Prospect: Informatii pentru utilizator
-
Algocalmin 500 mg comprimate filmate
-
Metamizol sodic monohidrat
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce gasiti in acest prospect:
-
Ce este Algocalmin si pentru ce se utilizeaza
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Algocalmin
-
Cum sa utilizati Algocalmin
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Algocalmin
-
Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este Algocalmin si pentru ce se utilizeaza
Algocalmin contine metamizol sodic monohidrat, care este un medicament impotriva durerii (analgezic), ce apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea pirazolone. In plus fata de efectul sau analgezic, Algocalmin are si efect antispastic (anticonvulsivant) si antipiretic (scade febra).
Este utilizat pentru tratamentul durerilor severe acute sau persistente si al febrei mari, care nu raspunde la alte tratamente.
Acest medicament este destinat adultilor si adolescentilor cu varsta de 15 ani si peste.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Algocalmin
Nu utilizati Algocalmin daca
-
sunteti alergic la metamizol sau alte pirazolone ( de exemplu fenazona, propifenazona) sau pirazolidine (de exemplu fenilbutazona, oxifenilbutazona) - aceasta include si pacientii care au avut reactii, de exemplu agranulocitoza, dupa utilizarea acestor substante active - sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
-
aveti o insuficienta a maduvei osoase, de exemplu dupa tratament cu citostatice (medicamente pentru tratamentul cancerului).
-
aveti o tulburare de formare a sangelui (afectare a sistemului hematopoietic).
-
aveti o intoleranta cunoscuta la medicamente impotriva durerii (sindrom de astm bronsic indus de analgezice sau intoleranta la analgezice de tip urticarie/angioedem). Aceasta este valabila in cazul pacientilor care reactioneaza cu bronhospasm (constrictia brusca a cailor respiratorii inferioare) sau cu alte reactii alergice cum sunt mancarime, secretii nazale si umflaturi (urticarie, rinita, angioedem) atunci cand sunt expusi la analgezice cum sunt salicilatii, paracetamolul, diclofenacul, ibuprofenul, indometacinul sau naproxenul.
-
aveti deficit congenital de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (o afectiune ereditara cu risc de distrugere a celulelor rosii ale sangelui).
-
sunteti in ultimul trimestru de sarcina.
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Algocalmin, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca
-
aveti febra, frisoane, dureri in gat sau ulceratii la nivelul gurii. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, opriti imediat tratamentul si discutati cu medicul dumneavoastra. Aceste simptome pot fi legate de neutropenie (lipsa unui tip de globule albe numite neutrofile) sau agranulocitoza (o scadere a numarului sau disparitia completa a unui tip de globule albe, numite granulocite, din sange). Agranulocitoza indusa de metamizol este o afectiune de origine imunoalergica, care dureaza cel putin 1 saptamana. Ambele reactii sunt foarte rare, pot fi grave si va pot pune viata in pericol. Nu sunt dependente de doza si pot aparea in orice moment in timpul tratamentului. In caz de neutropenie (numar de neutrofile mai mic de 1500 celule/mm3), tratamentul trebuie intrerupt imediat. Medicul dumneavoastra va va monitoriza hemoleucograma, pana cand valorile acesteia revin la valorile initiale.
-
observati semne si simptome care sugereaza o tulburare a sangelui (de exemplu, slabiciune generala, infectie, febra persistenta, vanatai, sangerare, paloare), consultati imediat un medic. Poate fi o afectiune numita pancitopenie (reducerea numarului tuturor tipurilor de celule sanguine).
-
aveti oricare dintre urmatoarele afectiuni, deoarece acestea prezinta un risc crescut de reactii anafilactoide severe la metamizol: astm bronsic insotit de inflamatie a mucoasei nazale; urticarie de lunga durata/permanenta; hipersensibilitate la coloranti (de exemplu, tartrazina) sau la conservanti (de exemplu, benzoati); hipersensibilitate la alcool, adica daca reactionati chiar si la o cantitate mica de bauturi alcoolice prin stranut, lacrimare si roseata marcata a fetei.
-
aveti tensiune arteriala mica, aveti pierderi de lichide, volum instabil de lichide in corp sau insuficienta circulatorie incipienta sau aveti febra mare. In aceste cazuri, exista un risc crescut de reactii hipotensive severe (reactii asociate cu scaderea tensiunii arteriale).
