Ibufen 400 mg x 12 compr. film.

Prospect Ibufen 400 mg x 12 compr. film.

Mergeti la produs

Prospect: Informatii pentru utilizator

 

Ibufen 400 mg comprimate filmate

 Ibuprofen

 

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
 
 Luati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
  •   Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
  •   Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.
  •   Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
  •  Daca dupa 7 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
 
 
 
Ce gasiti in acest prospect:
 
 1 Ce este Ibufen si pentru ce se utilizeaza
 
 2 . Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Ibufen
 
 3. Cum sa luati Ibufen
 
 4. Reactii adverse posibile
 
 5. Cum se pastreaza Ibufen
 
 6.   Continutul ambalajului si alte informatii
 
 
 
Ce este Ibufen si pentru ce se utilizeaza
 
 Substanta activa continuta in Ibufen este ibuprofenul, care face parte din grupa medicamentelor denumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ce actioneaza reducand durerea, febra si inflamatia.  Ibufen este indicat pentru ameliorarea durerii de diverse cauze, cum ar fi cefaleea, durerea de dinti, nevralgia, durerile musculare si articulare si dismenoreea. De asemenea este indicat si ca adjuvant in tratamentul simptomatic al febrei si gripei. In durerile dentare ameliorarea durerii apare in cursul a 25 – 30 minute.
 
 Daca dupa 7 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
 
 
 
 2.  Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Ibufen
 
 
Nu luati Ibufen:
 
  •    daca sunteti alergic (hipersensibil) la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  •    daca aveti in antecedente reactii de hipersensibilitate (de exemplu: crize de astm bronsic, ingustarea cailor aeriene datorata spasmului (bronhospasm), inflamatia mucoasei nazale (rinita), eruptie a pielii dupa utilizarea de ibuprofen sau a altor analgezice (AINS), de exemplu, acid acetilsalicilic);
  •   daca aveti in antecedente sangerari sau perforatii gastro-intestinale, legate de administrarea anterioara de AINS;
  •   daca aveti sau ati avut ulcer peptic activ sau antecedente de ulcer peptic recidivant/hemoragic (doua sau mai multe episoade diferite de ulceratii sau sangerari);
  • daca aveti alte sangerari active, ca de exemplu sangerari cerebrovasculare sau colita ulceroasa (ulcer al intestinului gros);
  • daca aveti insuficienta renala sau hepatica severa;
  • daca aveti tendinta la sangerari;
  • daca aveti mai mult de 6 luni de sarcina (vezi Sarcina, alaptarea sifertilitatea);
  •  daca aveti insuficienta cardiaca severa (insuficienta a functiei de pompa a inimii);
 
 Atentionari si precautii
 
 Medicamentele anti-inflamatoare/impotriva durerii, cum este ibuprofenul, pot fi asociate cu un risc usor crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, in special daca sunt utilizate in doze mari. Nu depasiti doza recomandata sau durata tratamentului.
 
 Trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, inainte de a lua Ibufen in cazul in care:
 
