluse în prospect.
Pentru detalii suplimentare cu privire la manipulare, vezi pct. 6.6.
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Pacientii cu hipersensibilitate la Insuman Rapid, pentru care nu este disponibil un alt preparat mai bine tolerat, pot continua tratamentul numai sub supraveghere medicala stricta si - daca este necesar - in asociere cu tratament antialergic.
La pacientii cu alergie la insulina animala se recomanda efectuarea testelor cutanate intradermice înainte de a se trece la administrarea de Insuman Rapid, deoarece exista posibilitatea reactiilor imune încrucisate.
La pacientii cu insuficienta renala, necesitatile de insulina pot fi diminuate datorita metabolizarii reduse a insulinei. La vârstnici, deteriorarea progresiva a functiei renale poate determina diminuarea constanta a necesitatilor de insulina.
La pacientii cu insuficienta hepatica severa, necesitatile de insulina pot fi diminuate datorita capacitatii reduse de gluconeogeneza si metabolizarii reduse a insulinei.
In caz de control insuficient al glicemiei sau de tendinta la episoade repetate hiper- sau hipoglicemice, inainte de a lua in considerare ajustarea dozei, trebuie evaluate complianta pacientului la regimul de tratament prescris, locurile de injectare, corectitudinea tehnicii de injectare si toti ceilalti factori relevanti.
Hipoglicemie
Poate sa apara hipoglicemie daca doza de insulina este prea mare fata de necesarul de insulina.
Se recomanda prudenta deosebita fata de sporirea monitorizarii glicemiei la pacientii la care episoadele hipoglicemice pot avea o relevanta clinica particulara, cum sunt cei cu stenoza semnificativa a arterelor coronare sau a vaselor cerebrale (risc de complicatii cardiace sau cerebrale ale hipoglicemiei), precum si la pacientii cu retinopatie proliferativa, mai ales daca nu au fost tratati prin fotocoagulare (risc de amauroza tranzitorie consecutiva hipoglicemiei).
Pacientii trebuie atentionati despre circumstantele în care simptomele de avertizare ale hipoglicemiei sunt diminuate. Simptomele de avertizare ale hipoglicemiei pot fi modificate, pot fi mai putin evidente sau chiar absente la anumite grupe de risc. Acestea includ pacientii:
-
la care controlul glicemiei este semnificativ ameliorat,
-
la care hipoglicemia se dezvolta treptat,
-
vârstnici,
-
la care s-a trecut de la insulina animala la insulina umana,
-
cu neuropatie vegetativa,
-
cu antecedente îndelungate de diabet zaharat,
-
cu afectiuni psihice,
-
in tratament concomitent cu anumite alte medicamente (vezi pct. 4.5). Astfel de situatii pot determina hipoglicemie severa (cu posibila pierdere a constientei) înainte ca pacientul sa isi dea seama de simptomele de avertizare ale hipoglicemiei.
-
daca valorile hemoglobinei glicozilate sunt normale sau scazute, trebuie luata în considerare posibilitatea aparitiei episoadelor hipoglicemice recurente (mai ales nocturne), nerecunoscute ca atare.
Complianta pacientului la regimul terapeutic si la dieta, administrarea corecta a insulinei si cunoasterea simptomelor hipoglicemiei sunt esentiale pentru reducerea riscului de hipoglicemie. Factorii care cresc sensibilitatea la hipoglicemie necesita o monitorizare stricts si, eventual, ajustarea dozei. Acestia includ:
-
schimbarea regiunii de injectare,
-
ameliorarea sensibilitatii la insulina (de exemplu prin indepartarea factorilor de stres),
-
activitatea fizica neobisnuita, intensa sau prelungita,
-
afectiunile intercurente (de exemplu varsaturi, diaree),
-
alimentatia inadecvata,
-
omiterea unor mese,
-
consumul de etanol,
-
anumite tulburari endocrine decompensate (de exemplu în hipotiroidie si insuficenta hipofizara anterioara sau corticosuprarenala),
-
tratamentul concomitent cu anumite alte medicamente.
