Biofen Extra 400mg/325mg x 10compr. film.

Prospect Biofen Extra 400mg/325mg x 10compr. film.

Mergeti la produs

Continutul prospectului pentru medicamentul BIOFEN EXTRA 400mg/325mg x10 COMPRIMATE FILMATE BIOFARM
 
 
1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI
 
BIOFEN EXTRA 400 mg/325 mg comprimate filmate
 
 
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
 
Fiecare comprimat filmat contine 400 mg ibuprofen si 325 mg paracetamol.
 
Excipient cu efect cunoscut: lactoza monohidrat. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
 
 
3. FORMA FARMACEUTICA
 
Comprimate filmate
Comprimate filmate oblongi, de culoare alba cu lungimea de 19,1 mm, latimea 8,6 mm si grosimea 6,7 mm.
 
 
4. DATE CLINICE
 
4.1 Indicatii terapeutice
 
BIOFEN EXTRA 400 mg/325 mg este indicat adultilor pentru: ameliorarea durerilor de intensitate usoara pana la moderat severa: osteo-articulare (contuzii, fracturi, luxatii, entorse) inclusiv reumatismale (osteoartroze, osteocondroze, spondiloze, artrite reumatoide), mialgii, miozite, fibromialgii, lombalgii, cefalee, inclusiv cefalee de tip migrena, dureri dentare, faringite, dismenoree; tratamentul simptomatic al febrei si al racelii si gripei.
 
4.2 Doze si mod de administrare
 
Pentru administrarea orala si pentru o perioada scurta de timp.
Se recomanda utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.
Pacientii trebuie sa se adreseze medicului daca simptomele nu se amelioreaza sau se agraveaza mai mult de 3 zile.
 
Adulti
 
Doza recomandata este de 1 comprimat filmat de 1-3 ori pe zi, administrat la intervale de minim 6 ore.
Doza maxima de Biofen Extra 400 mg/325 mg este de 3 comprimate filmate (1200 mg ibuprofen, 975 mg paracetamol) in 24 ore. Comprimatele filmate se inghit intregi, cu un pahar cu apa, preferabil dupa masa.
 
Copii si adolescenti
Nu este indicat copiilor si adolescentilor sub 18 ani.
 
Varstnici
Nu este necesara ajustarea dozelor, cu exceptia cazului in care este prezenta insuficienta renala, insuficienta hepatica sau au antecedente de hemoragii gastrointestinale dupa administrarea de antiinflamatorii nonsteroidiene; in acest caz, dozele trebuie individualizate.
 
 
4.3 Contraindicatii
 
* hipersensibilitate la paracetamol, ibuprofen, alte AINS sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. * pacientilor cu alcoolism activ, deoarece ingestia cronica de alcool etilic in cantitate excesiva poate predispune pacientii la hepatoxicitate (din cauza substantei active paracetamol). * pacientilor care au prezentat astm bronsic, urticarie, sau reactii de tip alergic dupa administrarea de acid acetilsalicilic sau alte AINS. * pacientilor cu hemoragii active sau antecedente de hemoragii gastro-intestinale sau ulcer gastro- duodenal. * pacientilor cu insuficienta cardiaca severa, insuficienta hepatica sau insuficienta renala (vezi punctul 4.4.) * pacientilor cu hemoragie cerebrovasculara sau alta hemoragie activa * pacientilor cu tulburari de formare a sangelui * trimestrului trei de sarcina (vezi pct 4.6).
 
Acest medicament nu trebuie sa fie administrat cu alte medicamente care contin paracetamol, ibuprofen, acid acetilsalicilic, salicilati sau cu alte medicamente anti-inflamatorii, cu exceptia cazului in care sunt administrate sub indrumarea unui medic. (vezi pct 4.5).
 
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
 
 
Utilizarea paracetamolului la doze mai mari decat cele recomandate poate duce la hepatotoxicitate si chiar insuficienta hepatica si moarte. De asemenea, pacientii cu disfunctie hepatica sau antecedente de afectiuni hepatice, ori pacientii care urmeaza o terapie pe termen lung cu ibuprofen sau tratament cu paracetamol, trebuie sa le fie monitorizata functia hepatica in mod regulat, deoarece a fost raportat faptul ca ibuprofenul prezinta un efect minor si tranzitoriu asupra enzimelor hepatice.
 
