Plante care grabesc vindecarea bronsitei

Plante care grabesc vindecarea bronsitei Plante care grabesc vindecarea bronsitei

Ultima actualizare: 7 iulie 2023

bronsita

Denumirea bronsitei vine de la organele pe care aceasta boala le afecteaza, mai precis bronhiile. Acestea sunt tuburi cartilaginoase care se ramifica din trahee si permit aerului sa treaca in plamani. Din trahee pornesc doua bronhii principale – fiecare catre un plaman – iar acestea se ramifica apoi in bronhii secundare care, la randul lor, se ramifica, in bronhii tertiare. Procesul de ramificare continua pana in al saselea stadiu, iar cele mai mici structuri rezultate poarta numele de bronhiole.

Asadar bronsita este o afectiune respiratorie specifica acestor tuburi de la nivelul plamanilor, iar in cele ce urmeaza va vom oferi cele mai importante informatii despre aceasta boala si cateva sugestii de remedii naturiste, pe baza de plante.

Pentru a combate eficient tusea productiva, dar si pentru a trata tusea seaca, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Koflet sirop. Acest produs este obtinut din plante si contine substante care au proprietati expectorante, fiind util pentru a reduce secretiile bronsice si iritatia mucoasei. De asemenea, are proprietati antimicrobiene si antialergice, favorizand si fluidificarea secretiilor.


Ce este bronsita?

Bronsita face parte din categoria afectiunilor respiratorii comune, cu o incidenta mai ridicata in sezonul rece. Ca grad de severitate, este considerata mai grava decat raceala, dar mai putin periculoasa decat pneumonia – alte doua afectiuni din aceeasi categorie.

Dupa cum spuneam, bronsita afecteaza bronhiile si consta in inflamarea acestora, ceea de duce la o productie excesiva de mucus, care ajunge sa obstructioneze caile respiratorii. In functie de severitatea simptomelor si de perioada de manifestare, afectiunea poate fi acuta sau cronica.

Bronsita acuta dureaza circa 10 zile, dupa care simptomele se amelioreaza, dar mai persista tusea, in timp ce bronsita cronica se intinde pe durata catorva saptamani si in majoritatea cazurilor este recurenta. De obicei, forma cronica a bolii apare in cazul persoanelor cu astm sau alte afectiuni respiratorii.

In cazul in care va confruntati cu tuse uscata si cu iritatia cailor respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Bronhoklir sirop pentru tuse uscata. Acest sirop este un antitusiv gata dozat, usor de administrat, care formeaza o pelicula protectoare si emolienta cu efect reconfortant la nivelul cailor respiratorii. Este un produs care contine extract de nalba-mare si vitamina C, sprijining sistemul imunitar si asigurand un aport optim de antioxidanti.

Cauze si simptome in caz de bronsita

De cele mai multe ori, bronsita este de natura virala, fiind cauzata de patrunderea virusurilor respiratorii in bronhii. Bronhiile sunt captusite la interior cu o mucoasa cu cili al caror rol este acela de a impiedica agentii patogeni, praful si alte impuritati sa patrunda in plamani. O prima bariera o reprezinta caile aeriene superioare, dar atunci cand incarcatura virala este prea mare, agentii patogeni reusesc sa ajunga si in bronhii, unde cauzeaza infectii ce determina inflamarea acestora si o crestere a secretiei de mucus. Din acest motiv, respiratia este ingreunata, ceea ce duce si la oxigenarea deficitara a organelor.

Bronsita poate fi cauzata si de bacterii, praf, diversi agenti poluanti sau de substante alergene, insa in peste 95% din cazuri, factorul declansator il reprezinta virusurile respiratorii.

Circulatia acestora se intensifica in sezonul rece, iar aceasta explica si faptul ca incidenta cazurilor de bronsita este mai crescuta in aceasta perioada.

Debutul bronsitei este unul brusc, iar simptomele nu difera cu mult de cele specifice altor afectiuni respiratorii. Un prim semn este tusea frecventa, insotita de expectoratie galbuie sau galben-verzuie. Din cauza obturarii cailor respiratorii, pacientii cu bronsita au respiratie greoaie, iar oxigenarea deficitara se manifesta prin slabiciune si o stare generala alterata.

Tusea frecventa poate genera si arsuri in piept, din cauza refluxului gastro-esofagian care se produce in urma contractiilor repetate.

Alte simptome posibile in caz de bronsita sunt durerile de cap, nasul infundat si durerea sau arsurile in gat. Febra este un simptom mai putin intalnit si apare in cazul unei suprainfectari bacteriene.

Daca sunteti in cautarea unui decongestionant pentru caile respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Calmotusin capsule. Acesta este un produs care usureaza respiratia, care calmeaza tusea si care favorizeaza normalizarea secretiilor. Calmotusin ajuta la mentinerea sanatatii intregului aparat respirator, fiind un adjuvant in tratarea tusei uscate si a celei productive.

