Carbamazepina Slavia 200 mg x50 cp

Prospect Carbamazepina Slavia 200 mg x50 cp

 

Prospect: Informatii pentru utilizator

Carbamazepina Slavia 200 mg comprimate

Carbamazepina 

 

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

  •   Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. 
  •  Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. 
  •  Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. 
  • Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4. 

 

Ce gasiti in acest prospect:

1.            Ce este Carbamazepina Slavia si pentru ce se utilizeaza 

2.            Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Carbamazepina Slavia  

3.            Cum sa utilizati Carbamazepina Slavia 

4.            Reactii adverse posibile 

5.            Cum se pastreaza Carbamazepina Slavia 

6.            Continutul ambalajului si alte informatii 

 

 

1. Ce este Carbamazepina Slavia si pentru ce se utilizeaza 

Carbamazepina Slavia apartine unui grup de medicamente numite antiepileptice (medicamente pentru convulsii). De asemenea, poate ameliora unele tipuri de durere si poate tine sub control anumite tulburari ale dispozitiei.

 

Carbamazepina Slavia este utilizata:

•      pentru a trata anumite tipuri de convulsii (epilepsie);

•      pentru a trata afectiuni dureroase ale fetei, precum „nevralgia de trigemen”;

•      pentru a tine sub control afectiuni grave ale dispozitiei, care nu raspund la alte medicamente.

 

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Carbamazepina Slavia   

Puteti utiliza Carbamazepina Slavia numai dupa o examinare medicala completa.

Riscul de aparitie a reactiilor grave la nivelul pielii la pacientii de origine chineza Han sau thailandeza, asociate cu carbamazepina sau compusi inruditi chimic, poate fi anticipat prin analiza mostrelor de sange prelevate de la acesti pacienti. Medicul dumneavoastra trebuie sa va poata informa daca analizele sanguine sunt necesare inainte de a lua Carbamazepina Slavia.

 

Nu utilizati Carbamazepina Slavia daca:

-         sunteti alergic la carbamazepina, la medicamente similare precum oxcarbazepina sau la alte substante inrudite, precum antidepresivele triciclice (amitriptilina sau imipramina). Daca sunteti alergic la carbamazepina exista un risc de 25% sa fiti alergic si la oxcarbazepina;

-         sunteti alergic la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Semnele de hipersensibilitate includ umflarea fetei, a buzelor sau a limbii (angioedem), probleme de respiratie, curgerea nasului, mancarimi ale pielii, aparitia de basici sau exfolierea pielii; 

-         aveti orice boala cardiaca;

-         ati avut in trecut probleme cu maduva hematogena;

-         aveti o tulburare a sangelui numita porfirie; 

-         luati sau ati luat in ultimele 14 zile medicamente care apartin unui grup de antidepresive denumite inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO).

Daca oricare din aceste cazuri se manifesta in cazul dumneavoastra, informati-va medicul inainte de a utiliza Carbamazepina Slavia. Daca dumneavoastra credeti ca puteti fi alergic, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

 

Atentionari si precautii 

Inainte sa utilizati Carbamazepina Slavia, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Un numar mic de oameni care au fost tratati cu medicamente antiepileptice, precum carbamazepina, au avut ganduri de a-si face rau sau de a se sinucide. Daca vreodata aveti astfel de ganduri, contactati imediat doctorul, indiferent de moment.

Afectiuni grave ale pielii (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica) au fost raportate la utilizarea carbamazepinei. Frecvent, aceste afectiuni se manifesta prin ulceratii la nivelul gurii, al gatului, al nasului, al organelor genitale si al conjunctivei (ochi umflati si rosii). Aceste ulceratii sunt adesea precedate de simptome de raceala precum: febra, dureri de cap sau dureri ale corpului. Alteori apar pustule pe toata suprafata corpului, cu exfolierea ulterioara a pielii. Cel mai mare risc de aparitie a acestor reactii adverse este in primele luni de tratament, precum si la pacientii de origine asiatica (chinezi han sau thailandezi). In al doilea caz, riscul poate fi anticipat printr-o analiza de sange.

Medicul dumneavoastra va poate informa daca sunt necesare analize sanguine inainte de a lua Carbamazepina Slavia.