Administrarea metamizolului trebuie luata in considerare cu precautie deosebita, iar daca metamizolul este administrat in aceste circumstante, este necesara supravegherea medicala atenta. Sunt necesare masuri preventive pentru a reduce riscul unei reactii hipotensive severe. Administrarea de metamizol poate induce reactii hipotensive care nu au legatura cu bolile de mai sus. Aceste reactii par sa fie dependente de doza.
-
aveti afectarea severa a arterelor inimii sau aveti vasele de sange care furnizeaza sange la creier ingustate semnificativ. In aceste cazuri, este absolut esential sa se evite o scadere a tensiunii arteriale, prin urmare metamizolul trebuie administrat numai cu o monitorizare atenta a functiilor circulatorii.
-
aveti boala de rinichi sau ficat. In acest caz, nu trebuie sa vi se administreze doze mari de metamizol, deoarece eliminarea acestuia din organism este redusa.
-
medicul dumneavoastra va va efectua orice analiza de laborator, deoarece metamizolul poate afecta rezultatul unor analize (de exemplu, concentratiile creatininei din sange, ale grasimilor, colesterolulului HDL sau acidului uric).
Probleme cu ficatul
Inflamatia ficatului a fost raportata la pacientii carora li s-a administrat metamizol, cu simptome care apar in decurs de cateva zile pana la cateva luni de la inceperea tratamentului.
Opriti utilizarea Algocalmin si adresati-va medicului daca aveti simptome de probleme cu ficatul, cum sunt stare de rau (greata sau varsaturi), febra, senzatie de oboseala, pierdere a poftei de mancare, urina de culoare inchisa, scaune deschise la culoare, ingalbenire a pielii sau a albului ochilor, mancarime, eruptii trecatoare pe piele sau dureri de stomac. Medicul dumneavoastra va va verifica functionarea ficatului. Nu trebuie sa luati Algocalmin daca ati luat anterior orice medicament care contine metamizol si ati avut probleme cu ficatul.
Reactii grave pe piele
Au fost sunt raportate reactii grave pe piele, printre care sindromul Stevens- Johnson, necroliza epidermica toxica, reactie determinata de medicament cu eozinofilie si simptome sistemice (sindrom DRESS), in asociere cu tratamentul cu metamizol. Opriti tratamentul cu metamizol si solicitati imediat asistenta medicala daca observati oricare dintre simptomele asociate acestor reactii grave pe piele descrise la pct. 4.
Daca ati manifestat vreodata orice reactii grave pe piele, nu trebuie sa reluati tratamentul cu Algocalmin niciodata (vezi pct. 4).
Copii si adolescenti
Algocalmin nu treuie administrat la copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani.
Algocalmin impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, mai ales urmatoarele medicamente:
-
Metotrexat ( un medicament utilizat in tratamentul cancerului sau al unor boli reumatice). Administrarea in acelasi timp cu metamizol poate creste riscul potential de afectare a formarii sangelui indus de metotrexat, in special la varstnici. Prin urmare, trebuie sa evitati aceasta combinatie.
-
Ciclosporina ( un medicament folosit pentru a inhiba raspunsul imun al organismului). Algocalmin poate sa scada concentratia ciclosporinei in sange. Daca se administreaza in acelasi timp, doza de ciclosporina trebuie crescuta.
-
Efavirenz (un medicament utilizat pentru tratarea HIV/SIDA).
-
Metadona (un medicament utilizat pentru tratarea dependentei de droguri ilicite (asa numitele opioide)).
-
Valproat (un medicament utilizat pentru tratarea epilepsiei sau tulburarii bipolare)
-
Tacrolimus (un medicament utilizat pentru prevenirea respingerii organului la pacientii cu transplant).
-
Sertralina (un medicament utilizat pentru tratamentul depresiei).
-
Acid acestilsalicilic. Metamizolul poate sa ii reduca efectul asupra plachetelor sanguine. Daca utilizati acid acetilsalicilic in doza mica pentru protectia inimii, utilizati Algocalmin cu precautie.
