Neutrofile scazute la copii si adulti – cauze si tratament

Neutrofile scazute la copii si adulti – cauze si tratament Neutrofile scazute la copii si adulti – cauze si tratament

Ultima actualizare: 18 mai 2023

Neutrofilele

Scaderea defineste o stare imunocompromisa, asociata de obicei cu un numar scazut de globule albe, inregistrandu-se in special neutrofile scazute. Anumite boli, printre care cancerul, diabetul zaharat, bolile autoimune, tratamentele cu anumite medicamente, chimioterapia si radioterapia pot provoca imunosupresie. Neutrofilele reprezinta un tip de celule din sange care asigura, prin activitatea lor, apararea organismului impotriva majoritatii tipurilor de infectii. De altfel, mare parte din celulele albe circulante sunt reprezentate de neutrofile, ca parte a faptului ca actiunea lor este esentiala pentru a asigura imunitatea normala a organismului.

Cand se inregistreaza neutrofile scazute in urma efectuarii hemoleucogramei, in special pentru perioade lungi de timp, medicul specialist poate pune diagnosticul de neutropenie. Prin urmare, este necesara punerea unui diagnostic specific, deoarece neutropenia in sine nu este o boala, ci un simptom asociat fie unei boli sistemice, fie unui tratament actual (persoanele care sufera de cancer se confrunta in mod cronic cu neutrofile scazute). De exemplu, cand medicul analizeaza probabilitatea ca pacientul sa fi dezvoltat o infectie (bacteriana, virala, fungica sau parazitara), hemoleucograma care indica neutrofile scazute este deosebit de relevanta in acest caz.

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.


Neutrofile scazute – cauze si factori de risc

Valorile fiziologic normale ale neutrofilelor se situeaza in intervalul 2500-7000/μL, dar exista numeroase cauze care se pot traduce prin neutrofilie (cresterea numarului de neutrofile) ori prin neutropenie (neutrofile scazute). In functie de severitatea afectiunii si de tipul acesteia, numarul de neutrofile poate scadea dupa cum urmeaza:

  • neutropenie usoara: 1000-1500/μL;
  • neutropenie moderata: 500-1000/μL;
  • neutropenie severa: sub 500/μL.

 

Neutropenia (neutrofile scazute) se poate dezvolta ca urmare a unui mecanism patologic activ, a unui tratament medicamentos, a unei infectii sau afectiuni sistemice. In mod uzual, neutrofile scazute se inregistreaza la persoanele care sufera de diferite tipuri de infectii. De asemenea, neutropenia severa, pentru perioade lungi de timp, duce la cresterea riscului de a dezvolta aceste infectii. Neutropenia este clasificata in functie de agentul etiologic, fiind astfel congenitala sau neutropenie dobandita. Neutropenia febrila este asociata cu o rata crescuta a mortalitatii.

Mecanismele care duc la neutrofile scazute sunt reprezentate de scaderea productiei de maduva osoasa, sechestrarea neutrofilelor si incapacitatea de a se matura complet, precum si distrugerea exacerbata a acestora in sangele periferic. Asadar, este vorba fie despre boli care intereseaza si au impact asupra anumitor organe, fie despre patologii dobandite ca urmare a contactului direct sau indirect cu agenti patogeni sau anumiti factori de risc.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie Vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Neutropenia congenitala

Neutropenia congenitala (mostenita) este impartita in 2 forme:

  • neutropenia ciclica – rara, transmisa pe cale genetica, pacientii cu neutrofile scazute avand frecvent infectii usoare ale pielii si mucoaselor;
  • neutropenie congenitala severa – rara, transmisa pe cale genetica, pacientii cu neutropenie de acest tip prezentand periodic infectii bacteriene severe.

 

Neutropenia dobandita

Neutropenia dobandita defineste inregistrarea de neutrofile scazute pe fundalul unui game largi si variate de procese cauzale. Acest tip de neutropenie include:

