Prospect: Informatii pentru utilizator
Humalog 100 unitati/ml Junior KwikPen solutie injectabila in stilou injector preumplut (pen) insulina lispro
Fiecare Junior KwikPen distribuie 0,5-30 unitati in trepte de 0,5 unitati.
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala cu ale dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
In acest prospect gasiti
1. Ce este Humalog Junior KwikPen si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Humalog Junior KwikPen
3. Cum sa utilizati Humalog Junior KwikPen
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Humalog Junior KwikPen
6. Continutul ambalajului si alte informatii suplimentare
1. Ce este Humalog Junior KwikPen si pentru ce se utilizeaza
Humalog Junior KwikPen se utilizeaza in tratamentul diabetului zaharat. Humalog actioneaza mai rapid decat insulina umana normala, deoarece insulina lispro a fost usor modificata comparativ cu insulina umana. Insulina lispro este strans inrudita cu insulina umana, care este un hormon natural produs de pancreas.
Diabetul zaharat apare daca pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul de glucoza din sange. Humalog este un inlocuitor al insulinei proprii si se foloseste la controlarea glucozei pe termen lung. Actioneaza foarte rapid, iar efectul dureaza mai putin decat in cazul insulinei solubile (2 pana la 5 ore). In mod normal, trebuie sa utilizati Humalog in decurs de 15 minute inainte de sau dupa masa.
Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va spuna sa utilizati Humalog, precum si o insulina cu durata mai lunga de actiune. Fiecare tip de insulina se livreaza impreuna cu un prospect separat, care va informeaza despre medicament. Nu schimbati insulina dumneavoastra decat daca medicul va recomanda sa faceti acest lucru.
Humalog este potrivit pentru utilizare la adulti si copii.
Humalog 100 unitati/ml Junior KwikPen-ul este un stilou injector pentru o singura intrebuintare ce contine 3 ml (300 unitati, 100 unitati/ml) insulina lispro. Acest KwikPen incarca in trepte de cate o jumatate de unitate (0,5 unitati). Numarul de unitati de insulina apare in fereastra de doze a stiloului injector, verificati intotdeauna doza inainte de administrare. Puteti sa va administrati intre 0,5-30 unitati intr-o singura injectie. Daca doza dumneavoastra este mai mare de 30 unitati, va trebui sa va administrati mai multe injectii.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Humalog Junior KwikPen
NU utilizati Humalog Junior KwikPen daca sunteti alergic la insulina lispro sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
Daca credeti ca apare hipoglicemia (prea putin zahar in sange). Mai departe in acest prospect vi se spune ce trebuie sa faceti in caz de hipoglicemie usoara (vezi punctul 3: Daca utilizati mai mult Humalog decat trebuie).
Atentionari si precautii
Verificati intotdeauna pe cutie si pe eticheta flaconului denumirea si tipul de insulina atunci cand luati medicamentul de la farmacie. Asigurati-va ca primiti tipul de Humalog 100 unitati/ml Junior KwikPen pe care medicul dumneavoastra v-a spus sa il folositi.
NU amestecati Humalog 100 unitati/ml solutie injectabila in stilou injector preumplut (pen) (Junior KwikPen) cu nicio alta insulina sau orice alt medicament.
Daca valorile zaharului din sange sunt bine controlate de tratamentul curent cu insulina pe care o folositi, s-ar putea sa nu simtiti simptomele de avertizare atunci cand zaharul din sange scade prea mult. Semnele de avertizare sunt prezentate la punctul 4 in acest prospect. Trebuie sa va ganditi bine la orele la care sa luati masa, cat de des sa faceti exercitii fizice si cat de mult sa lucrati. De asemenea, este necesar sa va supravegheati cu atentie valorile zaharului din sange, masurandu-va frecvent glicemia.
Un numar redus de persoane care au facut hipoglicemie dupa ce au trecut de la insulina de origine animala la insulina umana au raportat faptul ca simptomele initiale de avertizare au fost mai putin evidente sau au fost diferite. Daca faceti frecvent hipoglicemie sau aveti dificultati in a o recunoaste, discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra.
Daca raspunsul este DA la oricare dintre intrebarile urmatoare, spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale:
-
V-ati imbolnavit recent?
-
Aveti probleme cu rinichii sau cu ficatul?
-
Faceti exercitii fizice mai mult ca de obicei?
