Poz 199 16019 Dexamed 8mg/2ml x10 fiole
DEXAMED
SOLUTIE INJECTABILA
Va rugam cititi cu atentie acest prospect inainte de inceperea tratamentului.
Pastrati prospectul intr-un loc sigur, poate veti dori sa-l recititi. Acesta contine un rezumat al INFORMATIIlor importante despre acest medicament. Daca nu sunteti siguri sau aveti unele intrebari, va rugam sa apelati la medicul sau farmacistul dvs. Medicul v-a prescris acest medicament numai pentru dumneavoastra. Daca il veti da altei persoane, ii va putea tace rau, chiar daca simptomele sunt similare cu ale dumneavoastra. Acest prospect va spune ce este Dexamed, la ce se foloseste, de ce anume trebuie sa tineti seama inainte de a incepe tratamentul, cat si cum sa faceti tratamentul. Veti gasi INFORMATII despre posibilele reactii adverse si cum sa pastrati produsul.
CE TREBUIE SA STITI DESPRE ACEST MEDICAMENT
Numele medicamentului este Dexamed. Fiolele contin fosfat sodic de dexametazona. Mai convin, edelat disodic, hidrogenofosfat de disodiu, parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil, metabisulfit de sodiu, clorura de sodiu, citrat de sodiu si apa distilata pentru preparate injectabile.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul Dexamed este:
MEDOCHEMIEU LTD, C. P. 51409, LIMASOL,CY-3505, CIPRU
Ce este DEXAMED
Dexamed este o solutie sterila, clara, livrata in fiole ce contin 8 mg substanta activa in 2 ml. Fiecare mililitru si la ce foloseste contine echivalentul a 4mg fosfat sodic de dezametazona. Acesta faceparte din grupul de medicamente numit corticosteroizi (glucocorticoizi). Fosfatul sodic de dexametazona trateaza unele afectiuni inflamatorii, de aceea Dexamed se administreaza la pacienti mai ales pentru capacitatea sa de a reduce inflamatia si de a deprima raspunsul imun. Astfel, este indicat in tratamentul anafilaxiei, astmului bronsic, artritei sau reumatismului degenerativ cu componenta inflamatorie, bolii Crohn, socului, tuberculozei si a afectiunilor pielii. Se foloseste mai ales in situatia in care pacientul nu poate lua medicamentul sub forma de tablele. Medicul va va spune exact de ce si cum veti lua medicamentul.
Inainte sa luati DEXAMED
Medicul nu va va recomanda tratament cu Dexamed daca sunteti insarcinata sau e foarte probabil sa fiti insarcinata; alaptati; aveti infectii netratate; aveti o inrosire severa a pielii, mancarimi, respiratie greoaie (wheezing), umflarea fetei sau a buzelor dupa ce ati luat acest medicament sau altul similar; sunteti alergic la sulfati; sunteti sau ati fost recent in contact cu persoane cu varicela sau rujeola. Trebuie sa spuneti medicului daca va incadrati in una dintre situatiile mentionate mai sus. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti una din urmatoarele boli, deoarece Dexamed trebuie administrat cu multa prudenta in aceste situatii daca: ati suferit de curand un atac de cord sau aveti alte probleme cardiace ori hipertensiune arteriala; aveti afectiuni renale sau hepatice; sunteti diabetic; aveti afectiuni musculare (miastenia gravis) sau ati prezentat recent dupa administrarea de corticosteroizi unele tulburari musculare; v-a fost diagnosticata osteoporoza; aveti probleme gastrice sau digestive in general; suferiti de glaucom, herpes ocular; v-a fost diagnosticata o forma de epilepsie sau afectiuni psihiatrice. Trebuie sa comunicati medicului si ce boli ale copilariei ati avut, mai ales: rujeola, varicela, rubeola si ce vaccinuri vi s-au administrat.
Sportivii trebuie sa stie ca acest medicament poate produce o reactie pozitiva la testele antidoping.
De asemenea, trebuie sa spuneti medicului ce alte medicamente luati sau ati luat recent, inclusiv cele luate fara prescriptie medicala:
-
acid acetilsalicilic (aspirina);
-
barbiturice; medicamente pentru epilepsie, cum ar fi fenitoina, carbamazepina;
-
aminoglutetimida, ca tratament oncologic;
-
medicamente antituberculoase, ca rifampicina si rifabutina, anticoagulante;
-
antidiabetice, inclusiv insulina;
-
diuretice.