Au fost raportate reactii hepatice severe, inclusiv icter si cazuri letale de hepatita, dar rare, fie cu ibuprofen sau cu alte AINS. In cazul in care testele hepatice anormale persista sau se agraveaza, sau daca apar semne si simptome de afectiuni hepatice, sau in cazul in care apar manifestari sistemice (de exemplu, eozinofilie, eruptii cutanate tranzitorii, etc), ibuprofenul trebuie intrerupt. Ambele substante active au fost raportate a cauza hepatotoxicitate si chiar insuficienta hepatica, mai ales in cazul paracetamolului.
Pacientii care consuma alcool etilic in mod regulat in exces fata de cantitatile recomandate, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
 
 
 
Paracetamolul poate fi utilizat la pacientii cu boala renala cronica, fara ajustarea dozei. Exista un risc minim de toxicitate a paracetamolului la pacientii cu insuficienta renala moderata pana la severa. Cu toate acestea la pacientii care prezinta deshidratare este necesara prudenta in ceea ce priveste componenta de ibuprofen a acestui medicament la initierea tratamentului cu ibuprofen,. Cei doi metaboliti principali ai ibuprofenului sunt excretati in principal in urina si modificari ale functiei renale pot duce la acumularea lor. Semnificatia acestui fapt este necunoscuta. AINS au fost raportate de a provoca nefrotoxicitate sub diferite forme: nefrita interstitiala, sindrom nefritic si insuficienta
renala. Insuficienta renala aparuta in urma utilizarii de ibuprofen este de obicei reversibila. La pacientii cu insuficienta renala, cardiaca sau insuficienta hepatica, cei care au luat diuretice si inhibitori ai ECA, si la persoanele in varsta, este necesara prudenta, deoarece utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene poate duce la deteriorarea functiei renale. Doza trebuie sa fie cat mai scazuta posibil si trebuie monitorizata functia renala a acestor pacienti.
 
Utilizarea asociata de inhibitori ai ECA sau antagonisti de receptori de angiotensina, medicamente anti-inflamatorii si diureticele tiazidice
 
Utilizarea concomitenta a unui medicament inhibitor ECA (inhibitor ECA sau antagonist al receptorilor angiotensinei), un medicament anti-inflamator (AINS sau inhibitor COX-2) si diuretic tiazidic creste riscul de insuficienta renala. Aceasta include utilizarea in produsele de combinatie fixa care contin mai mult de o clasa de medicamente. Utilizarea concomitenta a acestor medicamente trebuie sa fie insotita de o monitorizare sporita a creatininei serice, in special la instituirea asocierii.
Asocierea de medicamente din aceste trei clase trebuie sa fie utilizata cu prudenta in special la pacientii varstnici sau la cei cu insuficienta renala pre-existenta.
 
Varstnici
 
Nu este necesara ajustarea dozei inscrisa pe eticheta in cazul pacientilor varstnici care au nevoie de terapie cu paracetamol. Cei care au nevoie de terapie pentru mai mult de 10 zile trebuie sa se adreseze unui medicul pentru monitorizarea starii; cu toate acestea, nu este necesara nici o scadere a dozei recomandate. Cu toate acestea, se recomanda prudenta in ceea ce priveste utilizarea de ibuprofen, datorita faptului ca nu trebuie sa fie utilizata de catre adulti cu varsta de peste 65 de ani fara a se tine cont de comorbiditati si alte medicamente folosite, din cauza unui risc crescut de efecte adverse, in special insuficienta cardiaca, ulcer gastro-intestinal si insuficienta renala.
 
Efecte hematologice
 
Rar, au fost raportate discrazii sanguine. Pacientii tratati pe termen lung cu ibuprofen trebuie sa aiba o monitorizare hematologica periodica.
 
Defecte de coagulare
 
Similar altor AINS, ibuprofenul poate inhiba agregarea plachetara. A fost demonstrat faptul ca ibuprofenul prelungeste timpul de sangerare (dar in limitele normale) in cazul pacientilor sanatosi.
Deoarece efectul de sangerare prelungita poate fi exagerat la pacientii care au ca substrat defecte hemostatice, medicamentele care contin ibuprofen trebuie utilizate cu precautie la persoanele cu defecte de coagulare intrinseci si cei care urmeaza o terapie anti-coagulanta.
 
Evenimente gastro-intestinale
 
Au fost intalnite ulcere superioare gastro-intestinale, hemoragii abundente sau perforatii la tratamentul cu AINS. Riscurile cresc odata cu doza si durata tratamentului, si sunt mai frecvente la pacientii cu varsta de peste 65 ani. Unii pacienti vor experimenta dispepsie, arsuri la stomac, greata, dureri de stomac sau diaree. Aceste riscuri sunt minime atunci cand acest medicament este utilizat la doza prescrisa timp de cateva zile.
 
Medicamentele care contin ibuprofen trebuie utilizate cu precautie si la cea mai mica doza eficace pentru o durata cat mai scurta, in cazul pacientilor cu antecedente de hemoragii gastro-intestinale sau ulcer, deoarece starea lor se poate agrava.
 
Datorita substantei active ibuprofen trebuie administrate cu precautie la pacientii cu antecedente de afectiuni gastro-intestinale (colita ulcerativa, boala Crohn), precum si la pacientii cu porfirie si varicela.
 
Acest medicament trebuie intrerupt in cazul in care exista dovezi de hemoragii gastro-intestinale.
 