Afectuni intercurente
Afectiunile intercurente necesita intensificarea monitorizarii metabolismului. In multe cazuri, sunt indicate determinari ale corpilor cetonici în urina si adesea este necesara ajustarea dozei de insulina. Necesarul de insulina este adesea crescut. Pacientii cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa continue sa consume regulat cel putin o cantitate mica de glucide, chiar daca nu pot sa manance decat putin sau deloc sau varsa etc. si nu trebuie sa renunte complet la insulina.
Manipularea stiloului injector (pen-ului)
Înainte de a utiliza OptiSet, trebuie citite cu atentie Instrucaiunile de utilizare incluse în prospect. OptiSet trebuie utilizat conform recomandarilor din aceste Instrucaiuni de utilizare (vezi pct. 6.6).
4.5 interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
O serie de substante afecteaza metabolizarea glucozei si pot impune ajustarea dozei de insulina umana.
Substantele care pot accentua efectul de scadere a glicemiei si sensibilitatea la hipoglicemie includ antidiabeticele orale, inhibitorii ECA, disopiramida, fibratii, fluoxetina, inhibitorii MAO, pentoxifilina, propoxifenul, salicilatii si sulfonamidele antimicrobiene.
Substantele care pot reduce efectul de scadere a glicemiei includ glucocorticoizii, danazolul, diazoxidul, diureticele, glucagonul, izoniazida, estrogenii si progestogenii, derivatii de fenotiazina, somatropina, simpatomimeticele (de exemplu epinefrina [adrenalina], salbutamolul, terbutalina) si hormonii tiroidieni.
Blocantele beta-adrenergice, clonidina, sarurile de litiu sau etanolul pot fie sa potenteze, fie sa reduca efectul insulinei de scadere a glicemiei. Pentamidina poate determina hipoglicemie, care uneori poate fi urmata de hiperglicemie.
În plus, sub influenta medicamentelor simpatolitice cum sunt blocantele beta-adrenergice, clonidina, guanetidina si rezerpina, semnele de reactie adrenergica compensatorie pot fi reduse sau absente.
4.6 Sarcina si alaptarea
Sarcina
Pentru insulina umana nu sunt disponibile date clinice privind utilizarea sa la femeile gravide. Insulina nu traverseaza bariera feto-placentara. Medicamentul va fi prescris cu prudenta la femeia gravida.
Este esential pentru pacientele cu diabet zaharat pre-existent sau de sarcina sa mentina un echilibru metabolic bun în timpul sarcinii. Necesitatile de insulina pot sa scada în primul trimestru si, în general, cresc în trimestrele doi si trei. Imediat dupa nastere, necesitatile de insulina scad rapid (risc crescut de hipoglicemie). Este esentiala monitorizarea atenta a echilibrului glicemic.
Alaptarea
Nu se anticipeaza efecte asupra sugarului. Insuman Rapid poate fi utilizat în timpul alaptarii.Femeile care alapteaza pot necesita ajustarea dozei de insulina si a dietei.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Capacitatea de concentrare si de reactie a pacientului poate fi afectata datorita hipoglicemiei, hiperglicemiei sau, de exemplu, datorita tulburarilor vizuale. Aceasta poate constitui un risc în situatiile în care aceste capacitati au o importanta deosebita (de exemplu conducerea unui vehicul sau folosirea utilajelor).
Pacientii trebuie atentionati sa-si ia toate masurile de precautie pentru a evita hipoglicemia în timp ce conduc vehicule. Acest aspect este important indeosebi pentru pacientii la care simptomele de avertizare ale hipoglicemiei sunt reduse sau absente sau care au episoade frecvente de hipoglicemie. Trebuie evaluat daca în aceste situatii sunt recomandabile conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje.