De asemenea, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca intentionati sa calatoriti in strainatate. Datorita diferentei de fus orar dintre tari, injectiile si mesele vor avea loc la alte ore decat atunci cand sunteti acasa.
Unii pacienti cu diabet zaharat tip 2 vechi si boala cardiaca sau accident vascular cerebral in antecedente care erau tratati cu pioglitazona si insulina au dezvoltat insuficienta cardiaca. Informati medicul dumneavoastra cat mai curand posibil daca prezentati semne de insuficienta cardiaca, ca de exemplu scurtarea neobisnita a respiratiei sau cresterea rapida in greutate sau umflaturi localizate (edeme).
Acest stilou injector nu este recomandat a fi folosit de catre persoanele nevazatoare sau cu deficente de vaz decat daca beneficiaza de ajutorul persoanelor instruite sa foloseasca acest stilou injector.
Alte medicamente si Humalog Junior KwikPen
Necesarul dumneavoastra de insulina poate sa se schimbe daca utilizati:
-
anticonceptionale orale;
-
steroizi;
-
terapie de substitutie cu hormoni tiroidieni;
-
antidiabetice orale, (de exemplu metformin, acarboza, agenti ai sulfonilureei, pioglitazona, empagliflozin, inhibitori DPP-4 precum sitagliptin sau saxagliptin);
-
acid acetilsalicilic;
-
antibiotice sulfamidice;
-
analogi ai somatostatinei (cum ar fi octreotid, folositi pentru a trata o afectiune mai putin frecventa in care produceti prea multi hormoni de crestere);
-
,,beta2 stimulante” precum salbutamol sau terbutalina pentru tratarea astmului sau ritodrina folosita la oprirea travaliului prematur;
-
beta-blocante pentru tratarea tensiunii arteriale mare sau unele antidepresive (inhibitori ai monoaminooxidazei sau inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei);
-
danazol (medicament care actioneaza asupra ovulatiei);
-
unii inhibitori ai angiotensinei (IECA) folositi pentru a trata anumite afectiuni sau tensiunea arteriala mare (de exemplu captopril, enalapril) si medicamente specifice pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, afectarii rinichilor din cauza diabetului zaharat si al unor probleme la inima (blocanti ai receptorilor de angiotensina II).
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau ati putea lua orice alte medicamente. (vezi si punctul “Atentionari si precautii”).
Humalog impreuna cu alcool
Valorile glicemiei dumneavoastra pot fie sa creasca, fie sa scada in cazul in care consumati bauturi alcoolice. Astfel, cantitatea necesara de insulina se poate modifica.
Sarcina si alaptarea
Sunteti gravida, va ganditi sa ramaneti gravida sau alaptati? Necesarul de insulina scade de obicei in primele trei luni de sarcina si creste in urmatoarele sase luni. Daca alaptati, s-ar putea sa fie necesar sa va modificati doza de insulina sau dieta. Cereti sfatul medicului dumneavoastra.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Capacitatea dumneavoastra de a va concentra si de a reactiona poate fi diminuata daca faceti hipoglicemie. Va rugam sa tineti seama de aceasta problema posibila in toate situatiile in care s-ar putea sa expuneti unui risc propria dumneavoastra persoana sau alte persoane (de exemplu atunci cand conduceti o masina sau folositi utilaje). Trebuie sa luati legatura cu medicul dumneavoastra pentru a discuta daca mai este recomandabil sa conduceti vehicule daca prezentati:
-
episoade frecvente de hipoglicemie;
-
semne de avertizare reduse sau absente ale hipoglicemiei.
Humalog Junior KwikPen contine sodiu
Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) pe doza, adica practic "nu contine sodiu".
3. Cum sa utilizati Humalog Junior KwikPen
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur. Pentru a preveni eventuala transmitere a unor boli, fiecare stilou injector trebuie utilizat numai de catre dumneavoastra, chiar daca este inlocuit acul.
Doze
Numarul de jumatati de unitate (0,5 unitati) este vizibil in fereastra de doze a stiloului injector. Jumatatile de unitate (0,5 unitati) sunt indicate ca linii intre numere.
Verificati intotdeauna numarul de unitati indicat in fereastra de doze pentru a va asigura ca va administrati doza corecta.