Utilizarea concomitenta a acidului acetilsalicilic si AINS creste de asemenea riscul de evenimente adverse gastrointestinale grave.
 
Evenimente cardiovasculare trombotice
 
Studiile observationale au aratat ca AINS neselective, cum este ibuprofenul, pot fi asociate cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave, incluzand infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, care pot creste cu doza sau durata de utilizare. Riscurile sunt descrise ca minime la dozele zilnice maxime care includ ibuprofen la 1200 mg, doza maxima recomandata in cazul acestui medicament. (Raportul Agentiei Europeane pentru Medicamente concluzioneaza pozitiv balanta beneficiu-risc pentru AINS non-selective, octombrie 2006)
 
Pacientii cu afectiuni cardiovasculare sau factori de risc cardiovascular pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare. Pentru a reduce la minimum riscul potential al unui eveniment cardiovascular advers in cazul pacientilor care utilizeaza un AINS, in special in cazul celor cu factori de risc cardiovascular, trebuie sa fie utilizata cea mai mica doza eficace, pentru cea mai scurta durata posibila.
 
Nu exista dovezi consistente referitor la faptul ca utilizarea concomitenta a acidului acetilsalicilic atenueaza riscul posibil crescut de evenimente trombotice cardiovasculare grave asociate cu utilizarea de AINS.
 
Hipertensiune arteriala:
 
AINS pot duce la aparitia de noi hipertensiuni arteriale sau agravarea hipertensiunii arteriale pre- existente si pacientii care utilizeaza medicamente antihipertensive cu AINS pot avea un raspuns antihipertensiv afectat. Se recomanda prudenta in cazul prescrierii AINS la pacientii cu hipertensiune arteriala. Tensiunea arteriala trebuie monitorizata indeaproape pe durata initierii tratamentului cu AINS si apoi la intervale regulate.
 
Insuficienta cardiaca - Au fost observate retentie de lichide si edeme in cazul pacientilor care utilizeaza AINS; Prin urmare, se recomanda prudenta la pacientii cu retentie de lichide sau insuficienta cardiaca.
 
Reactii cutanate severe
 
AINS pot determina foarte rar reactii adverse cutanate grave, cum sunt dermatita exfoliativa, necroliza epidermica toxica (NET) si sindromul Stevens-Johnson (SSJ), care pot fi letale si care apar fara avertisment. Aceste evenimente adverse grave sunt idiosincratice si sunt independente de doza sau durata de utilizare. Pacientii trebuie informati asupra semnelor si simptomelor de reactii cutanate grave si sa se adreseze medicului lor la prima aparitie a unei eruptii pe piele sau orice alt semn de hipersensibilitate.
 
Astm bronsic preexistent
 
Medicamentele care contin ibuprofen nu trebuie administrate pacientilor cu astm bronsic sensibil la acid acetilsalicilic si trebuie utilizate cu precautie la pacientii cu astm bronsic pre-existent.
 
Efecte oftalmologice
 
Au fost observate efecte oftalmologice adverse la tratamentul cu AINS; in consecinta, pacientii care prezinta tulburari de vedere in timpul tratamentului cu medicamente care contin ibuprofen trebuie sa urmeze un examen oftalmologic.
 
Meningita aseptica
In cazul medicamentelor care contin ibuprofen, meningita aseptica a fost raportata rar, de obicei, dar nu intotdeauna in cazul pacientilor cu lupus eritematos sistemic (LES) sau alte tulburari ale tesutului conjunctiv.
 
Potentiale interferente de testare de laborator
 
Prin utilizarea sistemelor analitice actuale, paracetamolul nu cauzeaza interferente cu testele de laborator. Cu toate acestea, exista anumite metode in care interferentele de laborator exista, asa cum este descris mai jos:
 
Teste de urina:
 
Paracetamolul, in doze terapeutice, poate interfera cu determinarea acidului 5-hidroxiindolacetic (5HIAA), provocand rezultate fals pozitive. Determinarile false pot fi eliminate prin evitarea ingerarii de paracetamol cu cateva ore inainte si in timpul colectarii probei de urina.
 
Mascarea semnelor de infectie
 
Similar altor medicamente din aceasta clasa care contin ibuprofen, reducerea febrei poate masca simptomele obisnuite de infectie.
 
Precautii speciale
 
Pentru a evita exacerbarea afectiunii sau insuficienta suprarenala, pacientilor care au fost sub tratament prelungit cu corticosteroizi trebuie sa li se reduca treptat tratamentul si nu intrerupt brusc atunci cand le sunt adaugate schemei de tratament, medicamente care contin ibuprofen.
 
