(P) Sunteti fumator pasiv? Aflati care sunt riscurile

(P) Sunteti fumator pasiv? Aflati care sunt riscurile (P) Sunteti fumator pasiv? Aflati care sunt riscurile

Ultima actualizare: 3 iunie 2024

Cunoastem cu totii efectele tutunului asupra fumatorilor, dar rareori vorbim despre un alt grup de risc care, desi nu sunt fumatori, sanatatea lor este, de asemenea, afectata. Este vorba despre fumatorii pasivi.

Desi majoritatea fumatorilor sunt barbati, multe femei si copii sunt afectati de fumatul pasiv al acestora. La nivel mondial, se estimeaza ca fumatul pasiv cauzeaza 600.000 de decese premature pe an, majoritatea (64%) in randul femeilor. In regiunea mediteraneeană de est, 38% dintre elevii cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani sunt expusi la fumatul pasiv acasa, iar in multe alte tari doar aproximativ un sfert dintre locuinte sunt lipsite de fumul de tigara. Doar aproximativ 50% dintre scoli interzic utilizarea produselor din tutun de catre profesori [1].

  • Ce este un fumator pasiv?

Un fumator pasiv este persoana care inhaleaza involuntar fumul de tigara. Adica sunt persoane expuse in mod regulat la fumul de tigara. In cazul in care o femeie insarcinata fumeaza, fatul este, de asemenea, considerat fumator pasiv, deoarece componentele fumului de tigara pot traversa bariera placentara si pot ajunge la acesta.

Interesant... Se estimeaza ca 15% dintre nefumatori sunt fumatori pasivi in mediul in care traiesc.

Fumatorii pasivi inhaleaza involuntar fumul de tigara. Se stie ca fumul de tigara are aproximativ 4.000 de substante chimice cunoscute, dintre care aproximativ 250 sunt nocive pentru sanatate si alte cateva cancerigene, atat pentru fumatori, cat si pentru persoanele din jurul acestora.

Iata doar cateva dintre substantele chimice daunatoare din fumul de tutun [2]:

  • benzen – regasit si in compozitia benzinei;
  • butan – utilizat in lichidul pentru brichete;
  • amoniac – regasit adesea in produsele de curatenie;
  • toluen – folosit pentru fabricarea diluantilor de vopsea;
  • cadmiu – utilizat la fabricarea bateriilor;
  • acid cianhidric – folosit in armele chimice.

Totodata, fumul de tigara include cantitati mari de monoxid de carbon, un gaz care impiedica capacitatea sangelui de a transporta oxigenul la organe vitale, precum inima si creierul, si alte substante care contribuie la bolile de inima si la producerea accidentelor vasculare cerebrale. Expunerea la fumatul pasiv are efecte atat imediate, cat si pe termen lung [1].

  • Efectele imediate includ iritarea ochilor, a nasului, a gatului si a plamanilor si, uneori, dureri de cap, greata si ameteli. Expunerea poate declansa, de asemenea, crize de astm [1].
  • Expunerea pe termen lung la fumatul pasiv cauzeaza cancer pulmonar, boli coronariene si moarte cardiaca. Nefumatorii care locuiesc cu fumatori sunt expusi unui risc crescut de boli legate de fumat. Astfel, riscul de boala coronariana creste cu 25-30%, iar cel de cancer pulmonar, cu 20-30% [1].

Respirarea aerului intr-un mediu cu fum de tigara reprezinta un risc pentru sanatatea tuturor persoanelor, ceea ce nu exclude nou-nascutii, copiii sau femeile insarcinate.

  • Consecintele fumatului pasiv

Desi persoana nu inhaleaza direct fumul de tigara, sanatatea fumatorilor pasivi este si ea afectata. AECC (Asociatia Spaniola Impotriva Cancerului) a estimat ca fumatul pasiv ucide zeci de mii de adulti nefumatori din Uniunea Europeana (UE).

Stiati ca? O persoana care petrece 5 ore pe zi intr-o camera de 30 m2, in care se fumeaza 2 tigari pe ora si in care aerul este recirculat o dată pe ora, inhaleaza echivalentul de fum al unei tigari.

  • Boli ale cailor respiratorii

Numeroase studii indica faptul ca fumatorii pasivi au risc cu 30% mai mare de a suferi de cancer pulmonar, evidentiind cazurile persoanelor care locuiesc cu fumatori.

In plus, fumatorii pasivi au si risc mai mare de a suferi de alte boli respiratorii, cum ar fi bronsita sau astmul.

  • Boli cardiovasculare

Cele mai recente studii care leaga fumatul pasiv de bolile cardiovasculare afirma ca riscul de a suferi un atac de cord creste cu 25-35%.

Stiati ca? Din anul 1964 si pana in prezent, aproximativ 2.500.000 de persoane nefumatoare au murit din cauza problemelor de sanatate cauzate de expunerea la fumatul pasiv.

  • Cum puteti preveni fumatul pasiv?

Nefumatorii trebuie sa fie protejati impotriva expunerii la fumatul pasiv atat acasa sau la scoala, cat si la locul de munca. Adesea, femeile si copiii nu au cum sa aleaga sa stea in spatii fara fum de tigara. Anumite persoane trebuie sa isi petreaca cea mai mare parte a timpului de lucru intr-un mediu care le pune in pericol sanatatea [1].

Locurile de munca in care nu se accepta fumul de tigara contribuie la motivarea fumatorilor sa renunte la fumat si la reducerea consumului de tutun cu un procent cuprins intre 4 si 10%. De asemenea, politicile antifumat contribuie la prevenirea debutului in fumat, in special in randul tinerilor [1].

Este important sa retineti urmatoarele [1]:

  • nu exista un nivel sigur de expunere la fumatul pasiv;
  • nefumatorii, inclusiv femeile si copiii, au dreptul sa respire aer curat, fara fum de tigara;
  • ventilatia sau spatiile destinate fumatorilor nu ofera o protectie eficienta;
  • oamenii trebuie sa fie mai bine informati cu privire la pericolele pe care le prezinta fumatul pasiv pentru ei insisi, copii si alti membri ai familiei.

In cele din urma, va recomandam sa ii incurajati sa renunte la fumat. Cu ajutorul dumneavoastra, drumul va fi cu sigurantă mai usor!

Surse:

[1] https://www.emro.who.int/tfi/quit-now/secondhand-smoke-impacts-health.html;        

[2] https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/secondhand_smoke/index.htm.