(P) Movial – solutia completa in gonartroza

(P) Movial – solutia completa in gonartroza (P) Movial – solutia completa in gonartroza

Ultima actualizare: 4 aprilie 2024

Artroza, patologie articulara degenerativa, poate atinge o multitudine de articulatii, dar locatia cea mai frecventa si mai dizabilitanta este la nivelul genunchiului si o numim gonartroza.

De ce gonartroza reprezinta o situatie patologica speciala? Trebuie avut in vedere ca articulatia genunchiului este o articulatie mare care sustine, pe suprafata platoului tibial, greutatea corpului in timpul mobilizarii (mers, alergat) sau in ortostatism (statul in picioare).

Gonartroza are la baza degenerarea structurilor articulare la nivelul genunchilor (membrana sinoviala, lichid sinovial, cartilaj,  ligamente,  os,  tendoane). Afectiunea prezinta caracter cronic, evolueaza progresiv, ireversibil, si este insotita pe parcursul ei de episoade acute inflamatorii care o agraveaza. Aceasta degenerare se produce in urma unor fenomene inflamatorii:

  • membrana sinoviala se inflameaza
  • lichidul sinovial nu mai are cantitatea si calitatea necesara asigurarii protectiei si nutritiei articulare
  • se pierde din matricea de colagen a cartilajului care ramane fara proprietatile biomecanice
  • erodarea cartilajului va expune osul subcondral facandu-l vulnerabil la suprasolicitarea mecanica si apar fenomene de remodelare osoasa cu formare de osteofite (ciocuri)

Clinic acestea se traduc prin:

  • durere, de doua feluri: de tip mecanic (apare la miscare si este insotita de cracmente) si de tip inflamator (se accentueaza in repaus si cedeaza la mobilizarea articulara)
  • disfunctionalitate

De asemenea, trebuie stiut ca viata cu artroza este mai mult decat o articulatie dureroasa, patologia avand impact negativ asupra calitatii vietii, atat prin impiedicarea desfasurarii firesti a activitatilor zilnice, reducerea mobilitatii, neputinta functionala, care pot duce chiar la depresie.

Boala artrozica nu mai este de mult considerata a fi consecinta doar a inaintarii in varsta desi, statistic, se asociaza mai frecvent pacientilor cu varsta de peste 50 ani. In prezent, varsta la care o putem diagnostica este din ce in ce mai tanara.

Factorii care favorizeaza aparitia precoce a gonartrozei ii regasim in ritmul alert de viata, in stresul zilnic de la serviciu, in modul nejudicios de folosire al articulatiei, in alimentatia nesanatoasa si in bagajul genetic transmis ereditar:

  • Miscarile efectuate in cursul activitatilor zilnice, la serviciu sau acasa, sunt miscari de uzura si supun articulatiile unor eforturi intense si inadecvate.
  • Persoanele al caror loc de munca implica flectarea repetata a ghenunchilor (parchetari, faiantari, zidari, gradinari), au un risc crescut de aparitie a artrozei la acest nivel.
  • Persoanele care practica un sport de performanta si utilizeaza intensiv articulatia genunchiului (alergat si sarit) sunt expuse la aparitia gonartrozei mult mai devreme
  • Surplusul de greutate (supraponderabilitatea si obezitatea) reprezinta un factor favorizant pentru instalarea gonartrozei la varste din ce in ce mai tinere. Asadar obezitatea, prin kilogramele in plus, reprezinta o mare problema si trebuie solutionata printr-un regim de viata corespunzator, cu dieta adecvata, exercitiu fizic moderat care sa conduca la scadere ponderala progresiva dar, in mod deosebit, asigurarea protectiei articulare printr-o nutritie inalt eficienta.

De aceea, o nutritie adecvata si eficienta, poate proteja articulatia genunchiului de riscul aparitiei gonartrozei si aceasta se realizeaza cu ajutorul MOVIAL, solutie nutritionala de inalta eficienta si care asociaza efectele sinergice ale urmatoarelor componente:

  • colagenul hidrolizat de tip II - similar celui din cartilajul ce protejeaza suprafata osoasa, administrat o singura data pe zi, asigura 25% din totalul proteinelor din organism reprezentate de colagen si incetineste degradarea articulara
  • acidul hialuronic cu masa moleculara mare – asigura calitatile vasco-elastice si lubrifiante ale lichidului sinovial si inhiba enzimele care induc degradarea substantei fundamentale conferind protectia structurilor articulare
  • exctractul standardizat de rodie - prezinta proprietati antiinflamatorii prin reducerea productiei de prostaglandine si prin diminuarea semnificativa a stresului oxidativ asigurand protectia cartilajului hialin.
  • vitamina C - joaca rol de coenzima in procesul de transformare a procolagenului in colagen cat si in stabilizarea fibrei de colagen

Suplimentar, prezentarea MOVIAL sub forma de crema care contine acid hialuronic si glicozaminglicani, va stimula microcirculatia si va regla permeabilitatea vasculara asigurand penetranta componentelor produsului la nivelul structurilor implicate in gonartoza potentandu-le efectul terapeutic.

Asadar MOVIAL, atat formularea de capsule (administrat 2 cps/zi), cat si forma de crema (aplica local, in jurul articulatiei genunchiului) prin:

  • sinergismul actiunii componentelor naturale,
  • rapiditatea instalarii efectului terapeutic antiinflamator si antialgic
  • odata cu reluarea mobilitatii articulare
  • cu profil de siguranta adecvat
  • cu eficienta pe termen lung spre satisfactia pacientilor

va genera, in aproximativ 21 de zile de tratament, beneficii resimtite de catre pacienti cu impact favorabil asupra calitatii vietii prin reluarea activitatilor zilnice, la serviciu, acasa sau de recreere, in absenta durerii.

Sa ne reamintim ca mai mult de 1/3 dintre pacientii cu artroza nu reusesc sa se deplaseze pe distante lungi, sa urce si sa coboare scari sau sa care greutati. De aceea este recomandat ca pacientii sa foloseasca MOVIAL (capsule si crema) atat preventiv cat si ca adjuvant impotriva degradarii articulare, iar pentru stabilizarea efectului terapeutic in timp este recomandat ca durata tratamentului sa fie de minimum 6 luni.

 

Dr. Laura Dospinescu

Medic Primar Reumatolog