Exista unele dovezi ca medicamentele care inhiba ciclooxigenaza/ sinteza de prostaglandine pot duce la afectarea fertilitatii feminine, printr-un efect asupra ovulatiei. Acest lucru este reversibil la oprirea medicamentului.
Contine lactoza monohidrat. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
 
 
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
 
Au fost observate urmatoarele interactiuni ale paracetamolului cu alte medicamente: * medicamente anticoagulante (warfarina) - poate fi necesara reducerea dozei daca paracetamolul si anticoagulantele sunt luate pentru o perioada prelungita de timp * absorbtia paracetamolului este crescuta de substante care cresc evacuarea stomacului, de exemplu, metoclopramid * absorbtia de paracetamol este scazuta de substante care scad evacuarea stomacului, de exemplu, propantelina, antidepresive cu proprietati anticolinergice si narcotice analgezice * paracetamolul poate creste concentratiile plasmatice de cloramfenicol * riscul de toxicitate a paracetamolului poate fi crescut in cazul pacientilor carora li se administreaza alte medicamente cu potential hepatotoxic sau medicamente care induc enzimele hepatice microzomale, cum sunt alcoolul etilic si medicamentele anticonvulsivante * poate fi afectata excretia paracetamolului si modificarea concentratiilor plasmatice atunci cand se administreaza cu probenecid * colestiramina reduce absorbtia paracetamolului in cazul in care este admnistrata in termen de o ora dupa paracetamol. * a fost raportata hepatotoxicitate severa la doze terapeutice sau supradozari moderate de paracetamol in cazul pacientilor tratati doar cu izoniazida sau cu alte medicamente pentru tuberculoza. * a aparut hepatotoxicitate severa dupa utilizarea paracetamolului in cazul unui pacient care utiliza zidovudina si cotrimoxazol.
 
Au fost observate urmatoarele interactiuni ale ibuprofenului cu alte medicamente:
 
* anticoagulante, inclusiv warfarina - ibuprofenul intervine in stabilitatea INR-ului si poate creste riscul de sangerare severa si hemoragie, uneori letale, mai ales la nivelul tractului gastro-intestinal.
Ibuprofen trebuie utilizat in cazul pacientilor care utilizeaza warfarina numai daca este absolut necesar si trebuie sa fie monitorizati cu atentie. * ibuprofen poate reduce clearance-ul renal si creste concentratia plasmatica a litiului * ibuprofen poate reduce efectul antihipertensiv al inhibitorilor ECA, beta-blocantelor si diureticelor si poate provoca natriuresis si hiperpotasemie in cazul pacientilor aflati sub aceste tratamente * ibuprofen reduce clearance-ul metotrexatului * ibuprofen poate creste concentratiile plasmatice ale glicozidelor cardiace * ibuprofen poate creste riscul de hemoragie gastro-intestinala in special daca este luat cu corticosteroizi * ibuprofen poate prelungi timpul de sangerare la pacientii tratati cu zidovudina * ibuprofen poate, de asemenea, interactiona cu probenecid, medicamente antidiabetice si fenitoina. * ibuprofen poate, de asemenea, interactiona cu tacrolimus, ciclosporina, sulfoniluree si chinolone
Datele experimentale sugereaza ca ibuprofenul poate inhiba efectul acidului acetilsalicilic la doze mici asupra agregarii plachetare atunci cand acestea sunt dozate concomitent. Cu toate acestea, limitarile acestor date si incertitudinile legate de extrapolarea datelor ex vivo la situatia clinica, implica faptul ca nu pot fi trase concluzii ferme pentru utilizarea regulata a ibuprofenului si niciun efect clinic relevant este considerat a fi mai probabil pentru utilizarea ocazionala a ibuprofenului (vezi pct. 5.1).
 
Acest medicament poate interfera cu unele medicamente. Acestea includ: * warfarina, un medicament utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sange * medicamente pentru tratamentul epilepsiei sau a convulsiilor * cloramfenicol, un antibiotic folosit pentru tratarea infectiilor urechii si a ochiului * probenecid, un medicament utilizat pentru tratamentul gutei * zidovudina, un medicament utilizat pentru tratamentul infectiei cu HIV (virusul care cauzeaza SIDA) * medicamente utilizate pentru tratamentul tuberculozei, cum este izoniazida * acid acetilsalicilic, salicilati sau alte medicamente AINS * medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau alte afecsiuni ale inimii * diuretice, numite si medicamente pentru eliminarea apei * litiu, un medicament utilizat pentru tratarea unor tipuri de depresie * metotrexat, un medicament utilizat pentru tratarea artritei si unele tipuri de cancer * corticosteroizi, cum sunt prednison, cortizon
 
Medicamentele de mai sus pot fi influentate de acest medicament sau pot afecta cat de bine functioneaza acest medicament.
 
4.6 Fertilitatea, sarcina si alaptarea
 
Sarcina
 
Nu exista date de utilizare a acestui medicament la om in timpul sarcinii. Au fost raportate anomalii congenitale la oameni, in asociere cu administrarea AINS, desi lipsesc dovezi ale efectelor adverse in timpul sarcinii in urma tratamentului cu paracetamol.
 
