Prospect: Informatii pentru utilizator
Faringo Intensiv 8,75 mg pastile
Flurbiprofen
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Luati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
Ce gasiti in acest prospect:
-
Ce este Faringo Intensiv si pentru ce se utilizeaza
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Faringo Intensiv
-
Cum sa luati Faringo Intensiv
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Faringo Intensiv
-
Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este Faringo Intensiv si pentru ce se utilizeaza
Faringo Intensiv contine flurbiprofen. Flurbiprofenul apartine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceste medicamente actioneaza prin modificarea modului in care organismul raspunde la durere, inflamatie si febra.
Faringo Intensiv este utilizat pentru ameliorarea de scurta durata a simptomelor de la nivelul gatului cum sunt durere in gat, iritatie, inflamatie si dificultate la inghitire, la adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani.
Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Faringo Intensiv
Nu luati Faringo Intensiv
-
Daca sunteti alergic la flurbiprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);
-
Daca ati avut astm bronsic, sunete respiratorii nesteptate sau respiratie dificila, secretii nazale, umflaturi ale fetei sau eruptie pe piele insotita de mancarime (urticarie) dupa ce ati luat acid acetilsalicilic sau orice alt medicament AINS;
-
Daca aveti sau ati avut ulcer (doua sau mai multe episoade de ulcer gastric sau duodenal) la nivelul stomacului sau intestinului;
-
Daca ati avut sangerare sau perforatie gastro-intestinala, colita severa sau tulburari ale sangelui dupa ce ati utilizat un alt AINS;
-
Daca sunteti in ultimul trimestru de sarcina;
-
Daca aveti sau ati avut insuficienta severa la nivelul inimii, ficatului sau rinichiului.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Faringo Intensiv, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
-
Daca ati avut vreodata astm bronsic sau suferiti de alergii;
-
Daca aveti amigdalita (inflamatie a amigdalelor) sau daca credeti ca puteti avea o infectie bacteriana la nivelul gatului (deoarece este posibil sa aveti nevoie de antibiotice);
-
Daca aveti probleme ale inimii, ficatului sau rinichilor;
-
Daca ati avut un accident vascular cerebral;
-
Daca aveti antecedente de boli intestinale (colita ulcerativa, boala Crohn);
-
Daca aveti tensiune arteriala mare;
-
Daca aveti o boala autoimuna cronica (inclusiv lupus eritematos sistemic sau boala mixta a tesutului conjunctiv);
-
Daca sunteti o persoana in varsta, deoarece este mai probabil sa dezvoltati reactiile adverse enumerate in acest prospect;
-
Daca sunteti in primele 6 luni de sarcina sau in perioada de alaptare.
In timp ce utilizati Faringo Intensiv
La primul semn de reactie pe piele (eruptie trecatoare pe piele, decojire a pielii) sau alte semne de reactie alergica, opriti administrarea acestui medicament si adresati-va imediat unui medic.
Raportati medicului dumneavoastra orice simptome abdominale neobisnuite (in special sangerare). Daca nu va simtiti mai bine, va simtiti mai rau sau dezvoltati noi simptome, discutati cu medicul dumneavoastra.
Utilizarea medicamentelor care contin flurbiprofen poate fi asociata cu o crestere usoara a riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Orice risc este mai probabil in cazul administrarii de doze mari sau al tratamentului prelungit. Nu depasiti doza recomandata sau durata tratamentului (3 zile).
Copii
Nu administrati acest medicament copiilor cu varsta sub 12 ani.
Faringo Intensiv impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, inclusiv medicamente obtinute fara prescriptie medicala. In mod special, spuneti medicului daca luati:
-
acid acetilsalicilic in doze mici (pana la 75 mg pe zi);
-
medicamente pentru tensiune arteriala mare sau insuficienta cardiaca (antihipertensive, glicozide cardiace);
-
medicamente pentru corectarea echilibrului hidric (diuretice, inclusiv medicamente care economisesc potasiu);
-
medicamente pentru subtierea sangelui (anticoagulante, medicamente antiplachetare);
-
medicamente pentru tratamentul gutei (probenecid, sulfinpirazona);
-
alte medicamente AINS sau corticosteroizi (cum sunt celecoxib, ibuprofen, diclofenac sodic sau prednisolon);
-
mifepristona (un medicament utilizat pentru intreruperea sarcinii);
-
antibiotice din clasa chinolonelor (cum este ciprofloxacina);
-
ciclosporina sau tacrolimus (medicamente utilizate pentru suprimarea sistemului imunitar);
-
fenitoina (medicament utilizat pentru tratamentul epilepsiei);
-
metotrexat (medicament utilizat pentru tratamentul bolilor autoimune sau cancerului);
-
litiu sau inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei);
-
antidiabetice orale (pentru tratamentul diabetului zaharat);
-
zidovudina (pentru tratamentul HIV).
Faringo Intensiv impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Alcoolul trebuie evitat in timpul tratamentului cu Faringo Intensiv, deoarece poate creste riscul de sangerare la nivelul stomacului sau intestinului.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Flurbiprofenul apartine unui grup de medicamente care pot afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil atunci cand incetati sa luati medicamentul. Este putin probabil ca aceste pastile sa afecteze posibilitatea de a ramane gravida, atunci cand sunt luate ocazional; cu toate acestea, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament daca aveti dificultati de a ramane gravida.
Nu luati acest medicament daca sunteti in ultimul trimestru de sarcina. Daca sunteti in primele 6 luni de sarcina sau daca alaptati, discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa luati acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, ametelile si tulburarile de vedere sunt reactii adverse posibile dupa administrarea AINS. In cazul in care prezentati aceste tulburari, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.