4.8. Reactii adverse
Hipoglicemia, în general cea mai frecventa reactie adversa la tratamentul cu insulina, poate sa apara daca doza de insulina este prea mare în raport cu necesarul de insulina. În studiile clinice si în timpul utilizarii dupa punerea pe PIATA, frecventa variaza în functie de grupul de pacienti si regimul de doze. Prin urmare, nu pot fi prezentate frecvente specifice.
Crizele severe de hipoglicemie, mai ales daca sunt recurente, pot determina leziuni neurologice. Episoadele hipoglicemice severe sau prelungite pot pune viata în pericol.
La multi pacienti, semnele si simptomele neuroglicopeniei sunt precedate de reactii adrenergicecompensatorii. În general, cu cat scaderea glicemiei este mai mare si mai rapida, cu atat reactia compensatorie si simptomele ei sunt mai intense.
Urmatoarele reactii adverse din studiile clinice sunt enumerate mai jos pe aparate, sisteme si organe si în ordinea descrescatoare a incidentei: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100, <1/10); mai putin frecvente (≥1/1000, <1/100); rare (≥1/10000, <1/1000); foarte rare <1/10,000); necunoscute (nu se poate estima din datele disponibile).
În cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescatoare a gravitatii.
Tulburari ale sistemului imunitar
Mai putin frecvente: soc Necunoscute: reactii alergice de tip imediat (hipotensiune arteriala, edem angioneurotic, bronhospasm, reactii cutanate generalizate), anticorpi anti-insulina.
Reactiile alergice de tip imediat la insulina sau la excipienti pot pune viata in pericol.
Administrarea insulinei poate determina formarea de anticorpi anti-insulina. În cazuri rare, prezenta unor astfel de anticorpi anti-insulina poate necesita ajustarea dozei de insulina pentru corectarea tendintei la hiper- sau hipoglicemie.
Tulburari metabolice si de nutritie
Frecvente: edem
Necunoscute: retentie de sodiu
Insulina poate determina retentie de sodiu si edem, în special daca echilibrul metabolic anterior slab este imbunatatit prin tratament intensificat cu insulina.
Tulburari oculare
Necunoscute: retinopatie proliferativa, retinopatie diabetica, tulburari vizuale
O schimbare importanta in echilibrul glicemic poate determina tulburari vizuale temporare, datorita alterarii temporare a turgescentei si a indicelui de refractie al cristalinului.
Un echilibru glicemic imbunatatit pe termen lung scade riscul progresiei retinopatiei diabetice. Cu toate acestea, intensificarea tratamentului cu insulina, cu imbunatatire brusca a echilibrului glicemic, se poate asocia cu agravarea temporara a retinopatiei diabetice.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Necunoscute: lipodistrofie Asemenea oricarui tratament cu insulina, la locul injectarii poate sa apara lipodistrofie care poate intarzia absorbtia de insulina. Alternarea continua a locului de injectare in cadrul unei regiuni de injectare poate ajuta la reducerea sau prevenirea acestor reactii.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente: reactii la nivelul locului de injectare
Mai putin frecvente: urticarie la nivelul locului de injectare
Necunoscute: inflamatie la nivelul locului de injectare, edem la nivelul locului de injectare, durere la nivelul locului de injectare, prurit la nivelul locului de injectare, eritem la nivelul locului de injectare.
Cele mai multe reactii minore la insuline la nivelul locului de injectare se remit de obicei în câteva zile pana la cîteva saptamani.
4.9 Supradozaj
Simptomatologie
Supradozajul insulinei poate determina hipoglicemie severa, uneori de lunga durata si care poate pune in pericol viata pacientului.
Conduita terapeutica
Episoadele usoare de hipoglicemie pot fi tratate, de obicei, prin administrarea orala de glucide. Pot fi necesare ajustari ale dozei de medicament, dietei sau activitatii fizice.
Episoadele mai severe, cu coma, convulsii sau tulburari neurologice pot fi tratate prin administrare de glucagon intramuscular/subcutanat sau de solutie concentrata de glucoza intravenos. Pot fi necesare aportul sustinut de glucide si tinerea sub observatie a pacientului, deoarece hipoglicemia poate sa reapara dupa o regresie clinica aparenta.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente antidiabetice; insuline si analogi, cu acaiune rapida, codul ATC: A10AB01.
