Calciul este esential pentru organismul uman, care il folosete pentru intarirea oaselor si a dintilor. De asemenea, calciul este important pentru inima si alti muschi din corp pentru a functiona corespunzator. In timpul sezonului cald, deficitul de calciu sau hipocalcemia reprezinta o problema destul de des intalnita. Asadar, atunci cand temperaturile sunt din ce in ce mai ridicate, este posibil sa experimentati o cadere de calciu caracterizata prin tiuit in urechi, furnicaturi si senzatie de amortire a membrelor si modificarea rapida a starii generale. Prin intermediul acestui articol veti afla cum puteti preveni si gestiona o cadere de calciu in timpul perioadelor caniculare.
Care sunt simptomele pentru o cadere de calciu?
Atunci cand apare o cadere de calciu, manifestarile sale incep sa se resimta in musculatura, oase, dinti, dar si in sanatatea mentala. O dieta saraca in alimente ce pot contribui la aportul de calciu poate provoca aparitia acestor simptome. O cadere de calciu se poate manifesta prin urmatoarele simptome:
-
crampe si spasme musculare;
-
furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor;
-
stare de oboseala accentuata;
-
probleme legate de piele, cum ar fi piele uscata, unghii fragile;
-
dereglari menstruale;
-
probleme dentare cum ar fi iritarea gingiilor, carii, dinti fragili;
-
pierderea echilibrului;
-
schimbari ale dispozitiei.
Farmacistii Catena recomanda Calciu cu Vitamina D3 Complex Forte de la Naturalis, un supliment alimentar care asigura necesarul de calciu in organism atat pentru adulti, cat si pentru copii.
De ce o cadere de calciu apare mai des in timpul sezonului cald?
In timpul sezonului cald, luati calciul necesar organismului din alimentele pe care le consumati, recunoscute pentru aportul de calciu pe care il au, dar si din apa. Cu toate acestea, in perioadele caniculare retineti o mica parte din calciul pe care il luati din alimente, intrucat veti elimina o mare parte prin transpiratie si urina.
De asemenea, daca aveti o alimentatie defectuoasa, puteti avea cadere de calciu in timpul perioadelor caniculare. Consumul de bauturi carbogazoase, conserve sau alte alimente procesate, dar si cofeina vor scadea capacitatea de absorbtie a organismului pentru calciu. Asadar, avand in vedere ca dieta necorespunzatoare nu va ajuta sa echilibrati nivelul de calciu din organism, iar transpiratia favorizeaza eliminarea cantitatilor mici pe care le aveti deja, o cadere de calciu poate aparea destul de frecvent.
Cum poate fi prevenita o cadere de calciu?
Varsta si sexul sunt doi factori care influenteaza cantitatea de calciu de care aveti nevoie. In medie, barbatii de pana in 70 de ani, au nevoie de 1000 mg pe zi, iar dupa aceasta varsta nevoia creste la 1200 mg pe zi. In cazul femeilor, cantitatea de 1000 mg pe zi este necesara pana in varsta de 50 de ani. Dupa aceasta varsta, nevoia creste la 1200 mg pe zi.
Puteti preveni o cadere de calciu prin intermediul alimentelor pe care le consumati si stilul de viata pe care il aveti. De exemplu, produsele lactate si branzeturile sunt recunoscute in a aduce un aport ridicat de calciu pentru organism. De asemenea, este recomandat sa consumati si alimente care contin vitamina D. Aceasta vitamina are rol de fixator de calciu pentru oase si poate fi gasita in cereale, oua, ciuperci, somon, ulei de soia sau de peste.
Pe langa produsele lactate, puteti consuma si alte alimente pentru a preveni o cadere de calciu. Carnea de peste, in special cel cu oase moi, sardinele, scoicile sau crevetii, poate contribui la obtinerea necesarului de calciu pe care organismul o are. In plus, legumele cu frunze verzi, precum broccoli, kale, salata verde, pot aduce calciu in organism. Portocalele, ouale, semintele de floarea soarelui, susan sau dovleac, impreuna cu o hidratare corespunzatoare va pot ajuta sa evitati o cadere de calciu pe timpul verii.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Rehidrafort aroma portocale, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare. Sarurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra in stari de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.
Exista si situatii in care, pe langa alimentatie, sunt necesare si suplimente alimentare care contin calciu si/sau vitamina D. Acestea sunt recomandate de catre medic in urmatoarele situatii:
-
aveti o dieta vegana;
-
nu puteti consuma lactate din cauza intolerantei;
-
aveti o dieta foarte bogata in sodiu si proteine;
-
urmati un tratament ce include corticosteroizi;
-
aveti probleme digestive sau intestinale care impiedica organismul sa absoarba calciul.
Medicul poate recomanda aceste suplimente in baza unor teste de sange si va urmari indeaproape evolutia nivelului de calciu din organism. Astfel, veti reusi sa preveniti o cadere de calciu in timpul verii. Pe de alta parte, sub observatia medicului, veti putea opri tratamentul atunci cand nivelul se normalizeaza si veti evita consecintele ce pot aparea din cauza consumului excesiv de calciu pe termen lung.
Cum gestionati o cadere de calciu?
Atunci experimentati pentru prima data o cadere de calciu, unul dintre aspectele importante este sa nu va panicati. In cazul in care aveti o cadere de calciu intr-un spatiu public, ii puteti ruga pe cei din jur sa se indeparteze, pentru a avea cat mai mult aer. Daca sunteti intr-o incapere, le puteti spune celor din jur sa porneasca aerul conditioat sau sa deschida fereastra. Prin modificarea temperaturii aerului din jur, puteti sa va reveniti mai rapid dupa o cadere de calciu si sa scapati de panica asociata acestei situatii.
Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine un complex important de nutrienti, calciu, magneziu, zinc si vitamina D3, cu rol benefic in mentinerea sanatatii oaselor.
In cazul in care stiti deja ca aveti deficit de calciu, discutati cu medicul pentru a va recomanda tipul de suplimente cu efect imediat, pe care sa le puteti lua atunci cand aveti o cadere de calciu. Astfel, in momentul in care treceti printr-o astfel de situatie, puteti lua o tableta recomandata de medic si sa va reveniti mult mai rapid. Dupa ce v-ati revenit dupa o cadere de calciu, este recomandat sa incercati sa va odihniti si sa va hidratati cat mai mult, pentru a va putea relua activitatile in scurt timp.
In concluzie, o cadere de calciu in timpul perioadelor caniculare poate fi prevenita printr-o dieta sanatoasa, hidratare si miscare. In cazul in care deficitul de calciu este produs de alte afectiuni, medicul specialist va poate recomanda tratamentul adecvat pentru a creste nivelul de calciu din organism. De asemenea, prin recunoasterea simptomelor asociate unei caderi de calciu, veti putea reactiona rapid pentru a va reveni si a trece peste sentimentul de panica resimtit.
Surse:
https://www.healthline.com/health/calcium-deficiency-disease#prevention
https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hypocalcemia-low-level-of-calcium-in-the-blood
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-hypocalcemia