In mod normal trebuie sa faceti injectia cu Humalog in decurs de 15 minute inainte de masa. Daca este necesar, puteti sa faceti injectia la scurt timp dupa ce ati mancat. Medicul dumneavoastra v-a spus exact cat de multa insulina sa folositi, cand sa o folositi si cat de des. Aceste instructiuni sunt numai pentru dumneavoastra. Urmati-le cu exactitate si vizitati regulat clinica dumneavoastra de diabet.
Daca schimbati tipul de insulina pe care il folositi (de exemplu de la insulina umana sau animala la medicamentul Humalog), s-ar putea sa fie necesar sa utilizati mai multa sau mai putina decat inainte. Acest lucru ar putea sa se refere numai la prima injectie sau ar putea sa fie o schimbare treptata, pe parcursul a cateva saptamani sau luni.
Humalog KwikPen este indicat doar pentru injectii administrate imediat sub piele. Discutati cu medicul dumneavoastra daca trebuie sa va injectati insulina prin alta metoda.
Pregatirea Humalog Junior KwikPen
Humalog este deja dizolvat in apa, prin urmare nu este nevoie sa il amestecati. Dar nu trebuie sa il folositi decat daca arata ca apa. Trebuie sa fie limpede, sa nu aiba nici o culoare si sa nu contina particule solide. Verificati de fiecare data inainte de a va face injectia.
Pregatirea Junior KwikPen pentru utilizare (vezi Manualul utilizatorului)
-
Mai intai, spalati-va pe maini;
-
Cititi instructiunile cu privire la utilizarea stiloului injector (pen-ului) preumplut cu insulina. Urmati instructiunile cu atentie. In continuare va reamintim unele dintre ele;
-
Folositi un ac nou. (Acele nu sunt incluse in ambalaj);
-
Armati Junior KwikPen inaintea fiecarei utilizari. Acest lucru verifica iesirea insulinei si elimina bulele de aer din Junior KwikPen. Este posibil ca in pen sa mai ramana unele bule mici de aer – acestea nu sunt daunatoare. Dar daca bulele sunt prea mari, ele pot sa afecteze doza de insulina.
Injectarea Humalog
Inainte de a face injectia, dezinfectati pielea asa cum ati fost instruit(a). Injectati sub piele, asa cum vi s-a spus. Nu injectati direct in vena. Dupa injectare, lasati acul in piele timp de cinci secunde, ca sa va asigurati ca ati primit intreaga doza.
Nu frecati locul unde ati facut injectia. Aveti grija sa va faceti injectia la cel putin un centimentru de ultima injectie si sa alternati locurile in care faceti injectia, asa cum vi s-a indicat.
Nu are importanta ce loc pentru injectie veti folosi - brat, coapsa, fesa, abdomen - injectia cu Humalog va actiona de oriunde mai repede decat insulina umana solubila.
Nu trebuie sa va administrati Humalog pe cale intravenoasa. Injectati Humalog asa cum v-a indicat medicul sau asistenta dumneavoastra. Numai medicul dumneavoastra va poate administra Humalog pe cale intravenoasa. Medicul va face acest lucru numai in situatii speciale, cum ar fi interventiile chirurgicale sau daca v-ati imbolnavit si glicemia este prea mare.
Dupa injectare
De indata ce ati facut injectia, desurubati acul de pe Junior KwikPen folosind capacul exterior al acului. Acest lucru va face ca insulina sa ramana sterila si o va impiedica sa curga. De asemenea, va impiedica intrarea aerului in Pen si infundarea acului. Nu lasati ca acul sa fie folosit si de alte persoane. Nu lasati ca stiloul injector (pen-ul) sa fie folosit si de alte persoane. Puneti la loc capacul pe stiloul injector (pen).
Injectarile urmatoare
De fiecare data cand folositi un Junior KwikPen trebuie sa utilizati un ac nou. Inaintea fiecarei injectii evacuati bulele de aer. Puteti sa vedeti cata insulina a mai ramas tinand Junior KwikPen cu acul indreptat in sus. Scala de pe cartus arata cu aproximatie cate unitati au mai ramas.
Dupa ce Junior KwikPen s-a golit, nu il mai folositi inca o data. Va rugam sa fiti atent(a) cum aruncati stiloul injector (pen-ul) - farmacistul sau asistenta medicala va vor spune cum sa faceti acest lucru.