Mod de actiune
Insulina:
-
scade glicemia si favorizeaza procesele anabolice, diminuand, de asemenea, procesele catabolice,
-
stimuleaza transportul glucozei in celule, precum si glicogenogeneza musculara si hepatica si amelioreaza utilizarea piruvatului. Inhiba glicogenoliza si gluconeogeneza,
-
stimuleaza lipogeneza in ficat si tesutul adipos si inhiba lipoliza,
-
stimuleaza captarea intracelulara a aminoacizilor si sinteza proteica,
-
creste patrunderea potasiului in celule.
Caracteristici farmacodinamice
Insuman Rapid este o insulina cu debut rapid si actiune de scurta durata. Dupa injectarea subcutanata, actiunea debuteaza in decurs de 30 minute, cu efect maxim între 1 si 4 ore dupa injectare si cu durata de actiune între 7 si 9 ore.
5.2 Proprietati farmacocinetice
La subiectii sanatosi, timpul de injumatatire plasmatica al insulinei este de aproximativ 4 pana la 6 minute. Acesta este mai lung la pacientii cu insuficienta renala severa. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere ca farmacocinetica insulinei nu reflecta actiunea sa metabolica.
5.3 Date preclinice de siguranta
Toxicitatea acuta a fost studiata dupa administrare subcutanata la sobolani. Nu s-au evidentiat efecte toxice. În studiile de tolerabilitate locala dupa administrarea subcutanata si intramusculara la iepuri nu s-au observat efecte semnificative. Studiile privind efectele farmacodinamice dupa administrare subcutanata la iepuri si caini nu au relevat reactiile hipoglicemice asteptate.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Metacrezol, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, glicerol, hidroxid de sodiu, acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului), apa pentru preparate injectabile.
6.2 Incompatibilitati
Acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente, cu exceptia celor mentionate la punctul 6.6
În ceea ce priveste amestecarea sau incompatibilitatea cu alte insuline, vezi pct. 6.6. Trebuie avut grija ca in solutia de insulina sa nu patrunda alcool sau alti dezinfectanti.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani.
Perioada de valabilitate dupa prima utilizare: medicamentul poate fi tinut cel mult patru saptamâni. Aceasta se aplica indiferent daca stilourile injectoare (pen-urile) sunt utilizate imediat sau sunt initial transportate ca rezerva, pentru o perioada.
Stiloul injector (pen-ul) în curs de utilizare nu trebuie pastrat la temperaturi peste 25°C si trebuie protejat de caldura sau lumina directe. În cursul utilizarii , a nu se pastra stiloul injector (pen-ul) la frigider.
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la frigider (2°C - 8°C). A nu se congela. A se lua masurile de precautie necesare pentru ca stiloul injector (pen-ul) din cutie sa nu atinga direct peretii congelatorului sau pachetele cu lichid de congelare din lada frigorifica. A se tine stiloul injector (pen-ul) în cutie pentru a fi protejat de lumina. Înainte de prima utilizare, Insuman Rapid trebuie tinut la temperatura camerei timp de 1 pana la 2 ore. Pentru conditiile de pastrare a stilourilor injectoare (pen-urilor) în curs de utilizare, vezi pct. 6.3.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cartus (din sticla incolora de tip I), cu piston (din cauciuc bromobutilic (tip I)) si capac fara filet (din aluminiu), cu dop (din cauciuc bromobutilic (tip I) sau cauciuc laminat din poliizopren si bromobutil), continând 3 ml solutie. Cartusele sunt sigilate într-un stilou injector (pen) jetabil. Acele pentru injecaie nu sunt incluse în ambalaj.