Acest medicament este contraindicat in al treilea trimestru de sarcina, mai ales in ultimele cateva zile inainte de nastere.
 
Mai mult, nu exista suficiente date de siguranta la utilizarea ibuprofenului la om in timpul sarcinii.
Prin urmare, acest medicament nu trebuie folosit in timpul primelor 6 luni de sarcina decat daca beneficiile potentiale pentru pacient depasesc riscul posibil pentru fat si este contraindicat in ultimele trei luni de sarcina (vezi pct 4.3).
 
Alaptarea
 
Paracetamolul este excretat in laptele matern, dar nu intr-o cantitate semnificativa clinic, iar datele disponibile publicate nu contraindica alaptarea.
Ibuprofen si metabolitii sai pot trece in cantitati foarte mici in laptele matern. Nu sunt cunoscute efecte daunatoare pentru sugari.
Avand in vedere dovezile de mai sus, nu este necesara intreruperea alaptarii, pentru tratamentul pe termen scurt cu doza recomandata a acestui medicament.
 
Fertilitatea
 
Utilizarea medicamentului poate afecta fertilitatea feminina si nu este recomandat femeilor care incearca sa ramana gravide. La femeile care au dificultati in conceperea sau care sunt in curs de investigare de infertilitate, trebuie luata in considerare retragerea medicamentului.
 
 
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
 
Acest produs nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
 
 
4.8 Reactii adverse
 
Studiile clinice cu combinatia ibuprofen/paracetamol nu au indicat alte efecte nedorite, altele decat cele ale paracetamolului sau ibuprofenului.
 
Reactiile adverse au fost clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: 1. Foarte frecvente (≥ 1/10); 2. Frecvente (≥ 1/100 si <1/10); 3. Mai putin frecvente (≥ 1/1000 si <1/100); 4. Rare (≥ 1/10000 si <1/1000); 5. Foarte rare (<1/10000) 6. Necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile).
 
Tulburari hematologice si limfatice Mai putin frecvente: scaderea hemoglobinei si a hematocritului. Desi nu a fost stabilita o relatie de cauzalitate, au fost raportate episoade de sangerare (de exemplu epistaxis, menoragie) in timpul tratamentului cu acest medicament.
 
Foarte rare: au fost raportate tulburari hematopoietice (agranulocitoza, anemie, anemie aplastica, anemie hemolitica, leucopenie, neutropenie, pancitopenie si trombocitopenie cu sau fara purpura) ca urmare a utilizarii paracetamolului, dar nu au fost neaparat legate cauzal de medicament
 
Tulburari cardiace Frecvente: edem, retentie de lichide; retentia de lichide raspunde in general prompt la intreruperea medicamentului
 
Foarte rare: palpitatii; tahicardie; au fost raportate aritmii si alte aritmii cardiace. Au fost raportate edem, hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca in asociere cu tratamentul cu AINS.
 
Tulburari acustice si vestibulare Foarte rare: vertij
 
Frecvente: tinitus (pentru medicamente care contin ibuprofen)
 
Tulburari oculare Mai putin frecvente: a aparut ambliopie (vedere incetosata si/ sau diminuata, scotoame si/ sau modificari ale vederii colorate) dar este de obicei reversibila, dupa incetarea tratamentului. Orice pacient cu probleme oculare trebuie sa urmeze un examen oftalmologic, care include regiunile vederii centrale
 
Tulburari gastro-intestinale Frecvente: dureri abdominale, diaree, dispepsie, greata, disconfort gastric si varsaturi
 
Mai putin frecvente: flatulenta si constipatie, ulcer peptic, perforatie sau hemoragie gastro- intestinale, cu simptome de melena, hematemeza, uneori fatale, in special la varstnici.
Au fost raportate stomatita ulceroasa si exacerbarea colitei ulcerative si a bolii Crohn in urma administrarii. Mai putin frecvent au fost observate gastrita si pancreatita.
 
Tulburari generale si la nivelul locului de Foarte rare: fatigabilitate si stare general de rau. administrare Tulburari hepatobiliare Foarte rare: functionarea anormala a ficatului,
 
hepatita si icter. In supradozaj, paracetamolul poate provoca insuficienta hepatica acuta, insuficienta hepatica, necroza hepatica si leziuni hepatice.
 
Tulburari ale sistemului imunitar Foarte rare: au fost raportate reactii de hipersensibilitate, inclusiv eruptii cutanate si sensibilitate incrucisata la tratamentul cu simpatomimetice.
 
Investigatii Frecvente: valori crescute ale alaninaminotransferazei, cresterea gama-glutamil si teste functionale hepatice anormale cu paracetamol.
Valori crescute ale creatininei sanguine si ureea sanguina.
 