Utilizarea Humalog intr-o pompa de insulina
Junior KwikPen-ul este potrivit doar pentru injectare subcutanata. Nu utilizati acest stilou injector pentru alte cai de administrare. Sunt disponibile alte forme de prezentare ale Humalog 100 unitati/ml daca este nevoie. Adresati-va medicului daca aveti nevoie de o alta forma de prezentare.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Humalog
Daca va administrati mai mult Humalog decat va este necesar sau nu sunteti sigur cata insulina v-ati injectat, puteti avea un episod de hipoglicemie. Verificati-va glicemia.
Daca glicemia este mica (hipoglicemie usoara), mancati tablete de glucoza, zahar sau beti o bautura cu zahar. Apoi mancati fructe, biscuiti sau un sandvis, dupa cum v-a spus medicul, si odihniti-va.
Adeseori, toate acestea va vor ajuta sa depasiti o hipoglicemie usoara sau un supradozaj minor al insulinei. Daca vi se face mai rau si respiratia dumneavoastra este superficiala iar pielea devine palida, anuntati imediat medicul. O injectie cu glucagon poate sa trateze hipoglicemii destul de severe. Dupa injectia cu glucagon mancati glucoza sau zahar. Daca nu raspundeti la glucagon, va trebui sa mergeti la spital. Cereti medicului sa va vorbeasca despre glucagon.
Daca uitati sa utilizati Humalog
Daca faceti mai putin Humalog decat va este necesar sau nu sunteti sigur cata insulina v-ati injectat, poate sa apara hiperglicemie. Verificati-va
glicemia.
Daca hipoglicemia (scaderea zaharului din sange) sau hiperglicemia (cresterea zaharului din sange) nu sunt tratate, ele pot fi foarte grave si pot sa produca dureri de cap, senzatie de rau (greata), stare de rau (varsaturi), pierdere de lichide (deshidratare), pierderea constientei, coma si chiar deces (vezi pct. 4„Reactii adverse posibile”).
Trei pasi simpli pentru a evita hipoglicemia sau hiperglicemia sunt:
-
Pastrati intotdeauna un stilou (pen) injector de rezerva pentru eventualitatea ca pierdeti Junior KwikPen sau acesta se deterioreaza;
-
Purtati intotdeauna cu dumneavoastra ceva care sa indice ca sunteti diabetic;
-
Trebuie sa aveti intotdeauna la dumneavoastra zahar.
Daca incetati sa utilizati Humalog.
Daca faceti mai putin Humalog decat va este necesar, poate sa apara hiperglicemie. Nu schimbati insulina dumneavoastra decat daca medicul va spune sa faceti acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Alergia severa este rara (poate aparea la 1 din 1000 de persoane). Simptomele sunt urmatoarele:
-
inrosirea pielii pe intregul corp;
-
scaderea tensiunii arteriale;
-
dificultati de respiratie;
-
batai rapide ale inimii;
-
respiratie suieratoare;
-
transpiratii.
Daca credeti ca aveti acest tip de alergie la insulina Humalog, contactati imediat un medic.
Alergia locala este frecventa (poate aparea la 1 din 10 persoane). Unele persoane prezinta roseata, umflatura sau mancarime in jurul zonei de injectare a insulinei. De obicei, acestea dispar in cateva zile, pana la cateva saptamani. Daca vi se intampla acest lucru, spuneti medicului dumneavoastra.
Lipodistrofia (ingrosarea sau adanciturile pielii) este mai putin frecventa (poate aparea la 1 din 100 de persoane). Daca observati ca pielea se ingroasa sau face adancituri la locul injectarii, spuneti medicului dumneavoastra.
In timpul tratamentului cu insulina, mai ales la inceput sau la schimbarea lui pentru imbunatatirea controlului valorilor de zahar in sange, s-a raportat aparitia edemelor (de exemplu umflarea bratelor, gleznelor; retentie de lichide).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V.
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
Probleme frecvente ale diabetului zaharat
Hipoglicemia
Hipoglicemia (scaderea zaharului din sange) inseamna ca in sange nu mai este destul zahar. Acest lucru se poate produce daca:
-
•utilizati prea mult Humalog sau alta insulina;
-
„sariti” sau amanati mesele sau va modificati dieta;
-
faceti exercitii fizice sau munciti fizic prea mult imediat inainte de sau dupa o masa;
-
aveti o infectie sau o boala (in special diaree sau varsaturi);
-
exista o modificare a necesarului dumneavoastra de insulina;
-
aveti probleme cu rinichii sau ficatul care se inrautatesc.