Plante care va vin in ajutor daca aveti bronsita

Simptomele bronsitei pot fi ameliorate si cu ajutorul unor remedii naturiste, bazate pe plante cu proprietati antiinflamatorii, antivirale sau antibacteriene. In cele ce urmeaza, vom face o scurta trecere in revista a acestor plante si a modului in care pot fi folosite pentru tratarea bronsitei.

Eucaliptul

Eucaliptul este un ingredient frecvent folosit in produsele pentru tratarea tusei si a simptomelor specifice infectiilor respiratorii, datorita numeroaselor sale proprietati curative. Mai precis, eucaliptul are efect antiviral, expectorant si antifebril, ceea ce il recomanda si pentru tratarea bronsitei.

Poate fi folosit sub forma de ulei esential pentru terapie inhalatoare sau se poate prepara sub forma de ceai.

Menta

Aproape ca nu mai e nevoie de nicio recomandare pentru aceasta planta, care reprezinta un aliat de nadejde in fiecare iarna in lupta cu gripa si raceala. Pe lista acestor inamici de sezon puteti adauga si bronsita, pentru ca menta este de mare ajutor si in cazul ei.

Calitatile sale se datoreaza mentolului pe care il contine si care decongestioneaza caile respiratorii. Mai precis, mentolul subtiaza stratul de mucus si favorizeaza eliminarea acestuia prin bronhii, ceea ce duce la imbunatatirea considerabila a respiratiei. De asemenea, menta are si proprietati calmante si antispastice, care reduc iritatia si inflamatia cailor respiratorii – alte simptome specifice ale bronsitei.

Cel mai adesea, se consuma sub forma de ceai, insa si inhalarea vaporilor de ulei esential sau ingerarea dropsurile pe baza de menta au acelasi efect.

Cimbrul

Pe langa calitatea de a fi un condiment care da o savoare unica felurilor de mancare, cimbrul are si o serie de proprietati care il recomanda ca remediu pentru bronsita. In primul rand, trebuie evidentiat efectul antiviral si antibacterian datorita caruia aceasta planta ajuta organismul sa anihileze agentii patogeni ce au provocat infectia. Totodata, are si efect bronhodilatator, usurand astfel respiratia si ajutand la eliminarea excesului de mucus.

In scop terapeutic, se consuma sub forma de ceai, insa si mancarurile condimentate cu cimbru pot avea un efect benefic asupra pacientilor care sufera de bronsita.

bronsită

Usturoiul

Ramanem la capitolul „condimente” si continuam cu o alta planta cunoscuta in special pentru aroma specifica ce o confera preparatelor culinare. Este vorba de usturoi, considerat pe buna dreptate un antibiotic natural. Aceasta proprietate este de mare ajutor in cazul bronsitei de natura bacteriana, insa de efecte benefice putem vorbi si in cazul infectiilor virale.

In afara de faptul ca distruge microorganismele care au provocat infectia, usturoiul faciliteaza si expectorarea mucusului.

Cel mai simplu este sa il consumati crud (intreg sau zdrobit), dar puteti prepara si un suc amestecand usturoi pisat, miere si otet.

Echinaceea

Echinaceea este o planta care stimuleaza sistemul imunitar si creste numarul celulelor albe din sange, care lupta impotriva infectiilor. Totodata, are proprietati antiinflamatorii si antivirale, care ajuta la ameliorarea simptomelor bronsitei.

Se poate consuma sub forma de ceai, tinctura sau capsule.

Ghimbirul

In plan terapeutic, ghimbirul este cunoscut mai ales datorita proprietatilor sale antiinflamatoare. In cazul bronsitei, dar si al altor infectii respiratorii, este folosit adesea pentru ameliorarea acceselor de tuse, prin reducerea inflamatiei de la nivelul cailor reparatorii.

Un astfel de efect se poate obtine foarte rapid cu ajutorul ceaiului de ghimbir, care are si efect calmant, ameliorand usturimea si durerea din gat.

Muscata rosie

Originara din Africa de Sud, muscata rosie este folosita si in scop curativ, datorita efectului rapid pe care il are in cazul infectiilor respiratorii. Aceasta stimuleaza eliminarea mucusului, calmeaza durerile de gat si reduce tusea, iar efectele pozitive pot aparea chiar si la 20 de minute dupa administrarea sub forma de extract lichid sau capsule.

Toate aceste remedii pot ameliora simptomele si pot grabi vindecarea in cazurile usoare de bronsita, insa nu trebuie sa va bazati doar pe ele daca manifestarile sunt mai severe sau vin pe fondul altor afectiuni respiratorii preexistente. In acest caz, va recomandam sa va adresati unui medic specialist pentru stabilirea unu diagnostic exact si a unei solutii terapeutice adecvate, iar recomandarea remediilor prezentate de noi sa se faca doar cu recomandarea acestuia.