Mai putin frecvente: valori crescute ale aspartat aminotransferaza, fosfataza alcalina din sange si creatina fosfokinazica, hemoglobina a scazut si numarul de trombocite a crescut
 
Foarte rare: parestezie, nevrita optica si somnolenta.
 
Tulburari metabolice si de nutritie Foarte rare: In cazul acidozei metabolice, cauzalitatea este incerta, deoarece mai mult de un medicament a fost ingerat. Cazul de acidoza metabolica a urmat dupa ingestia de 75 de grame de paracetamol, 1,95 grame de acid acetilsalicilic, si o cantitate mica dintr-un detergent lichid de uz casnic. Pacientul a prezentat, de asemenea, o istorie de convulsii, pe care autorii au raportat-o ca ar fi putut contribui la un nivel crescut de lactoza, indicative de acidoza metabolica.
Efectele secundare metabolice include hipokaliemie. Au fost raportate efecte secundare metabolice, inclusiv acidoza metabolica in urma unei supradoze masive de acetaminofen.
 
Mai putin frecvente: ginecomastie, reactie hipoglicemica
 
Tulburari ale sistemului nervos Frecvente: ameteli, cefalee, nervozitate
 
Mai putin frecvente: depresie, insomnie, confuzie, labilitate emotionala, somnolenta, meningita aseptica cu febra si coma
 
Rare: parestezii, halucinatii, tulburari ale viselor
 
Foarte rare: parestezie, stimulare paradoxala, nevrita optica, somnolenta, deficiente psihomotorii, efecte extrapiramidale, tremor si convulsii.
 
Tulburari renale si ale cailor urinare Mai putin frecvente: retentie urinara
 
Foarte rare: Nefrotoxicitate in diverse forme, inclusiv nefrita interstitiala, sindrom nefrotic si insuficienta renala acuta si cronica.
Efecte adverse renale sunt cel mai adesea observate dupa supradozaj, dupa abuzul cronic (adesea cu mai multe analgezice), sau in asociere cu hepatotoxicitatea cauzata de paracetamol.
Necroza tubulara acuta apare de obicei in legatura cu insuficienta hepatica, dar a fost observata ca o constatare izolata, in cazuri rare.
De asemenea o posibila crestere a riscului de carcinom cu celule renale a fost asociata cu utilizarea cronica de paracetamol.
Un studiu de caz de control al pacientilor cu boala renala in stadiu terminal a sugerat ca, consumul pe termen lung de paracetamol poate creste in mod semnificativ riscul de boala renala in stadiu terminal, in special la pacientii care au luat mai mult de 1000 de mg pe zi.
 
Tulburari respiratorii, toracice si Mai putin frecvente: ingrosarea secretiilor mediastinale tractului respirator
 
Foarte rare: reactivitate respiratorie, inclusiv: astm bronsic, exacerbarea astmului bronsic, bronhospasm si dispnee
 
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Frecvente: eruptii cutanate tranzitorii (inclusiv de tip maculopapular), prurit.
 
Foarte rare: hiperhidroza, purpura si fotosensibilitate. Dermatoze exfoliative. Reactii
 
buloase, inclusiv eritem polimorf, sindrom Stevens Johnson si necroliza epidermica toxica.
 
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
 
4.9 Supradozaj
 
Simptome
 
Paracetamol:
Pot sa apara afectare hepatica si chiar insuficienta hepatica in caz de supradozaj cu paracetamol. Simptomele de supradozaj cu paracetamol in primele 24 de ore sunt paloare, greata, varsaturi, anorexie si dureri abdominale. Afectarea hepatica poate deveni evidenta la 12-48 ore de la ingestie. Pot sa apara anomalii ale metabolismului glucozei si acidoza metabolica. In intoxicatii grave, insuficienta hepatica poate evolua la encefalopatie, coma si moarte. Se poate dezvolta insuficienta renala acuta cu necroza tubulara acuta, in lipsa unor leziuni hepatice severe. Au fost raportate aritmii cardiace. Leziuni hepatice sunt posibil sa apara la adultii care au luat 10 g sau mai mult de paracetamol, din cauza cantitatilor suplimentare de metabolit toxic.
 
Ibuprofen
Simptomele includ greata, dureri abdominale si voma, ameteala, convulsii si rar, pierderea cunostiintei. Caracteristici clinice de supradozaj cu ibuprofen care pot rezulta sunt depresia sistemului nervos central si a sistemului respirator.
 
Tratament
 
Paracetamol:
Tratamentul prompt este esential in tratamentul supradozajului cu paracetamol chiar si atunci cand nu exista simptome evidente, din cauza riscurilor de afectare hepatica, care apar dupa cateva ore sau chiar zile de intarziere. Tratamentul medical este recomandat, fara intarziere la orice pacient care a ingerat 7,5 g sau mai mult de paracetamol in precedentele 4 ore. Trebuie luat in considerare lavajul gastric.
Trebuie sa fie instituita terapie specifica cu un antidot, cum este acetilcisteina (intravenos) sau metionina (oral) cat mai curand posibil, pentru a inversa leziunile hepatice.
 