Alcoolul etilic si unele medicamente pot sa afecteze valorile zaharului din sange (vezi pct.2). Primele simptome ale scaderii zaharului din sange apar de obicei repede si includ urmatoarele:
-
oboseala;
-
batai rapide ale inimii;
-
nervozitate sau tremor;
-
stare de greata;
-
dureri de cap;
-
transpiratii reci.
Daca nu sunteti sigur(a) ca puteti recunoaste semnele de avertizare, evitati situatiile in care dumneavoastra sau alte persoane ati putea fi expusi la riscuri din cauza hipoglicemiei, cum este conducerea vehiculelor.
Hiperglicemia si cetoacidoza diabetica
Hiperglicemia (prea mult zahar in sange) inseamna ca organismul dumneavoastra nu mai are destula insulina. Hiperglicemia poate fi provocata de:
-
faptul ca nu va injectati doza Humalog sau alta insulina;
-
faptul ca utilizati mai putina insulina decat v-a spus medicul;
-
faptul ca mancati mai mult decat va permite dieta dumneavoastra;
-
febra, infectie sau stres emotional.
Hiperglicemia poate sa duca la cetoacidoza diabetica. Primele simptome se manifesta lent, pe parcursul mai multor ore sau zile. Simptomele includ urmatoarele:
-
somnolenta;
-
lipsa poftei de mancare;
-
fata congestionata;
-
miros fructat al respiratiei;
-
sete;
-
greata sau varsaturi.
Simptomele severe sunt dificultati la respiratie si pulsul rapid. Solicitati imediat ajutor medical.
Daca va imbolnaviti, in special daca aveti greata sau varsaturi, cantitatea de insulina de care aveti nevoie se poate modifica. Chiar si atunci cand nu mancati normal, tot aveti nevoie de insulina. Testati-va urina sau sangele, urmati „regulile in caz de boala” si anuntati-l pe medicul dumneavoastra.
5. Cum se pastreaza Humalog Junior KwikPen
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data expirarii inscrisa pe eticheta si pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Inainte de prima utilizare pastrati Humalog Junior KwikPen la frigider (2°C - 8°C). A nu se congela.
Tineti Humalog Junior KwikPen in curs de utilizare la temperatura camerei (sub 30°C) si aruncati-l dupa 28 zile. Nu il expuneti la surse de caldura sau in bataia soarelui. Nu tineti Junior KwikPen pe care il utilizati la frigider. Junior KwikPen nu trebuie pastrat cu acul atasat.
Nu utilizati acest medicament daca observati ca solutia este colorata sau contine particule solide. Nu trebuie sa il folositi decat daca arata ca apa. Verificati acest lucru de fiecare data cand va faceti injectia.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Humalog 100 unitati/ml Junior KwikPen solutie injectabila
Substanta activa este insulina lispro. Fiecare ml de solutie contine 100 unitati (U) de insulina lispro. Fiecare stilou injector preumplut (pen) (3 ml) contine 300 unitati (U) de insulina lispro.
Celelalte componente sunt metacrezol, glicerol, fosfat de sodiu dibazic 7H2O, oxid de zinc si apa pentru preparate injectabile. Este posibil sa se fi folosit hidroxid de sodiu sau acid clorhidric pentru ajustarea aciditatii.
Cum arata Humalog Junior KwikPen si continutul ambalajului
Humalog 100 unitati/ml Junior KwikPen solutie injectabila este o solutie apoasa, sterila, limpede, incolora si contine 100 unitati de insulina lispro la fiecare mililitru (100 unitati/ml) solutie injectabila. Fiecare Humalog KwikPen contine 300 unitati (3 mililitri). Humalog Junior KwikPen se livreaza in ambalaje de cate 1 sau 5 stilouri injectoare (pen-uri) preumplute sau in ambalaje multiple a 2 x 5 stilouri injectoare (pen-uri) preumplute.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate. Junior KwikPen are un cartus inclus in interior. Dupa ce stiloul injector (pen-ul) preumplut s-a golit, nu mai este posibil sa fie folosit din nou.
Junior KwikPen-ul este albastru. Butonul de dozaj este albastru cu margini proeminente. Eticheta este alba cu o bara portocalie si o banda portocaliu spre galben si violet.
Fiecare Junior KwikPen distribuie intre 0,5-30 unitati in trepte de cate 0,5 unitati.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Eli Lilly Nederland B.V., Papendorpseweg 83, 3528 BJ Utrecht, Olanda.
Producatorul
Lilly France S.A.S., Rue du Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Franta.