-
Bupropiona (un medicament utilizat pentru tratamentul depresiei sau pentru a ajuta in renuntarea la fumat)
Algocalmin impreuna cu alcool
Nu consumati alcool in timpul tratamentului cu Algocalmin.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Utilizarea metamizolului in primele 6 luni de sarcina nu este recomandata. Datele disponibile privind utilizarea metamizolului in primele 3 luni de sarcina sunt limitate, dar nu indica efecte nocive asupra embrionului. In cazuri selectionate, cand nu exista alte optiuni de tratament, dozele unice de metamizol in primele 6 luni de sarcina pot fi acceptabile, dupa discutia cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistulsi dupa ce beneficiile si riscurile utilizarii metamizolului au fost evaluate cu atentie.
Nu luati Algocalmin in ultimele 3 luni de sarcina din cauza unui risc crescut de complicatii pentru mama si fat (hemoragie, inchiderea prematura a unui vas de sange important al fatului, asa-numitul Ductus Botalli, care in mod natural se inchide numai dupa nastere).
Alaptarea
Nu alaptati daca luati acest medicament in mod repetat. Produsii de descompunere ai metamizolului pot trece in laptele uman in cantitati considerabile si pot reprezenta un risc pentru sugarul alaptat. In cazul unei singure administrari de metamizol, mamele sunt sfatuite sa colecteze si sa arunce laptele matern timp de 48 de ore dupa administrarea dozei.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Administrat in dozele recomandate, nu exista efecte secundare cunoscute legate de receptivitatea si capacitatea de concentrare. Cu toate acestea, la doze mai mari, evitati utilizarea utilajelor, conducerea vehiculelor si implicarea in alte activitati periculoase, deoarece exista posibilitatea de a avea reactii adverse. Acest lucru este valabil in special daca ati consumat alcool.
Algocalmin contine lactoza si sodiu
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.
Acest medicament contine sodiu 32,7 mg (componenta principala din sarea de bucatarie/de masa) in fiecare comprimat. Aceasta este echivalenta cu 1,6% din aportul zilnic maxim recomandat de sodiu pentru un adult.
3. Cum sa utilizati Algocalmin
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata
Doza depinde de intensitatea durerii sau a febrei si de reactia dumneavoastra la Algocalmin.
Trebuie utilizata intotdeauna doza cea mai mica necesara pentru a controla durerea si/sau febra. Medicul dumneavoastra va va spune ce doza si pentru ce interval de timp trebuie sa luati Algocalmin.
Doza recomandata pentru adulti si adolescenti cu varsta de 15 ani si peste (cu greutatea peste 53 kg) este de 1-2 comprimate (echivalent cu 500 - 1000 mg metamizol) care pate fi administrata pana la de 4 ori pe zi, la intervale de 6-8 ore. Doza zilnica maxima este de 8 comprimate (echivalent cu 4000 mg de metamizol).
Efectul Algocalmin se instaleaza in decurs de 30-60 de minute si dureaza aproximativ 4 ore.
Este recomandat sa inghititi comprimatele intregi, fara a le musca, impreuna cu o cantitate suficienta de apa (aproximativ jumatate de pahar).
Algocalmin poate fi adminstrat cu sau fara alimente.
Utilizarea la copii si adolecenti
Algocalmin nu este recomandat pentru utilizare la copiii si adolescentii cu varsta sub 15 ani. Pe piata sunt disponibile alte forme farmaceutice/concentratii ale acestui medicament pentru copiii si adolescentii de varsta mai mica. Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Varstnici si pacienti cu stare generala precara sau cu probleme la nivelul rinichilor Doza trebuie scazuta la varstnici, pacienti cu stare generala precara si la aceia cu functie redusa a rinichilor, deoarece eliminarea produsilor de metabilizare ai metamizolului poate fi intarziata.
Pacienti cu probleme ale rinichilor sau ficatului
Deoarece rata de eliminare din organism este mai lenta la pacientii cu probleme la nivelul rinichilor sau ficatului, evitati dozele mari repetate. In cazul utilizarii exclusiv pe termen scurt, nu este necesara scaderea dozei.
Nu exista experienta disponibila in ceea ce priveste utilizarea pe termen lung.
Daca luati mai mult Algocalmin decat trebuie
In caz de supradozaj, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, pentru a putea fi luate masurile adecvate.