  •  aveti probleme ale inimii, inclusiv insuficienta cardiaca, angina pectorala (dureri in piept) sau daca ati avut un infarct miocardic, interventie chirurgicala pentru by-pass, boala arteriala periferica (circulatie redusa a sangelui la nivelul picioarelor sau talpilor, din cauza ingustarii sau blocarii arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv accident vascular cerebral minor sau accident ischemic tranzitoriu AIT)
  •  aveti tensiune arteriala mare, diabet zaharat, concentratii crescute de colesterol in sange, istoric familial de boli ale inimii sau accident vascular cerebral sau daca sunteti fumator.
  • Trebuie evitata utilizarea Ibufen concomitent cu alte AINS. Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor. Utilizarea in mod obisnuit pe perioade lungi a analgezicelor poate produce dureri de cap si probleme renale.
  • Daca sunteti varstnic, aveti un risc crescut de reactii adverse.
  • Daca ati mai avut reactii adverse gastro-intestinale (sangerari, ulceratii si perforatii), in cursul utilizarii AINS, in orice moment al tratamentului. Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca apar tulburari gastro-intestinale. Daca aveti antecedente de ulcer, mai ales daca este complicat cu hemoragii sau perforatii trebuie sa va adresati medicului inainte de a utiliza acest medicament.
  •  Daca ati avut boli gastro-intestinale (colita ulceroasa, boala Crohn), avand in vedere ca aceste afectiuni se pot agrava, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra in cazul aparitiei unor simptome abdominale in cursul tratamentului.
  •  Daca aveti tensiune arteriala  marita si/sau tulburari cardiace deoarece poate sa apara retentie de lichide si edem.
  •  Daca aveti tulburari de coagulare si boli de ficat, de inima sau rinichi.
  •   Daca aveti astm bronsic sau sunteti hipersensibil (alergic) la anumite substante, deoarece Ibufen poate produce spasm bronsic.
  •   Daca aveti o infectie. Semnele tipice de infectie ca durerea, tumefierea si inrosirea sunt atenuate datorita proprietatilor antiinflamatorii ale Ibufen, de aceea s-ar putea sa remarcati mai greu aparitia unei infectii. Fiti atent la acest efect.
  • Daca suferiti de o boala caracterizata de distrugerea fibrelor care sustin pielea, organelor sau oaselor (boala de colagen cum este lupusul eritematos sistemic).
  •  Daca doriti sa ramaneti gravida, deoarece exista dovezi ca AINS pot afecta fertilitatea femeilor printr-un efect asupra ovulatiei, reversibil la intreruperea tratamentului. Ibufen poate crea dificultati femeilor in a ramane gravide. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca planificati sau daca aveti probleme sa ramaneti gravida.
  •  Daca aveti tulburari de vedere in timp ce luati Ibufen, intrerupeti tratamentul si solicitati un consult oftalmologic.
  • Daca este programata o analiza a functiei ficatului, deoarece AINS pot sa influenteze rezultatele.
  • Daca in cursul utilizarii medicamentului apar eruptii ale pielii, leziuni mucoase sau alte semne de alergie, la prima manifestare a acestora intrerupeti tratamentul si adresati-va medicului dumneavoastra.
 
Ibufen impreuna cu alte medicamente
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
 
Unele medicamente care sunt anticoagulante (actioneaza impotriva coagularii sangelui) (de exemplu acid acetilsalicilic/aspirina, warfarina, ticloplidina), unele medicamente care actioneaza impotriva tensiunii arteriale crescute (inhibitori de enzima de conversie a angiotensinei de exemplu captopril, medicamentele blocante ale beta receptorilor, antagonistii de angiotensina II), si chiar alte medicamente pot afecta sau pot fi afectate de tratamentul cu ibuprofen. Prin urmare cereti sfatul medicului inainte de a utiliza ibuprofen impreuna cu alte medicamente.
 
 Efectul de scadere a tensiunii arteriale determinat de beta-blocante, inhibitori ACE sau unele diuretice ca furosemida poate fi redus, insemnand ca ar putea fi necesara suplimentarea medicatiei sau doze mai mari de medicament.
 
 Aparitia ulcerului gastro-intestinal poate fi favorizata de utilizarea concomitenta de corticosteroizi (substante care printre altele au si efect antiinflamator). Ibufen poate creste valorile digoxinei din sange (glicozid cardiac folosit in tratamentul insuficientei cardiace sau in aritmii), fenitoinei (antiepileptic) si litiului (medicament utilizat in tulburari mintale), prin urmare, ibuprofenul poate creste toxicitatea acestora.
 
 Riscul de ulcere si sangerari gastro-intestinale poate fi crescut prin utilizarea concomitenta de ibuprofen cu AINS, ca de exemplu acid acetilsalicilic sau corticosteroizi hormoni produsi de glandele suprarenale (glande situate deasupra rinichilor). Ibuprofenul poate creste concentratia plasmatica a metotrexatului (medicament utilizat in boli reumatice sau in tratamentul unor cancere).
 