Daca observati o eruptie sau alte manifestari pe piele, opriti administrarea Carbamazepina Slavia si adresativa imediat medicului.

Daca aveti ameteli, stare de somnolenta, tensiune arteriala scazuta, stare de confuzie din cauza tratamentului cu Carbamazepina Slavia, exista riscul de a suferi cazaturi.

 

De asemenea, trebuie sa va puneti aceste intrebari inainte de a lua comprimate de Carbamazepina Slavia. Daca raspunsul la oricare dintre aceste intrebari este DA, discutati despre tratamentul dumneavoastra cu medicul sau farmacistul, deoarece Carbamazepina Slavia ar putea sa nu fie medicamentul potrivit pentru dumneavoastra.

 

•      Sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida?

•      Alaptati?

•      Aveti epilepsie cu crize mixte care includ absente?

•      Aveti vreo boala mintala?

•      Sunteti alergic la un medicament pentru epilepsie numit fenitoina, primidona sau fenobarbital?

•      Aveti probleme cu ficatul?

•      Aveti probleme cu rinichii asociate cu un nivel scazut de sodiu in sange sau aveti probleme cu rinichii si luati anumite medicamente care scad nivelul de sodiu din sange (diuretice precum hidroclorotiazida, furosemid)?

•      Sunteti varstnic?

•      Aveti probleme oculare, cum ar fi glaucom (cresterea presiunii in ochi) sau aveti dificultati in retinerea urinei?

 

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa doreasca sa vi se efectueze mai multe analize de sange inainte de a incepe sa luati Carbamazepina Slavia si din cand in cand in timpul tratamentului. Acest lucru este destul de obisnuit si nu trebuie sa va faceti griji.

Exista un risc de a dauna fatului daca Carbamazepina Slavia este utilizat in timpul sarcinii. Femeile cu potential fertil trebuie sa utilizeze metode eficiente de contraceptie in timpul tratamentului cu

Carbamazepina Slavia si timp de doua saaptamani de la ultima doza (vezi Sarcina si alaptarea).

 

Carbamazepina Slavia impreuna cu alte medicamente 

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Modul de actiune al carbamazepinei face ca aceasta sa afecteze sau sa fie afectata de numeroase alte medicamente sau alimente pe care le consumati. Este foarte important sa ii comunicati medicului dumneavoastra ce alte medicamente sau suplimente alimentare luati. Este posibil ca in cazul unor medicamente sa fie nevoie de o modificare a dozei sau chiar de intreruperea administrarii acestora.

 

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, mai ales daca luati:

-      contraceptive hormonale (pilule, plasturi, injectii sau implanturi). Carbamazepina Slavia afecteaza modul de actiune al acestor contraceptive si s-ar putea sa va apara sangerari intermenstruale. De asemenea, se poate sa scada eficacitatea contraceptivelor, existand un risc de a ramane insarcinata. Medicul va poate sfatui cu privire la aceste aspecte si s-ar putea sa fiti nevoita sa folositi alte metode de contraceptie. Daca sunteti o femeie la varsta fertila trebuie sa utilizati o metoda eficienta de contraceptie pe tot parcursul tratamentului si pentru o perioada de 28 de zile  dupa intreruperea tratamentului;

-      terapie de substitutie hormonala (TSH: hormon de stimulare a tiroidei). Carbamazepina scade efectul TSH;

-      medicamente pentru anxietate sau depresie;

-      corticosteroizi (sau „steroizi”). Se poate sa luati astfel de medicamente pentru afectiuni inflamatorii precum astm, sindrom de colon iritabil, dureri musculare sau articulare;

-      anticoagulante pentru a opri coagularea sangelui;

-      antibiotice (de exemplu, ciprofloxacina), pentru tratarea infectiilor bacteriene, inclusiv ale pielii sau pentru tuberculoza;

-      antifungice utilizate la tratarea infectiilor micotice (ciuperci);

-      analgezice care contin paracetamol, dextropropoxifen, tramadol, metadona sau buprenorfina;

-      alte medicamente pentru epilepsie (de exemplu, fenitoina, primidona, fenobarbital, brivaracetam);