Semnele unui supradozaj sunt greata (senzatie de rau), varsaturi (stare de rau), dureri de stomac, probleme cu rinichii si, mai rar, simptome la nivelul sistemului nervos (ameteli, somnolenta, inconstienta, convulsii). Supradozajul grav poate duce si la o scadere marcata a tensiunii arteriale (uneori ducand la stare de soc) si la batai rapide ale inimii.
La doze foarte mari, poate fi excretat un metabolit inofensiv, determinand colorarea in rosu a urinei, care dispare dupa intreruperea tratamentului.
Daca uitati sa luati Algocalmin
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Urmatoarele reactii adverse pot fi grave, incetati sa luati Algocalmin si discutati imediat cu medicul dumneavoastra:
Daca oricare dintre aceste reactii adverse apare brusc sau se dezvolta rapid, deoarece anumite reactii (de exemplu, reactii alergice severe, reactii grave pe piele, cum sunt sindromul Stevens Johnson sau necroliza epidermica toxica, agranulocitoza, pancitopenia) pot pune viata in pericol. In astfel de cazuri, Algocalmin nu trebuie luat fara supraveghere medicala. Intreruperea imediata este cruciala pentru recuperarea dumneavoastra.
Reactii alergice (reactii anafilactoide sau anafilactice) – reactie adversa rara. Semnele tipice ale reactiilor usoare includ simptome cum sunt senzatie de arsura la nivelul ochilor, tuse, simptome nazale, congestie nazala, durere in piept, inrosire a pielii (in special la nivelul fetei si a capului), urticarie si umflare a fetei si - rar - greata si crampe la nivelul stomacului. Simptomele speciale de avertizare sunt arsuri, mancarime si senzatie de caldura pe si sub limba si, in special, la nivelul palmelor si talpilor. Astfel de reactii usoare pot evolua in forme mai severe cu urticarie severa, angioedem sever (umflare, inclusiv in zona laringelui), bronhospasm sever (constrictie spasmodica a tractului respirator inferior), crestere a ritmului batailor inimii (uneori puls prea lent), aritmii cardiace , scadere marcata a tensiunii arteriale (uneori precedata de o crestere a tensiunii arteriale), inconstienta si soc circulator. Aceste reactii pot aparea si dupa mai multe administrari care nu au fost insotite de complicatii si pot pune viata in pericol, fiind chiar letale in unele cazuri. La pacientii cu sindrom de astm bronsic indus de analgezice, reactiile de hipersensibilitate se manifesta de obicei ca crize de astm bronsic (vezi pct. 2. „Nu utilizati Algocalmin”).
Pete rosiatice plane, asemanatoare unei tinte sau circulare la nivelul trunchiului, adesea cu vezicule centrale, descuamare a pielii, ulceratii la nivelul gurii, gatului, nasului, organelor genitale si ochilor. Aceste eruptii grave pe piele pot fi precedate de febra si simptome asemanatoare gripei (sindrom Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica) – frecventa necunoscuta.
Eruptie extinsa pe piele, temperatura ridicata a corpului si ganglioni limfatici mariti (sindrom DRESS sau sindrom de hipersensibilitate la medicamente).
Senzatie de rau (greata sau varsaturi), febra, senzatie de oboseala, pierdere a poftei de mancare, urina inchisa la culoare, scaune deschise la culoare, ingalbenire a pielii sau a albului ochilor, mancarime, eruptii trecatoare pe piele sau dureri de stomac. Aceste simptome pot fi semne de afectiuni la nivelul ficatului. Vezi si pct 2 „Avertizari si precautii”.
Scadere severa a numarului anumitor globule albe (agranulocitoza), inclusiv cazuri cu rezultat letal, sau scadere a numarului trombocitelor (trombocitopenie) – reactii adverse rare. Aceste reactii sunt probabil imunologice. Ele pot aparea si atunci cand metamizolul a fost administrat anterior fara complicatii. Exista indicii izolate ca riscul de agranulocitoza poate fi crescut daca Algocalmin este administrat mai mult de 1 saptamana.
Daca apar simptome de agranulocitoza, pancitopenie sau trombocitopenie (vezi mai jos), intrerupeti imediat tratamentul cu Algocalmin, fara a astepta rezultatele testelor de diagnostic de laborator. Hemoleucograma (inclusiv hemoleucograma diferentiala) trebuie verificata de medicul dumneavoastra.