 Utilizarea concomitenta a ibuprofen cu antiagregantele plachetare (acid acetilsalicilic, ticlopidina, clopidrogel, dipiridamol) poate creste riscul sangerarilor gastro-intestinale. Utilizarea concomitenta a ibuprofen cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (fluoxetina, paroxetina, sertralina) poate creste riscul sangerarilor gastro-intestinale. Utilizarea concomitenta a ibuprofen cu zidovudina (medicament antiviral) poate creste riscul de contuzii ale tesuturilor (hematoame) sau articulatiilor (hemartroze) la pacientii HIV seropozitivi.
 
 Utilizarea concomitenta a ibuprofen cu tacrolimus (utilizat in rejectia de grefa) poate creste toxicitatea la nivelul rinichiului. Ibuprofenul creste efectul de scadere a zaharului din sange al hipoglicemiantelor orale si al insulinei (medicament utilizat in diabetul zaharat). Poate fi necesara ajustarea dozei.
 
 Ibufen  poate influenta sau poate fi influentat de alte medicamente. De exemplu:
 
  •   Medicamente anticoagulante (care subtiaza sangele/previn coagularea, cum sunt aspirina/acid acetilsalicilic, warfarina, ticlopidina)
  •   Medicamente care scad tensiunea arteriala mare (inhibitori ai ECA cum este captoprilul, betablocante cum este atenololul, antagonisti ai receptorilor de angiotensina II cum este losartanul)
 
 Ibufen poate influenta rezultatele unor teste de laborator.
 
 Utilizarea concomitenta a ibuprofen cu acid acetilsalicilic in doze minime (utilizat in prevenirea formarii cheagurilor la nivelul vaselor sanguine) poate scade efectul acidului acetilsalicilic.
 
 Alte medicamente pot influenta sau pot fi influentate de tratamentul cu Ibufen. De aceea intotdeuna trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza Ibufen impreuna cu alte medicamente.
 
Ibufen impreuna cu alimente si bauturi
 
 Daca aveti un stomac sensibil, este recomandat sa luati Ibufen impreuna cu alimente.
 
 Sarcina, alaptarea si fertilitatea
 
 Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
 
 Daca sunteti gravida, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului, avand in vedere ca nu trebuie sa luati Ibufen. Puteti lua Ibufen in timpul primelor 6 luni de sarcina, dupa ce discutati cu medicul dumneavoastra si numai daca este absolut necesar.
 
 Nu luati Ibufen daca sunteti gravida in ultimele 3 luni de sarcina.
 
 Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timp ce luati Ibufen.
 
 Mici cantitati de ibuprofen pot fi gasite in laptele matern, dar nu par a avea vreo influenta asupra copilului. Nu este necesara intreruperea alaptarii in cazul tratamentului de scurta durata cu Ibufen, in dozele uzuale recomandate.
 
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
 Daca va simtiti ametit si aveti dureri de cap dupa ce ati luat Ibufen, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana ce nu va veti simti bine din nou.
 
Ibufen contine zahar 16,7 mg.
 
 Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
 
Ibufen contine sodiu 82,7 mg.
 
 Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii care urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.
 
 
   Cum sa luati Ibufen
 
 
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
 Doza recomandata este de:
 
 Adulti si copii peste 12 ani: 1 comprimat filmat de doua - trei ori pe zi.
 
 ATENTIE: Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 3 comprimate filmate pe zi, fara sfatul medicului (1200 mg pe zi).
 
 Acest produs nu se administreaza la copii cu varsta sub 12 ani.
 
 Mod si durata de administrare:
 
 Ibufen se administreaza pe cale orala.
 
 Inghititi comprimatul cu un pahar de apa.
 
 Acest medicament nu se administreaza mai mult de 7 zile sau in doze mai mari, fara recomandarea medicului.
 
 Daca aveti boli de rinichi, de ficat sau de inima, se recomanda doze mai mici.
 
 Daca luati mai mult Ibufen decat trebuie Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
 Dupa supradozaj pot apare urmatoarele simptome: greata, gastralgii, varsaturi (hematemeza), diaree (cu sange), vertij, spasme, miscari rapide ale ochilor, vedere incetosata, durere de cap, zgomote in urechi. In caz de intoxicatie severa pot apare: tulburari ale functiei rinichilor, scaderea tensiunii arteriale, pierderea cunostintei si coma.
 