-      medicamente antihipertensive sau pentru alte afectiuni ale inimii;

-      antihistaminice (medicamente utilizate la tratarea alergiei la polen, febra fanului, a mancarimilor etc.);

-      diuretice (medicamente care „elimina apa”);

-      cimetidina sau omeprazol (medicamente utilizate la tratarea ulcerului gastric);

-      isotretinoin (medicament utilizat la tratarea acneei);

-      metoclopramida sau aprepitant (medicamente pentru stari de greata si voma);

-      acetazolamida (medicament utilizat la tratarea glaucomului - presiune crescuta la nivelul ochiului);

-      danazol sau gestrinona (medicamente utilizate in endometrioza);

-      teofilina sau aminofilina (medicamente utilizate in tratarea astmului);

-      ciclosporina, tacrolimus sau sirolimus (medicamente imunosupresoare utilizate dupa transplantul de organe si uneori folosite in artrita sau psoriazis);

-      medicamente pentru schizofrenie (de exemplu, paliperidona, aripiprazol);

-      antineoplazice (de exemplu, temsirolimus, ciclofosfamida, laptanib);

-      antimalarice (de exemplu, meflochina);

-      medicamente anti-HIV;

-      levotiroxina (medicament utilizat in hipertiroidism);

-      tadalafil (medicament utilizat in impotenta);

-      albendazol (medicament utilizat in infectii parazitare);

-      bupropiona (folosita in terapia anti-fumat);

-      sunatoare;

-      medicamente sau suplimente alimentare cu vitamina B3 (nicotinamida).

 

Carbamazepina Slavia impreuna cu alimente, bauturi si alcool 

Nu beti alcool in timpul tratamentului cu Carbamazepina Slavia. Consumul de alcool in timpul tratamentului va poate afecta mai mult decat in mod normal.

Nu beti suc de grepfrut si nu mancati grepfrut, deoarece acesta poate creste riscul aparitiei reactiilor adverse in timpul tratamentului cu Carbamazepina Slavia. 

 

Sarcina, alaptarea si fertilitatea 

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

 

Sarcina

Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra despre riscul potential de a lua Carbamazepina Slavia in timpul sarcinii deoarece tratamentul poate provoca leziuni sau anomalii la copilul nenascut. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre tratamentul epilepsiei inainte de a ramane gravida. Daca ramaneti gravida in timp ce luati Carbamazepina Slavia comprimate trebuie sa spuneti imediat medicului. Este important ca epilepsia sa ramana bine controlata, dar, ca si in cazul altor medicamente antiepileptice, exista riscul de a dauna fatului. Asigurati-va ca intelegeti foarte clar riscurile si beneficiile administrarii comprimatelor de Carbamazepina Slavia.

Carbamazepina Slavia poate provoca malformatii congenitale majore. Daca luati Carbamazepina Slavia in timpul sarcinii, copilul dumneavoastra are pana la de 3 ori mai mare riscul de a avea un defect congenital decat femeile care nu iau un medicament antiepileptic. Au fost raportate defecte congenitale majore, inclusiv defecte ale tubului neural (deschidere la nivelul coloanei vertebrale), defect congenital al fetei, cum ar fi fisura buzei superioare si a palatului, defect congenital al capului, defecte cardiace, defect congenital al penisului care implica deschiderea urinara (hipospadias), precum si defecte ale degetelor. Bebelusul nenascut trebuie monitorizat indeaproape daca ati luat Carbamazepina Slavia in timpul sarcinii.

Au fost raportate probleme cu neurodezvoltarea (dezvoltarea creierului) la copiii nascuti de mame care au utilizat Carbamazepina Slavia in timpul sarcinii. Unele studii au aratat ca carbamazepina afecteaza in mod negativ neurodezvoltarea copiilor expusi la aceasta in uter, in timp ce alte studii nu au gasit un astfel de efect. Posibilitatea unui efect asupra neurodezvoltarii nu poate fi exclusa.

 

Alaptarea

Mamele care au un tratament activ cu Carbamazepina Slavia isi pot alapta bebelusii, dar trebuie sa spuna medicului cat mai repede cu putinta daca observati ca bebelusul sufera efecte secundare, cum ar fi somnolenta excesiva, reactie cutanata sau piele si ochi galbeni, urina inchisa la culoare sau scaune decolorate.