Nu luati Algocalmin daca apar urmatoarele simptome, care pot indica o posibila agranulocitoza:
-
Inrautatirea neasteptata a starii generale (de exemplu, febra, frisoane, dureri in gat, dificultati la inghitire).
-
Daca febra nu scade sau reapare.
-
Daca apar modificari dureroase la nivelul mucoaselor, in special la nivelul gurii, nasului si gatului, sau in zona genitala sau anala.
Simptomele trombocitopeniei sunt, de exemplu, sangerare crescuta si petesii (sangerare punctiforma la nivelul pielii si mucoaselor).
Volumul redus al sangelui cu tulburare concomitenta a functiei maduvei osoase (anemie aplastica), scaderea numarului globulelor albe si rosii si a trombocitelor (pancitopenie), inclusiv cazurile cu evolutie letala. Simptomele pancitopeniei si anemiei aplastice sunt stare generala de rau (slabiciune), infectie, febra persistenta, vanatai, sangerare si paloare.
Alte reactii adverse
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane):
Scadere marcata a tensiunii arteriale (reactie hipotensiva izolata), care este posibil cauzata de un efect direct al medicamentului si nu este insotita de alte semne de reactii de hipersensibilitate. Doar in cazuri rare, o astfel de reactie duce la o scadere severa a tensiunii arteriale. Riscul de scadere a tensiunii arteriale poate fi crescut la pacientii cu febra foarte mare (hiperpirexie). Semnele tipice ale unei scaderi severe a tensiunii arteriale sunt: cresterea frecventei batailor inimii, paloare, tremuraturi, ameteli, greata si inconstienta.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane):
-
Scadere a numarului de globule albe (leucopenie) sau de globule rosii (anemie aplastica).
-
Eruptie trecatoare pe piele.
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane):
-
Afectare a functiei rinichilor, in unele cazuri cu lipsa sau volum mic de urina (oligo- sau anurie), excretie de proteine din sange in urina (proteinurie) sau agravarea unei insuficiente renale acute.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
Infarct miocardic in contextul unei reactii alergice (sindrom Kounis).
Au fost raportate cazuri de sangerare gastrointestinala.
-
Inflamatie a ficatului, ingalbenire a pielii si a albului ochilor, crestere a concentratiei in sange a enzimelor ficatului.
-
Eruptie pe piele de culoare violet pana la rosu-inchis, uneori cu vezicule (eruptii medicamentoase fixe).
-
Insuficienta renala (nefrita interstitiala acuta).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro.
Website: www.anm.ro
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Algocalmin
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale pentru pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Algocalmin
Substanta activa este metamizol sodic monohidrat.
Fiecare comprimat filmat contine metamizol sodic monohidrat 500 mg.
Celelalte componente sunt: Nucleu: amidon de porumb, lactoza monohidrat, macrogol 6000, povidona (K 25), stearat de magneziu, amidon de cartof. Film: talc, copolimer bazic metacrilat butilat, dioxid de titan (E171), stearat de magneziu, Ulei de ricin (rafinat).
Cum arata Algocalmin si continutul ambalajului
Algocalmin se prezinta sub forma de comprimat filmat alungit, de culoare alba pana la slab-galbuie, cu dimensiuni de aproximativ 16,2 x 8,2 mm, prevazut cu linie mediana. Linia mediana este destinata numai pentru facilitarea ruperii comprimatului pentru a fi inghitit mai usor si nu pentru a fi divizat in doze egale.
Algocalmin este ambalat in blister opac din PVC/Al si cutie de carton.
Algocalmin este disponibil in marimi de ambalaj cu 12, 20, 30, 50, 100 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata Zentiva, k.s.
U kabelovny 130, Dolni Měcholupy, 102 37 Praga 10
Republica Ceha
Fabricant ZENTIVA S.A.
B-dul Theodor Pallady nr. 50
Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania
Tel: +4 021.304.7597 e-mail: zentivaro@zentiva.com
Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Republica Ceha Afexil
Austria, Ungaria, Slovacia Nofebran
Polonia Pixalzina
Romania Algocalmin
Acest prospect a fost revizuit in mai 2022.