Acetilcisteina este cea mai eficienta atunci cand este administrata in primele 8 ore de ingerare a supradozei, efectul diminuandu-se progresiv intre 8 si 16 ore. S-a crezut ca un tratament inceput dupa mai mult de 15 de ore de la supradozaj nu prezinta nici un beneficiu si ar putea agrava, eventual, riscul de encefalopatie hepatica. Cu toate acestea, a fost dovedit faptul ca administrarea tarzie este sigura, iar studiile la pacientii tratati in intervalul de pana la 36 de ore de la ingestie, sugereaza ca rezultatele benefice pot fi obtinute si dincolo de 15 ore. In plus, administrarea intravenoasa de acetilcisteina la pacientii care au dezvoltat deja insuficienta hepatica fulminanta a fost demonstrat de a reduce morbiditatea si mortalitatea.
 
O doza initiala de 150 mg/ kg de acetilcisteina in 200 ml glucoza 5% se administreaza intravenos timp de 15 minute, urmata de o perfuzie intravenoasa de 50 mg/ kg in 500 ml glucoza 5% timp de 4 ore si apoi la 100 mg/ kg in 1 litru de glucoza 5% timp de 16 ore. Volumul intravenos de lichide trebuie modificat pentru copii.
 
Metionina este administrata oral sub forma de 2,5 g la fiecare 4 ore pana la 10 g. Tratamentul cu metionina trebuie inceput in decurs de 10 de ore de la ingestia de paracetamol; in caz contrar acesta va fi ineficient si poate exacerba afectarea ficatului.
 
Dovezi ale simptomelor grave pot sa nu devina evidente pana la 4 sau 5 zile de la supradozaj, pacientii necesitand sa fie supravegheati cu atentie pentru o perioada indelungata.
 
Ibuprofen:
In caz de supradozaj acut, stomacul trebuie sa fie golit prin varsaturi sau lavaj, desi este putin probabil sa fie recuperata o cantitate mica de medicament daca a trecut mai mult de o ora de la ingestie.
Datorita faptului ca medicamentul este acid si se excreta in urina, teoretic este benefic sa se administreze alcalinizante si sa se induca diureza. In plus fata de masurile de sustinere, utilizarea de carbune activat oral poate ajuta la reducerea absorbtiei si reabsorbtia comprimatelor filmate de ibuprofen.
 
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
 
5.1 Proprietati farmacodinamice
 
 
Cod ATC: M01AE51- sistemul musculo-scheletic, medicamente antiinflamatoare si antireumatice, non-steroidiene, derivati ai acidului propionic. Combinatii ale ibuprofenului.
 
Mecanism de actiune
Desi locul exact si mecanismul de actiune analgezic al paracetamolului nu este clar definit, se pare ca acesta induce analgezie prin ridicarea pragulului de durere. Mecanismul potential poate implica inhibarea caii oxidului nitric mediata de o varietate de receptori pentru neurotransmitatori, inclusiv N-metil-D-aspartat si substanta P.
 
Ibuprofenul este un derivat al acidului propionic cu activitate analgezica, antiinflamatorie si antipiretica. Efectul terapeutic ca medicament antiinflamator nesteroidian rezulta din efectul sau inhibitor asupra enzimei ciclooxigenaza, ceea ce duce la reducerea sintezei de prostaglandine.
 
Datele experimentale sugereaza ca ibuprofenul poate inhiba efectul acidului acetilsalicilic in doze mici asupra agregarii plachetare atunci cand acestea sunt dozate concomitent. Intr-un studiu, atunci cand o singura doza de 400 mg de ibuprofen a fost luata in termen de 8 ore inainte sau in decurs de 30 de minute dupa administrare de acid acetilsalicilic cu eliberare imediata (81mg), a avut loc un efect scazut al acidului acetilsalicilic asupra formarii de tromboxan sau agregarii trombocitelor. Cu toate acestea, limitarile acestor date si incertitudinile legate de extrapolarea datelor ex vivo la situatia clinica implica faptul ca nu exista concluzii ferme care pot fi facute pentru utilizarea regulata a ibuprofenului, si nici un efect clinic nu este considerat relevant pentru utilizarea ocazionala a ibuprofenului.
 
Mecanismul exact de actiune al ibuprofenului este considerat a fi prin inhibarea periferica a ciclooxigenazei si inhibarea ulterioara de prostaglandin sintetaze.
 
5.2 Proprietati farmacocinetice
 
Absorbtie
Atat paracetamolul, cat si ibuprofenul, sunt rapid absorbite din tractul gastro-intestinal cu concentratie plasmatica maxima care apare la aproximativ 10 pana la 60 minute dupa administrarea orala.
 