Sunt disponibile ambalaje cu 3, 4, 5 sau 10 stilouri injectoare (pen-uri). Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Insuman Rapid se va utiliza numai daca solutia este limpede, incolora, fara particule solide vizibile si cu consistenta asemanatoare apei.
Stilourile injectoare (pen-urile) goale nu trebuie nicioadata reutilizate si trebuie aruncate în mod adecvat.
Pentru a preveni eventuala transmitere a unor boli, fiecare stilou injector (pen) trebuie utilizat numai de catre un singur pacient.
Asemanator tuturor preparatelor de insulina, Insuman Rapid nu trebuie amestecat cu solutii care contin agenti reducatori, cum sunt tiolii si sulfitii. De asemenea, trebuie avut în vedere ca insulina regular neutra precipita la un pH cuprins între aproximativ 4,5 si 6,5.
Amestecarea insulinelor
Insuman Rapid nu trebuie amestecat cu nici o alta insulina sau cu analogi de insulina. Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementarile locale.
Manipularea stiloului injector (pen-ului)
Înainte de a utiliza OptiSet, trebuie citite cu atentie Instrucaiunile de utilizare incluse în prospect.
INFORMATII importante privind utilizarea OptiSet:
Inainte de fiecare utilizare, se ataseaza întotdeauna un ac nou. Trebuie utilizate numai acele compatibile pentru utilizare cu OptiSet.
Inainte de fiecare injectie, întotdeauna se efectueaza un test de siguranta.
In cazul utilizarii unui nou OptiSet, testul initial de siguranta trebuie efectuat cu cele 8 unitati fixate de catre producator.
Butonul selector al dozei nu poate fi rasucit decat intr-o singura directie.
Nu trebuie rotit nicioadata butonul selector al dozei (pentru a modifica doza) dupa ce butonul injector a fost tras în afara.
Acest sitlou injector (pen) este destinat exlusiv utilizarii de catre pacienti. Nu trebuie dat altei persoane.
Daca injectia este efectuata de alta persoana, aceasta trebuie sa ia precautii speciale pentru a evita ranirea accidentala cu acul si transmiterea de infectii.
OptiSet nu trebuie utilizat nicioadata daca este defect sau daca exista dubii ca ar functiona corect.
Intotdeauna este necesar sa existe un OptiSet de rezerva în cazul în care acesta se pierde sau este defect.
Instructiuni de pastrare
Vezi la pct. 6.4 al acestui text instrucaiunile de pastrare a OptiSet.
Daca OptiSet este pastrat la rece, trebuie scos cu 1 pana la 2 ore înainte de injectare pentru a îi permite încalzirea. Insulina rece este mai dureroasa la injectare. OptiSet utilizat trebuie aruncat conform cerintelor autoritatilor locale.
Intretinere
OptiSet trebuie protejat de praf si murdarie. OptiSet se poate curata pe exterior prin stergere cu o carpa umeda. Stiloul injector (pen-ul) nu trebuie udat, spalat sau lubrefiat deoarece s-ar putea defecta. OptiSet este conceput sa functioneze cu precizie si in siguranta. Trebuie manipulat cu grija. Trebuie evitate situatiile în care OptiSet s-ar putea defecta. Daca exista dubii ca OptiSet ar putea fi defect, se utilizeaza unul nou.
Pasul 1. Verificarea insulinei
Dupa îndepartarea capacului fara filet al stiloului injector (pen-ului), trebuie verificate eticheta de pe stiloul injector (pen) si rezervorul de insulina pentru a se asigura ca acesta contine insulina corespunzatoare. De asemenea, trebuie verificat aspectul insulinei: solutia de insulina trebuie sa fie limpede, incolora, fara particule solide vizibile si cu consistenta asemanatoare apei. OptiSet nu se utilizeaza daca insulina este tulbure, colorata sau are particule.
Pasul 2. Atasarea acului
Acul trebuie atasat cu atentie în pozitie verticala.
Pasul 3. Efectuarea testului de siguranta
Înainte de fiecare injectare trebuie efectuat un test de siguranta.