 
Daca uitati sa luati Ibufen
 
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
 
Reactii adverse posibile
 
 
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la administrarea de ibuprofen:
 
 Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 persoane):
 
  • reactii usoare de hipersensibilitate precum: eruptii cutanate tranzitorii insotite sau nu de mancarime, mancarimea pielii;
  • durere de cap,
  • durere abdominala,
  • distensie abdominala,
  • indigestie,
  • greata,
  • eruptii cutanate variate.
 
 Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 persoane):
 
  •  diaree,
  • balonare,
  • constipatie,
  • varsaturi.
 
Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 persoane):
 
  • scaderea numarului de globule rosii din sange,
  • scaderea numarului de globule albe din sange responsabile de coagularea sangelui,
  • scaderea numarului de globule albe si rosii din sange,
  • scaderea numarului de granulocite din sange. Primele semne sunt febra, durere in gat, ulceratii ale mucoasei bucale, simptome asemanatoare gripei, mici sangerari la nivelul pielii si nasului
  • inflamatia non-bacteriana a meningelui manifestata prin rigidizarea cefei, greata, varsaturi, febra, dezorientare;
  • reactii de hipersensibilitate severe manifestate prin umflarea fetei, limbii, laringelui, respiratie dificila, batai rapide ale inimii, scaderea tensiunii pana la forme severe cu alterarea starii generale si soc.
  • accentuarea astmului sau ingustarea cailor respiratorii,
  •  nervozitate,
  •  tiuituri in urechi,
  • vertij,
  • insuficienta cardiaca,
  • cresterea tensiunii arteriale,
  • respiratie dificila,
  • respiratie suieratoare,
  • ulcer, perforatie si hemoragie gastro-intestinala,
  • varsatura sau scaun cu sange, care la persoanele varstnice poate fi fatala,
  •  ulcerarea mucoasei bucale,
  • accentuarea bolii Crohn sau a colitei ulcerative,
  • tulburari si inflamatie hepatica,
  • ingalbenirea albului ochilor si pielii (mai ales in tratamentul pe durata lunga de timp),
  • reactii cutanate severe insotite de vezicule, ulceratii, sangerare, descuamare, durere si alterarea starii generale,
  • afectare difuza a rinichiului,
  • modificarea compozitiei urinii cu prezenta de sange sau de proteine in exces,
  • acumularea de apa in tesuturi sau la nivelul extremitatilor,
  • scaderea concentratiei de hemoglobina si a hematocritului.
 
Raportarea reactiilor adverse
 
 Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
 
Cum se pastreaza Ibufen
 
 
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
 Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
 
 Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
 
           Continutul ambalajului si alte informatii
 
 
Ce contine Ibufen
 
  • Substanta activa este ibuprofen (sub forma de L-arginat). Fiecare comprimat filmat contine 400 mg ibuprofen.
  • Celelalte componente sunt: L-arginina, hidrogenocarbonat de sodiu, crospovidona, stearat de magneziu, hipromeloza, zahar, macrogol 4000, dioxid de titan (E 171).
 
 
Cum arata Ibufen si continutul ambalajului
 
 Ibufen se prezinta sub forma de comprimate filmate de forma ovala, de culoare alba, cu linie mediana pe una din fete (care nu are rol de divizare in doze egale).
 
 Cutie cu un blister Al/PE si PE/Al/PA a 6 comprimate filmate.
 
 Cutie cu 2 blistere Al/PE si PE/Al/PA a cate 6 comprimate filmate.
 
 
 
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
 
 ANTIBIOTICE S.A.
 
 Strada Valea Lupului nr.1, 707410 Iasi, Romania
 
 Fabricantul
 
 ZAMBON S.p.A.
 
 Via della Chimica 9, Vicenza 36100,
 
 Italia
 
 Acest prospect a fost revizuit in iulie 2019.
Inapoi la prospecte Mergeti la produs