 

Fertilitatea

Daca sunteti o femeie fertila si nu intentionati sa aveti sarcina, ar trebui sa utilizati metode de contraceptie eficiente in timpul tratamentului cu Carbamazepina Slavia. Carbamazepina Slavia poate afecta modul in care functioneaza contraceptivele hormonale, cum ar fi pilula contraceptiva (anticonceptionala), facandu-le mai putin eficiente in prevenirea sarcinii. Discutati cu medicul dumneavoastra, care va stabili cu dvs. cel mai potrivit tip de contraceptie pe care sa il utilizati in timp ce luati Carbamazepina Slavia. Daca tratamentul cu Carbamazepina Slavia este intrerupt, trebuie sa continuati sa utilizati contraceptia eficienta inca doua saptamani dupa intreruperea tratamentului. Iregularitatea perioadei menstruale poate aparea la femeile care iau contraceptive hormonale (medicamente contraceptive) si Carbamazepina Slavia. 

Daca sunteti o femeie fertila si intentionati sa ramaneti insarcinata, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a opri contraceptia si inainte de a ramane gravida, despre trecerea la alte tratamente adecvate pentru a evita expunerea copilului nenascut la carbamazepina.

Daca sunteti sau credeti ca ati putea fi gravida, spuneti imediat medicului dumneavoastra. Nu trebuie sa intrerupeti administrarea medicamentului pana nu ati discutat acest lucru cu medicul dumneavoastra. Oprirea tratamentului fara consultarea medicului dumneavoastra poate provoca convulsii care ar putea fi periculoase pentru dumneavoastra si pentru copilul nenascut. Medicul dumneavoastra poate decide sa va schimbe tratamentul.

Daca luati Carbamazepina Slavia in timpul sarcinii, bebelusul dumneavoastra este, de asemenea, expus riscului de sangerare imediat dupa nastere. Medicul dumneavoastra va poate oferi dumneavoastra si copilului dumneavoastra un medicament pentru a preveni acest lucru.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor 

Carbamazepina Slavia va poate face sa va simtiti somnoros, ametit sau sa aveti vedere incetosata, vedere dubla sau lipsa de coordonare musculara, mai ales la inceputul tratamentului sau la cresterea dozei. Daca sunteti afectat in acest fel sau daca va este afectata vederea, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje. 

 

3.  Cum sa utilizati Carbamazepina Slavia   

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul, farmacistul sau asistenta medicala. Discutati cu medicul dumneavoastra, cu farmacistul sau asistenta medicala daca nu sunteti sigur. 

Medicul va va spune cate comprimate de Carbamazepina Slavia sa luati si cand sa le luati. Urmati intotdeauna cu atentie instructiunile sale. Este important sa luati comprimatele la momentul potrivit. Daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Continuati sa luati comprimatele atat timp cat vi s-a spus, cu exceptia cazului in care aveti probleme. In acest caz, adresati-va medicului dumneavoastra.

De obicei, medicul dumneavoastra va incepe tratamentul cu Carbamazepina Slavia cu o doza destul de mica, care poate fi apoi crescuta pentru a se potrivi afectiunii dumneavoastra. Doza necesara variaza de la un pacient la altul. Puteti lua comprimate de Carbamazepina Slavia in timpul, dupa sau intre mese. Inghititi comprimatele cu apa. De obicei vi se spune sa luati o doza de doua sau de trei ori pe zi. 

 

Doze  

Tratamentul epilepsiei

 

Adulti: 800 pana la 1200 mg pe zi, desi pot fi necesare doze mai mari. Daca sunteti un pacient varstnic este posibil sa fie necesara o scadere a dozei. 

 

Copii

Intre 5 si 10 ani: 400 pana la 600 mg, zilnic.

Intre 10 si 15 ani: 600 pana la 1000 mg pe zi.

 

Comprimatele de Carbamazepina Slavia nu sunt recomandate copiilor sub 5 ani.