Rata de absorbtie atat a paracetamolului, cat si a ibuprofenului din formularea medicamentului este usor intarziata ca urmare a administrarii dupa masa.
 
Distributie
Ca pentru orice medicament care contine paracetamol, este distribuit in majoritatea tesuturilor organismului. Ibuprofenul este legat puternic (90-99%) de proteinele plasmatice.
 
Metabolizare
Paracetamolul este metabolizat in ficat si excretat in urina, in principal ca glucuronid inactiv si sulfat- conjugati. Mai putin de 5% este excretat sub forma nemodificata. Metabolitii paracetamolului includ un hidroxilat intermediar minor care are activitate hepatotoxica. Acest intermediar activ este detoxifiat prin conjugare cu glutation, cu toate acestea, se poate acumula in caz de supradozaj cu paracetamol si daca este lasat netratat are potentialul de a provoca leziuni hepatice severe si chiar ireversibile.
Paracetamolul este metabolizat diferit de nou-nascutii prematur, nou-nascuti si copii mici in comparatie cu adultii, conjugatul sulfat fiind cel mai predominant.
 
Ibuprofenul este metabolizat in ficat in proportie mare la compusi inactivi, in principal prin glucuronoconjugare.
 
Caile metabolice ale paracetamolului si ibuprofenului sunt distincte si nu trebuie sa existe interactiuni medicamentoase in cazul in care metabolizarea unuia afecteaza metabolizarea celuilalt. Un studiu oficial, utilizand enzime hepatice umane pentru a investiga o astfel de posibilitate nu a reusit sa gaseasca nici o interactiune potential medicamentoasa, pe cai metabolice.
Intr-un alt studiu, efectul ibuprofenului asupra metabolismului oxidativ al paracetamolului a fost evaluat la voluntari sanatosi, in conditii de repaus alimentar. Rezultatele studiului au indicat ca ibuprofenul nu a modificat cantitatea de paracetamol ce sufera metabolizare oxidativa, deoarece cantitatea de paracetamol si ai metabolitilor sai (glutation-, mercapturat-, cistein-, glucuronid- si sulfat-paracetamol) a fost similara atunci cand au fost administrati singuri, ca paracetamol, sau prin administrarea concomitenta de ibuprofen (ca o combinatie fixa Valcomb). Acest studiu clarifica orice risc hepatic adaugat de metabolitul hepatotoxic, NAPQI, al paracetamolului, daca se administreaza cu ibuprofen.
 
Eliminare
Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare variaza de la aproximativ 1 pana la 3 ore.
 
Atat metabolitii inactivi, cat si o cantitate mica de ibuprofen nemodificat sunt excretati rapid si complet prin rinichi, cu 95% din doza administrata eliminata in urina in termen de patru ore de la ingestie.Timpul de injumatatire al ibuprofenului este de aproximativ 2 ore.
 
Relatie farmacocinetica
 
Un studiu specific realizat pentru investigarea posibilelor efecte ale paracetamolului asupra clearance- ului plasmatic de ibuprofen si vice-versa nu a identificat interactiuni medicamentoase.
 
 
5.3 Date preclinice de siguranta
 
Profilul de siguranta toxicologic al ibuprofenului si paracetamolului a fost stabilit in experimente la animale. Nu exista date noi preclinice relevante, care se adauga la datele deja prezentate in acest Rezumat al Caracteristicilor Produsului.
 
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
 
6.1 Lista excipientilor
 
 
Nucleu
Amidon de porumb
Povidona K 30
Celuloza microcristalina pH 101
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Talc
Stearat de magneziu
Amidon glicolat de sodiu (tip A)
 
Film
AquaPolish D white 011.14 contine hipromeloza, lactoza monohidrat, talc, glicerol, dioxid de titan (E 171).
 
6.2 Incompatibilitati
 
 
Nu este cazul.
 
6.3 Perioada de valabilitate
 
 
3 ani
 
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
 
 
A se pastra in ambalajul original, pentru a fi ferit de lumina.
 
6.5 Natura si continutul ambalajului
 
 
Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate
Cutie cu 1 blister din PVC-PVDC/Al cu 10 comprimate filmate
Cutie cu 1 blister din PVC/Al cu 10 comprimate filmate
 
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
 
 
Fara cerinte speciale.
 
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
 
 
BIOFARM S.A.
Str. Logofatul Tautu nr. 99, Sector 3, Bucuresti, 031212, Romania
 
 
8. NUMARUL(ELE) AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
 
 
13435/2020/01-04
 
 
9. DATA PRIMEI AUTORIZARI SAU A REINNOIRII AUTORIZATIEI
 
 
Data primei autorizari: Septembrie 2020.
 
 
10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI
 
 
Februarie, 2021
 
Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.
 
Inapoi la prospecte Mergeti la produs