PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR
Hepathrombin 300 UI/g cremă
Heparina sodica/Alantoina/Dexpantenol
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Utilizati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale.
-
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-lrecititi.
-
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii saurecomandari.
-
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct.4.
-
Daca dupa 4-5 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unuimedic.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este Hepathrombin si pentru ce se utilizeaza
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizatiHepathrombin
-
Cum sa utilizati Hepathrombin
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Hepathrombin
-
Continutul ambalajului si alte informatii
1. CE ESTE HEPATHROMBIN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Este un medicament care contine heparina naturala sub forma de crema. In compozitia acestui medicament, pe langa heparina, s-au adaugat alantoina si dexpantenol. Heparina are efect anticoagulant prin care previne dezvoltarea trombilor. Absorbtia heparinei prin piele este foarte rapida si se depune in stratul granulos al epidermei manifestand astfel o actiune exclusiv locala. Alantoina si dexpantenolul contribuie la epitelizarea, granularea si regenerarea tisulara. Baza de crema favorizeaza penetrarea componentelor active prin piele.
Hepathrombin crema este indicat ca adjuvant in:
-
tromboza venoasa superficiala, tromboflebita, flebita, sindrom prevaricos, sindrom postflebitic, ulcer de gamba;
-
leziuni posttraumatice: hematoame, contuzii,luxatii;
-
bursita,tenosinovita.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati HEPATHROMBIN
Nu utilizati Hepathrombin:
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la heparina sodica, alantoina, dexpantenol sau la oricare dintre celelalte componente ale Hepathrombin;
-
daca aveti ulcer de gambasangerand.
Atentionari si precautii
Medicamentul nu se aplica pe rani deschise, incluzand ulcer varicos sangerand si zone suprainfectate. In caz de ulceratii varicoase, unguentul se aplica sub forma unui inel, cu latimea de 4 cm.
Trebuie evitat contactul cremei cu ochii sau mucoasele. In cazul aparitiei unei eruptii cutanate, administrarea trebuie intrerupta imediat. Dupa fiecare aplicare mainile trebuie spalate. In cazul in care crema este aplicat in mod repetat de catre o alta persoana, aceasta trebuie sa poarte manusi de protectie.
Daca simptomele persista sau se inrautatesc dupa 4-5 zile trebuie sa va adresati medicului. Nu se vor depasi dozele recomandate.
Hepathrombin impreuna cu alte medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
In cazul utilizarii medicamentului in dozele recomandate si datorita absorbtiei sistemice scazute a substantelor active este putin probabil sa se produca interactiuni medicamentoase semnificative clinic.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Medicamentul poate fi utilizat in sarcina si alaptare numai pe perioade scurte si la indicatia medicului.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Hepathrombin nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
3. CUM SA UTILIZATI HEPATHROMBIN
Utilizati intotdeauna Hepathrombin exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Tratamentul se incepe cu Hepathrombin 500 UI/g, iar pentru continuarea tratamentului si preventiv se intrebuinteaza Hepathrombin 300 UI/g.
Crema se aplica la nivelul ariei cutanate afectate si in jur, de 2-3 ori pe zi, si se maseaza usor. In caz de inflamatie a venelor, zona nu se maseaza, ci doar se aplica medicamentul intr-un strat subtire, pe suprafata afectata, apoi se acopera cu pansament ocluziv sau elastic. In caz de ulceratie varicoasa, crema se aplica sub forma unui inel cu latimea de 4 cm.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Hepathrombin
Nu s-a raportat niciun caz de supradozaj cu Hepathrombin.
Daca ati uitat sa utilizati Hepathrombin
Aplicati crema imediat ce va amintiti. Nu aplicati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Reactiile adverse asociate terapiei cu Hepathrombin, conform studiilor clinice, au fost comparabile ca intensitate si frecventa cu placebo. Foarte rar, a fost raportata aparitia de eruptii cutanate in urma aplicarii medicamentului.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul
sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. CUM SE PASTREAZA HEPATHROMBIN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Hepathrombin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pasta la temperatura sub 25°C, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri pot ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATIISUPLIMENTARE
Ce contine Hepathrombin
-
Substantele active sunt: heparina sodica, alantoina sidexpantenol
Hepathrombin 300 UI/g, crema
Un gram crema contine heparina sodica 500 UI, alantoina 3 mg si dexpantenol 4 mg.
-
Celelalte componente sunt: bronopol, carbomer 934, ceara microcristalina cu structura ozocherit, esterul acidului fosforic cu tri-alchil-tetraglicoleter, levomentol, parafina lichida, miristat de isopropyl, monostearat de gliceril, edetat disodic, trolamina, vaselina alba, apa purificata.
Cum arata Hepathrombin si continutul ambalajului
Crema omogena, de culoare alba. Cutie cu un tub din Al a 40 g crema.
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata:
STADA HEMOFARM S.R.L.
Calea Torontalului, km. 6, Timisoara, Romania
Fabricant
STADA M&D S.R.L.
Sat Sanandrei, Comuna Sanandrei,
str. Sfantul Andrei nr. 23, cod postal 307375, Judetul Timis
Acest prospect a fost aprobat in iunie 2019.
Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicalehttp://www.anm.ro/