Compozitie:
Cymbalta este un medicament care contine substanta activa denumita duloxetina. Este disponibil sub forma de capsule gastrorezistente (30 mg: alb cu albastru; 60 mg: verde cu albastru).
Indicatii:
Cymbalta se utilizeaza pentru a trata adultii care sufera de urmatoarele afectiuni:
-
perioade de depresie acuta;
-
dureri datorate neuropatiei periferice in cazul diabetului (deteriorarea nervilor de la nivelul extremitatilor care poate aparea la pacientii cu diabet).
Administrare:
Doza recomandata de Cymbalta este de 60 mg, o data pe zi, administrate cu sau fara alimente .
Cand se utilizeaza pentru a combate depresia, o reactie la tratament poate fi remarcata de obicei in doua pana la patru saptamani, dar se recomanda continuarea tratamentului pentru mai multe luni,pentru a preintampina reaparitia afectiunii.
Pentru dureri neuropatice asociate cu diabetul, este posibil ca unii pacienti sa aiba nevoie de o doza crescuta, de 120 mg pe zi, iar o reactie la tratament poate fi constatata la doua luni de la inceperea tratamentului. Daca tratamentul este eficace, ar trebui evaluat cel putin la fiecare trei luni.
Cymbalta ar trebui utilizat cu precautie in cazul pacientilor in varsta, cu precadere in cazul administrarii dozelor ridicate. Cymbalta nu ar trebui utilizat in cazul pacientilor cu anumite afectiuni ale ficatului. La incetarea tratamentului, dozajul ar trebui redus treptat.
Actiune:
"Gastrorezistent" inseamna ca substanta continuta de aceste capsule poate trece prin stomac fara a fi asimilata pana cand ajunge in intestin . Aceasta impiedica distrugerea substantei active de catre acidul din stomac.
Substanta activa din Cymbalta, duloxetina, este un inhibitor de recaptare a serotoninei si noradrenalinei. Aceasta functioneaza prin impiedicarea revenirii neurotransmitatorilor 5-hidroxitriptamina (denumita si serotonina ) si noradrenalina la celulele nervoase din creier si maduva spinarii. Neurotransmitatorii sunt substante chimice care permit celulelor nervoase sa comunice intre ele. Prin blocarea recaptarii, duloxetina sporeste numarul acestor neurotransmitatori in spatiile dintre aceste celule nervoase, marind nivelul comunicarii dintre celule. Intrucat neurotransmitatorii sunt implicati in mentinerea unei stari de spirit pozitive si in reducerea senzatiei de durere , blocarea revenirii acestora la celulele nervoase ar putea ameliora simptomele depresiei si durerea neuropatica.
Pentru tratarea depresiilor majore, Cymbalta a fost studiat in cadrul a sapte studii principale care au inclus 2 256 de pacienti. Sase dintre studii au analizat eficacitatea Cymbalta in tratarea depresiilor, iar unul s-a preocupat de efectele acestuia in prevenirea reaparitiei afectiunii. In studiile de tratament , a fost comparata eficacitatea a patru doze diferite de Cymbalta cu cea a unui placebo (un preparat inactiv) timp de pana la sase luni. Unele studii au comparat, de asemenea, eficacitatea Cymbalta cu cea a paroxetinei (un alt antidepresiv ). Principala masura a eficacitatii a fost modificarea simptomelor depresiei, asa cum au fost acestea inregistrate pe scala Hamilton de evaluare a depresiei cu 17 puncte.
Studiul privind incidenta reaparitiei afectiunii a comparat eficacitatea Cymbalta cu cea a dozei de placebo pe o perioada de sase luni in cazul pacientilor care au raspuns initial la tratamentul cu
Cymbalta, concentrandu-se pe durata pana la reaparitia simptomelor.
Pentru tratamentul durerii neuropatice, Cymbalta a fost studiat in doua cercetari de 12 saptamani, efectuate pe 809 adulti cu diabet care au semnalat dureri zilnice pe o perioada de cel putin sase luni, dar nu au suferit depresii majore. Eficacitatea a trei doze diferite de Cymbalta a fost comparata cu cea a unui placebo. Principala masura a eficacitatii a fost modificarea acuitatii durerii in fiecare saptamana, asa cum a fost inregistrata de catre pacienti pe o scala cu 11 trepte, in jurnale zilnice.
Reactii adverse:
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Cymbalta (constatate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt durerea de cap, somnolenta (starea de somn ), greata (senzatia de rau) si uscaciunea gurii.
Majoritatea efecte au fost usoare sau moderate, fiind semnalate in fazele timpurii ale tratamentului si devenind mai blande pe masura ce tratamentul a continuat. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Cymbalta, a se consulta prospectul.
Cymbalta nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibile ( alergie ) la dulexetina sau la unul dintre celelalte ingrediente. Cymbalta nu trebuie utilizat cu inhibitori ai monoamin-oxidazei (o alta grupa de antidepresive), fluvoxamina (un alt antidepresiv ) sau ciprofloxacina sau enoxacina (tipuri de antibiotice). De asemenea, Cymbalta nu trebuie utilizat in cazul pacientilor cu anumite tipuri de afectiuni ale ficatului sau al pacientilor cu afectiuni grave ale rinichilor. Tratamentul nu ar trebui initiat in cazul pacientilor cu hipertensiune necontrolata ( tensiune arteriala ridicata), din cauza riscului unei crize hipertensive (cresterea alarmant de mare a tensiunii arteriale).
Ca si in cazul altor antidepresive, in cazul pacientilor carora li s-a administrat Cymbalta, au fost sesizate cazuri izolate de ganduri si comportamente sinucigase, cu precadere in primele saptamani de tratament al depresiei. Pacientii carora li se administreaza Cymbalta si care constata ganduri sau experiente ingrijoratoare in orice moment trebuie sa imediat informeze medicul.
Prezentare ambalaj:
28 capsule gastrorezistente.