 

Tratamentul nevralgiei de trigemen: doza uzuala 600 – 800 mg pe zi. Doza maxima este de 1200 mg pe zi. Daca sunteti in varsta, este posibil sa aveti nevoie de o doza mai mica.

Tratamentul modificarilor de dispozitie, doza uzuala este: 400-600 mg pe zi.

 

Daca utilizati mai multa Carbamazepina Slavia decat trebuie 

Daca ati luat accidental prea multe comprimate, informati-l pe medicul dumneavoastra imediat sau mergeti la cel mai apropiat spital. Este posibil sa aveti nevoie de ingrijire medicala. Luati cutia medicamentului cu dumneavoastra, astfel incat sa se poata stii ce medicament ati luat.

 

Daca uitati sa utilizati Carbamazepina Slavia 

Daca uitati sa luati o doza, administrati-o imediat ce v-ati amintit. Totusi, daca este aproape timpul pentru urmatoarea doza, nu mai administrati doza uitata; doar reveniti la programul regulat de utilizare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. 

  

4. Reactii adverse posibile  

Ca toate medicamentele, Carbamazepina Slavia poate provoca reactii adverse, dar acestea nu apar la toate persoanele. 

Anumite reactii adverse pot fi grave.

Nu mai luati Carbamazepina Slavia si contactati imediat medicul daca apar: 

-  reactii severe pe piele: eczema, inrosire, vezicule la nivelul buzelor, al ochilor sau al gurii, descuamare, insotite de febra (aceste reactii pot fi mai frecvente la pacienti de origine chineza sau thailandeza);   afte, vanatai sau sangerari inexplicabile; 

-  dureri in gat, febra sau ambele; 

-  ingalbenirea pielii sau a albului ochilor;

-  umflarea gleznelor, a gambelor sau a picioarelor; 

-  orice semne ale unei afectiuni nervoase sau confuzie; 

-  dureri musculare sau articulare, eruptie pe nas si pe obraji, probleme de respiratie (acestea pot fi manifestari de lupus eritematos, o reactie adversa rara); 

-  febra, eczema, dureri articulare, analize de sange si teste hepatice anormale (acestea pot fi semne de afectare imunologica sistemica);

-  bronhospasm cu respiratie suieratoare si tuse, probleme de respiratie, stare de lesin, eczema sau inflamare a fetei (acestea pot fi semne ale unei reactii alergice severe); 

-  dureri in zona stomacului;

-  cazaturi din cauza ametelii, a somnolentei, a tensiunii arteriale scazute, a starii de dezorientare.

 

Alte reactii adverse care au mai fost raportate

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

-  scaderea numarului de celule albe din sange (leucopenie – afectiune care favorizeaza aparitia infectiilor); 

-  ameteli, oboseala; 

-  incapacitatea coordonarii miscarilor, pierderea echilibrului; 

-  greata, voma; 

-  modificari ale valorilor serice ale anumitor enzime ale ficatului (de obicei, fara alte simptome);   reactii ale pielii, care pot fi grave. 

 

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

-  tendinta la invinetirea usoara a pielii sau la sangerari;

-  retentie de lichide (edem); 

-  crestere in greutate; 

-  scaderea valorilor sodiului din sange, care poate duce la confuzie; 

-  dureri de cap, tulburari de vedere (de exemplu, vedere dubla, vedere incetosata);   uscaciunea gurii.

 

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

-  miscari involuntare (ticuri, tremuraturi);  miscari involuntare ale globilor oculari);   diaree, constipatie. 

 

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

-  afectarea ganglionilor limfatici;

-  reactie alergica sistemica, insotita de febra, eruptii cutanate, dureri articulare, tulburari renale si la nivelul altor organe;

-  deficit de acid folic; 

-  scaderea poftei de mancare; 

-  probleme hepatice (inclusiv icter); 

-  halucinatii, depresie, neliniste, comportament agresiv, agitatie, confuzie; 

-  dificultati de vorbire;

-  amorteli sau furnicaturi la nivelul palmelor si al talpilor, slabiciune musculara; 

-  cresterea tensiunii arteriale (manifestata prin ameteli, oboseala, nervozitate, inrosire a fetei, durere de cap) sau scaderea tensiunii arteriale (cu simptome precum, stare de lesin sau de ameteala, dezorientare, vedere incetosata); 

-  modificari ale batailor inimii;

-  dureri de stomac; 

-  manifestari de lupus eritematos sistemic (pete de culoare rosie, in special pe fata, insotite de oboseala, febra, greata, scaderea apetitului).