În cazul unui OptiSet nou si neutilizat, pentru primul test de siguranta a fost fixata de catre producator doza de 8 unitati.
În cazul unui OptiSet în curs de utilizare, se selecteaza doza de 2 unitati prin rasucirea înainte a butonului selector al dozei, pana sageata indica cifra 2. Butonul selector al dozei se rasuceste intr-o singura directie.
Butonul de injectare se trage în afara pana la maximum pentru a se încarca doza. Nu se rasuceste nicioadata butonul selector al dozei dupa ce butonul de injectare a fost tras în afara.
Trebuie îndepartate capacele fara filet, exterior si interior ale acului. Capacul exterior fara filet se pastreaza pentru eliminarea acului folosit.
În timp ce se tine stiloul injector (pen-ul) cu acul îndreptat în sus, rezervorul de insulina trebuie lovit cu degetul astfel încât bulele de aer sa se ridice catre vârful acului.
Apoi trebuie apasat pana la capat butonul de injectare.
Daca apare insulina pe vârful acului înseamna ca stiloul injector (pen-ul) si acul functioneaza corect. Daca nu apare insulina pe vârful acului, trebuie repetat pasul 3 de inca doua ori, pana cand insulina apare pe vârful acului. Daca înca nu apare insulina, se schimba acul, deoarece acesta poate fi infundat, apoi se încearca din nou. Daca nu apare insulina dupa schimbarea acului, OptiSet poate fi defect. Nu se mai utilizeaza acest OptiSet.
Pasul 4. Selectarea dozei
Doza poate fi fixata din 2 in 2 unitati, de la un minimum de 2 unitati pana la un maximum de 40 de unitati. Daca este necesara o doza mai mare de 40 de unitati, aceasta trebuie administrata in doua sau mai multe injectii.
Se verifica daca exista suficienta insulina.
Scala insulinei reziduale de pe rezervorul transparent de insulina arata cu aproximatie cata insulina ramane in OptiSet. Aceasta scala nu trebuie utilizata pentru fixarea dozei de insulina. Daca pistonul negru este situat la începutul barei colorate, sunt disponibile aproximativ 40 de unitati de insulina. Daca pistonul negru este situat la sfârsitul barei colorate, sunt disponibile aproximativ 20 de unitati de insulina.
Butonul selector al dozei trebuie rotit înainte pana cand sageata dozei indica doza dorita.
Pasul 5. Incarcarea dozei
Pentru incarcarea stiloului injector (pen-ului), butonul de injectare trebuie tras in afara pana la maximum.
Se verifica daca doza selectata este complet incarcata. Se tine cont ca butonul de injectare poate fi tras in afara în functie de ce cantitate de insulina a ramas în rezervor.
Butonul de injectare permite verificarea dozei curente încarcate. Butonul de injectare trebuie tinut in afara in tensiune in timpul acestei verificari. Ultima linie groasa vizibila pe butonul de injectare arata cantitatea de insulina incarcata. Cand butonul de injectare este tinut in afara, poate fi vazut numai capatul acestei linii groase.
Pasul 6. Injectarea dozei
Pacientul trebuie informat de catre personalul medical de specialitate in legatura cu tehnica de injectare. Acul trebuie introdus in piele.
Butonul de injectare trebuie apasat pana la capat. Se aude un sunet sub forma de clic, care se oprste atunci cand butonul de injectare este apasat complet. Apoi butonul trebuie tinut apasat 10 secunde inainte de a retrage acul din piele. Aceasta ofera siguranta ca s-a eliberat toata doza de insulina.
Pasul 7. Scoaterea si aruncarea acului
Dupa fiecare injectare acul trebuie scos si aruncat. Aceasta va ajuta la prevenirea contaminarii si/sau infecaiilor, precum si a intrarii aerului în rezervorul de insulina si scurgerilor de insulina, ceea ce poate duce la doze incorecte. Acele nu trebuie refolosite. Stiloul injector (pen-ul) trebuie acoperit cu capacul fara filet.