Medicul stie ce medicamente nu trebuie asociate cu Dexamed si va va ajusta doza dupa cum este nevoie.
Tratamentul cu DEXAMED
Medicamentul va fi administrat de un cadru medical. Aceasta se realizeaza printr-o injectie in muschi sau vena, eventual prin perfuzie intravenoasa. Medicul va decide care este doza optima pentru dumneavoastra depinzand de afectiunea si de starea dumneavoastra. Doza se poate modifica in functie de raspunsul aparut.
Doza uzuala este de 0,5 mg (0,125ml) 20 mg dexametazona (5ml solutie). Repetarea acestei doze depinde de starea dumneavoastra.
In unele situatii, administrarea se poate face chiar in zona afectata.
Daca tratamentul cu Dexamed se continua mai multe zile, este periculos sa fie oprit brusc. Medicul il va intrerupe treptat, dar unele simptome ale sevrajului pot sa apara: hipotensiune arteriala, dureri musculare si articulare, dureri oculare sau, uneori, chiar accentuarea simptomelor bolii tratate. Daca se intampla sa omiteti o doza sau sa depasiti doza prescrisa (desi este improbabil, deoarece tratamentul este facut sub supraveghere medicala), informati imediat medicul.
Daca in timpul tratamentului cu Dexamed faceti o infectie sau veniti in contact cu cineva care sufera de varicela, pojar sau rujeola, spuneti medicului imediat, deoarece puteti avea nevoie de un tratament special. Daca aveti un accident, suferiti o interventie stomatologica sau chirurgicala in timpul tratamentului sau dupa aceea, spuneti medicului ca luati/ati luat Dexamed.
Daca tratamentul dureaza mai mult de cateva zile, medicul va va da o bratara sau un bilet de avertizare in care sunt scrise indicatia pentru care luati tratamentul, doza si durata tratamentului.
Daca trebuie sa vi se administreze un vaccin in timpul sau dupa tratamentul cu Dexamed, spuneti medicului ca ati primit tratament cu glucocorticoizi inainte.
Dupa tratamentul cu DEXAMED
Ca toate medicamentele, Dexamed poate determina reactii adverse, iar medicul va va vorbi despre ele.
Puteti simti o arsura sau o furnicatura in jurul locului injectiei, care sunt de obicei usoare si vor dispare curand.
Daca aveti unul dintre aceste efecte, care apar rar, prezentati-va imediat la medic: convulsii; greutate la respirat (wheezing), umflarea fetei sau a buzelor; varsaturi cu sange sau aparitia sangelui in fecale.
Daca aveti unul din urmatoarele simptome, anuntati imediat medicul: menstruatie neregulata si cresterea parului pe corp la femei; sete excesiva, care sugereaza o crestere a nivelului zaharului din sange sau o nevoie crescuta de medicamente antidiabetice; cresterea apetitului, cresterea in greutate, retentie de apa si sare (maini sau picioare umflate); modificarea aspectului fetei; modificari ale pielii, vanatai, vindecarea intarziata a plagilor; transpiratie intensa; cefalee, ameteli, stare de rau; disconfort abdominal sau gastric; modificari ale dispozitiei psihice, tulburari de somn, depresie; slabiciune a muschilor; modificari de vedere sau modificari ale campului vizual.
Cele mai frecvente reactii sunt cefaleea si/sau starea de rau.
Daca sesizati alte efecte datorate Dexamed, comunicati-le medicului.
In timpul tratamentului, mai ales daca dureaza mai mult, medicului va va face controale periodice, care nu trebuie sa va ingrijoreze, aceasta fiind procedura normala.
Cum sa pastrati medicamentul
Medicamentul se va pastra in locuri unde copii nu-l pot vedea sau lua, in ambalajul original.
Pastrati medicamentul la temperaturi intre 15-25°C.
Personalul medical va avea grija sa nu foloseasca Dexamed dupa data expirarii. Aceasta este imprimata pe cutie si pe eticheta fiecarei fiole.
In acest prospect nu se gasesc toate INFORMATIIle despre Dexamed. Daca doriti sa aflati mai multe sau aveti unele intrebari, apelati la medic.
Alte INFORMATII
IMPORTANT: daca ati urmat tratament prelungit cu Dexamed, va trebui sa aveti o bratara sau un bilet de avertizare in care sunt scrise indicatia, doza si durata tratamentului. Arati-l personalului medical ori de cate ori cumparati un medicament sau urmati un tratament medical.
INFORMATIIle din acest prospect se refera doar la Dexamed injectabil.