 

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

-  modificari hematologice (de exemplu, anemie); 

-  eruptii cutanate severe care pot pune viata in pericol, inclusiv sindromul Stevens-Johnson (pot fi mai frecvente la pacientii de origine chineza sau thailandeza);

-  porfirie (tulburare a metabolismului hemoglobinei); 

-  meningita; 

-  umflarea sanilor, secretie lactata inadecvata - atat la femei, cat si la barbati; 

-  osteomalacie (manifestata prin dureri la mers si curbarea oaselor lungi ale membrelor inferioare), osteoporoza; 

-  teste functionale tiroidiene anormale; 

-  niveluri crescute ale grasimilor din sange (inclusiv HDL-colesterol, trigliceride); 

-  alterari ale gustului;

-  conjunctivita, cataracta, glaucom; 

-  tulburari de auz;

-  probleme cardiace si vasculare, inclusiv tromboza venoasa profunda (manifestata prin sensibilitate, durere, inflamatie, caldura locala, pigmentarea pielii, vene superficiale proeminente);   probleme respiratorii sau pulmonare;

-  inflamatie a limbii si a gurii; 

-  insuficienta hepatica; 

-  sensibilitate crescuta a pielii la lumina soarelui, modificari de pigmentare a pielii, acnee, caderea parului, transpiratie excesiva; 

-  crestere excesiva a parului de pe fata si corp; 

-  dureri sau spasme musculare;

-  insuficienta renala, picaturi de sange in urina, cresterea ori scaderea nevoii de a urina sau dificultati la urinare; 

-  disfunctii sexuale (impotenta sau libidou scazut). 

 

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)

-  reactivarea infectiei cu virusul herpetic uman (grava, daca sistemul imun este deprimat);   diaree, dureri abdominale si febra (semne de inflamatie a colonului);

-  somnolenta; 

-  tulburari de memorie; 

-  caderea completa a unghiilor; 

-  fracturi; 

-  scaderea densitatii oaselor;

-  reactii cutanate severe insotite de senzatie de rau si modificarea parametrilor sanguini.

 

Nu fiti alarmat de aceasta lista. Majoritatea persoanelor iau Carbamazepina Slavia comprimate fara probleme.

Daca oricare dintre simptome devine suparatoare sau daca observati orice altceva care nu este mentionat aici, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra ar putea dori sa va ofere un alt medicament.

Au fost raportate tulburari osoase, inclusiv osteopenie si osteoporoza (subtierea osului) si fracturi. Adresativa medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati medicamente antiepileptice pe termen lung, daca aveti antecedente de osteoporoza sau daca luati steroizi.

 

Raportarea reactiilor adverse 

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament. 

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania,  str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1,  Bucuresti 011478- RO,  tel: + 4 0757 117 259,  fax: +4 0213 163 497,  e-mail: adr@anm.ro   

 

5. Cum se pastreaza Carbamazepina Slavia  

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. 

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. 

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului. 

  

6.      Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Carbamazepina Slavia 

  •  Substanta activa este carbamazepina. Fiecare comprimat contine 200 mg de carbamazepina. 
  •  Celelalte componente sunt: croscarmeloza sodica, povidona K30, talc, stearat de magneziu, celuloza microcristalina silicifiata.

 

Cum arata Carbamazepina Slavia si continutul ambalajului 

Comprimate rotunde, de culoare alba sau aproape alba, cu suprafete plate, aspect uniform cu diametrul de 9 mm. 

Cutie cu 2 blistere PVC transparent/Al a cate 10 comprimate.     Cutie cu 5 blistere PVC transparent/Al a cate 10 comprimate.  

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul  S.C. Slavia Pharm S.R.L. 

B-dul Theodor Pallady nr. 44 C, 

032266, Bucuresti, Romania  

 

Acest prospect a fost revizuit in Martie 2022.

 

Inapoi la prospecte