  • neutropenia asociata imunitatii – este cauzata de faptul ca organismul produce anticorpi ce actioneaza asupra neutrofilelor proprii, acestia fiind fagocitati de macrofagele splenice, cu scaderea marcanta a numarului de neutrofile;
  • neutropenia cronica idiopatica – nu este asociata cu un proces mediat imunitar sau cu vreun tip de afectiune a maduvei spinarii, raporatele actuale sugerand ca exista o corelatie directa intre infectia cu Helicobacter pylori si splenomegalia asociata acestui tip de neutropenie.
  • neutropenia cauzata de infectii – neutrofile scazute se inregistreaza frecvent la pacientii cu diferite tipuri de infectii: bacteriene, rickettsiene, parazitare, dar cea mai frecventa etiologie infectioasa este cea virala (mecanismele care duc la neutrofile scazute sunt reprezentate de formarea de autoanticorpi, infiltrarea directa a celulelor hematopoietice, suprimarea directa a precursorilor maduvei, prin eliberarea de toxine de catre agentii infectiosi);
  • neutropenia indusa de medicamente – se inregistreaza in special in randul adultilor, datorita anumitor tratamente medicamentoase pe care acestia le urmeaza (tratamente pentru cancer, antibiotice, antiinflamatoare, corticosteroizi), mecanismul care duce la neutrofile scazute si la dereglarea homeostaziei acestora fiind reprezentat de inhibarea directa a precursorilor;
  • neutropenia asociata deficientelor nutritionale – s-a constatat ca deficientele nutritionale in cadrul unui aport caloric inadecvat de proteine, vitamine si minerale are potentialul si de a duce la neutrofile scazute, pe langa alte dereglari ale homeostaziei hematologice (exemplul uzual este pancitopenia megaloblastica care se prezinta ocazional cu neutropenie rezultata, fiind rezultatul deficientei de vitamina B9 sau vitamina B12).

 

Cele mai frecvente cauze care duc la neutrofile scazute sunt, asadar, de natura dobandita. Astfel, neutropenia este un simptom asociat unei anumite patologii sau afectiuni, un efect secundar al unui tratament medicamentos activ sau expunerii la anumiti factori de risc:

  • infectii (bacteriene, virale, parazitare sau fungice);
  • administrarea de medicamente (neutrofile scazute se inregistreaza dupa administrarea pe o perioada lunga de timp, in jur de luni din momentul inceperii tratamentului): antibiotice si antivirale, medicamente pentru tiroida, antiinflamatoare, corticosteroizi;
  • probleme ale maduvei osoase hematogene;
  • cancerul (limfomul, mielomul, leucemia);
  • neutrofile scazute se inregistreaza la persoanele care fac chimio- sau radioterapie;
  • neutropenia din unele boli autoimune;
  • factorii de risc pentru neutrofile scazute implica fumatul, carenta nutritionala si efectuarea de exercitii fizice intense.

 

Prin urmare, neutrofile scazute pot aparea in mai multe cazuri, pe fundalul faptului ca sistemul imunitar fie lupta in mod activ cu o infectie, neutrofilele fiind distruse in mod constant. Totusi, dupa ce infectia dispare, in mod normal numarul de neutrofile ar trebui sa revina la normal. In cazurile in care simptomele unei infectii dispar, insa rezultatele hemoleucogramei indica faptul ca pacientul are neutrofile scazute, paote fi vorba de o patologie la nivelul maduvei osoase.

Neutrofile

Tratament neutrofile scazute

In mod obisnuit, tratamentul pentru neutrofile scazute vizeaza identificarea agentului etiologic care duce la afectiunea tradusa prin acest simptom. In sine, neutropenia nu este o boala, ci este „un indicator” al faptului ca organismul se lupta impotriva unei anumite patologii (in mod uzual pare a fi vorba de o infectie in corp). Optiunile obisnuite de tratament pot include:

  • administrarea de antibiotice;
  • transfuzii;
  • transplant de maduva;
  • modificarea tratamentului chimio- sau radioterapic;
  • administrarea de medicamente care promoveaza producerea de neutrofile, cum ar fi factorii de stimulare ai coloniilor de granulocite (G-CSF).

 

Tratamentul neutropeniei depinde in de diagnosticul pus de catre medicul specialist. Daca este vorba despre neutropenia congenitala, afectiune genetica, nu exista tratament viabil, pacientul fiind nevoit sa evite factorii care il pot predispune la diferite tipuri de infectii.

Neutrofile scazute – complicatii

Ca urmare a deficitului imunitar, persoanele cu neutropenie cronica, pe termen lung, sunt mult mai predispuse spre a contracara anumite tipuri de infectii. Prin urmare, se recomanda evitarea factorilor de risc. De-a lungul vietii, fiecare persoana se confrunta cu neutrofile scazute, deseori chiar fara a sti acest lucru. In mod obisnuit, neutropenia este diagnosticata nespecific, ca parte a rezultatelor hemoleucogramei efectuate din diferite alte considerente. In mod direct, nu exista niciun fel de simptom asociat strict neutropeniei, ci asociat afectiunii care duce la neutropenie. Persoanele cu neutrofile scazute prezinta un deficit imunitar, fiind mai predispuse la infectii.

 

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/neutrophil-count

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.672520/full

https://jcp.bmj.com/content/54/1/7

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8240243/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21058-neutropenia

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S1098-3597(06)80053-0

https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/side-effects/low-blood-counts/neutropenia.html

https://www.cancer.org.au/cancer-information/cancer-side-effects/neutropenia