Faringo Intensiv contine zahar si glucoza
Acest medicament contine zahar si glucoza. Daca vi s-a spus de catre medicul dumneavoastra ca aveti intoleranta la anumite categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
3. Cum sa luati Faringo Intensiv
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-aspus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este:
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:
O pastila la interval de 3-6 ore, dupa cum este necesar. Nu luati mai mult de 5 pastile in interval de 24 ore.
Luati 1 pastila si lasati-o sa se dizolve usor in interiorul gurii.
Deplasati intotdeauna pastila in cavitatea bucala, in timp ce se dizolva.
Administrarea la copii:
Nu administrati aceste pastile la copii cu varsta sub 12 ani.
Aceste pastile sunt pentru tratament pe termen scurt. Trebuie sa luati numarul minim de pastile, pe perioada minima necesara pentru ameliorarea simptomelor. Daca apare iritatie la nivelul cavitatii bucale, tratamentul cu flurbiprofen trebuie intrerupt.
Nu luati Faringo Intensiv mai mult de 3 zile, cu exceptia cazului in care medicul va spune sa faceti acest lucru. Daca nu va simtiti mai bine, va simtiti mai rau sau va apar simptome noi, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Daca luati mai mult Faringo Intensiv decat trebuie
Discutati cu medicul sau cu farmacistul sau mergeti imediat la cel mai apropiat spital. Simptomele de supradozaj pot include: greata sau varsaturi, durere de stomac sau, mai rar, diaree. De asemenea, sunt posibile tiuituri in urechi, durere de cap sau sangerare gastro-intestinala.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
OPRITI ADMINISTRAREA acestui medicament si adresati-va imediat unui medic daca prezentati:
-
semne de reactii alergice cum sunt astm bronsic, respiratie suieratoare neasteptata sau dificultate la respiratie, mancarime, secretii nazale, eruptii trecatoare pe piele etc;
-
umflare la nivelul fetei, limbii sau gatului, care provoaca dificultate la respiratie, batai rapide ale inimii si tensiune arteriala mica, care poate duce la soc (acestea pot aparea chiar si la prima administrare a medicamentului);
-
reactii severe la nivelul pielii, cum sunt descuamare, formare de basici sau cojire a pielii.
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse sau orice alte reactii care nu sunt descrise:
Alte reactii adverse care pot sa apara:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
-
ameteli, durere de cap;
-
iritatie la nivelul gatului;
-
ulceratie sau durere la nivelul gurii;
-
durere de gat;
-
disconfort sau senzatie neobisnuita la nivelul gurii (cum sunt senzatiile de caldura, arsura, furnicaturi, intepaturi etc);
-
greata si diaree;
-
senzatie de furnicaturi si mancarime la nivelul pielii.
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
-
moleseala;
-
stare de somnolenta sau dificultate de a adormi;
-
agravare a astmului bronsic, respiratie suieratoare, respiratie dificila;
-
formare de basici la nivelul gurii sau gatului, senzatie de amorteala la nivelul gatului;
-
senzatie de gura uscata;
-
senzatie de arsura la nivelul gatului, modificare a senzatiei gustative, balonare la nivelul stomacului, durere abdominala, gaze, constipatie, indigestie, varsaturi;
-
scadere a senzatiilor la nivelul gatului;
-
febra, durere;
-
eruptii trecatoare la nivelul pielii, mancarime a pielii.
Reactii adverse rare (pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane)
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):
-
anemie, trombocitopenie (numar scazut de plachete in sange, ceea ce poate duce la aparitia de vanatai si sangerare), umflare (edem), tensiune arteriala mare, insuficienta cardiaca sau infarct miocardic;
-
forme severe de reactii la nivelul pielii, cum sunt reactii buloase, inclusiv sindrom Stevens- Johnson, sindrom Lyell si necroliza epidermica toxica;
-
hepatita (inflamatie a ficatului).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Faringo Intensiv
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati Faringo Intensiv dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
A nu se pastra la temperaturi peste 30°C.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Faringo Intensiv
Substanta activa este flurbiprofen. O pastila contine flurbiprofen 8,75 mg.
Celelalte componente sunt:
-
Zahar;
-
Glucoza lichida;
-
Macrogol 300;
-
Ulei de menta;
-
Levomentol.
Cum arata Faringo Intensiv si continutul ambalajului
Faringo Intensiv 8,75 mg pastile se prezinta sub forma de pastile rotunde, translucide pana la galbui, cu diametrul de 19±1 mm.
Pastilele sund disponibile in ambalaje cu blistere din PVC-PVDC/Aluminiu.
Marimi de ambalaj: cutii cu 8, 12, 16, 20 sau 24 pastile.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Terapia SA Str. Fabricii, nr. 124, Cluj-Napoca, Romania.
Fabricantii
PIERRE FABRE MEDICAMENT PRODUCTION Site Diététique et Pharmacie
Zone Industrielle de la Coudette 32290 Aignan, Franta.
LOZY’S PHARMACEUTICALS, S.L.
Campus Empresarial s/n 31795 Lekaroz Navarra, Spania.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European (SEE) sub urmatoarele denumiri comerciale:
Spania: Verofen pastillas para chupar.
Italia: Flurbiprofen Geiser 8.75 mg pastiglie.
Polonia: Ultravox Maxe smak miętowy.
Portugalia: Mentocaina F.
Romania: Faringo Intensiv 8,75 mg pastile.
Acest prospect a fost revizuit in aprilie 2017.