Matreata si stresul: legatura dintre cele doua si solutii de tratament

Matreata si stresul: legatura dintre cele doua si solutii de tratament Matreata si stresul: legatura dintre cele doua si solutii de tratament

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

matreata

Matreata este o problema banala in aparenta, cu care se confrunta aproximativ jumatate din populatia adulta, cu precadere barbatii. In majoritatea cazurilor, matreata apare la varsta pubertatii sau in ultima perioada adolescentei, insotind aceste persoane pe tot parcursul vietii de adult.

Denumirea de matreata este atribuita generic acestei probleme, cat si principalului semn care ii tradeaza prezenta, mai exact acei mici fulgi albiciosi care ajung deseori pe umerii si gulerele hainelor. Este vorba de mici fragmente de piele moarta care se descuameaza de pe scalp, o parte ramanand prinse intre firele de par, iar altele „presarandu-se” pe haine.


Legatura dintre matreata si stres

Cauzele aparitiei matretii nu sunt inca pe deplin cunoscute, insa printre factorii declansatori a fost identificat si stresul. De aceea nu este de mirare faptul ca persoanele care au o viata agitata, sunt permanent pe fuga, presate de termene limita sau care petrec ore in sir in traficul din ce in ce mai aglomerat, se confrunta de obicei si cu matreata.

Aparent, nu pare a fi nicio legatura intre aceste doua aspecte, dar s-a constatat faptul ca hormonii secretati de organism in situatii de stres au efect si asupra scalpului, creand astfel conditii favorabile aparitiei matretii. Mai exact, stresul determina glandele sebacee din scalp sa secrete o cantitate mai mare de sebum, iar astfel apare un mediu propice dezvoltari ciupercii Malassezia, care de altfel este prezenta in mod natural pe piele. Aceasta ciuperca accelereaza procesul de regenerare a pielii scalpului, facand ca celulele noi sa se dezvolte in ritm mai rapid, inainte ca cele moarte pe care le inlocuiesc sa dispara. Astfel apare matreata, formata din celulele moarte ale pielii, ce se descuameaza odata cu aparitia celor care le inlocuiesc.

Fiind o problema atat de frecventa si atat de deranjanta, in momentul de fata exista o serie de remedii eficiente impotriva matretii, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Matreata cauzata de stres – solutii de tratament

La prima vedere, cea mai buna cale de a scapa de matreata cauzata de stres este eliminarea factorului determinant, insa in practica lucrurile sunt ceva mai complicate. Dupa cum spuneam, stresul a ajuns sa faca parte din cotidian pentru multi dintre noi, iar in numeroase situatii este chiar imposibil de evitat. E drept, exista tehnici de relaxare si alte metode de control al stresului, insa acestea nu sunt la fel de eficiente si impotriva maretii, care poate fi influentata si de alti factori.

Asadar, iata cateva metode mai simple si mai eficiente pentru a scapa de matreata:

  • Acid acetilsalicilic

Cunoscut pentru efectul analgezic si antiinflamator, acidul acetilsalicilic poate fi folosit si ca tratament impotriva matretii. De aceasta data nu se administreaza pe cale orala, ci se foloseste pentru uz extern. Trebuie doar sa zdrobiti bine doua tablete de acid acetilsalicilic, iar pulberea fina sa o amestecati cu o doza de sampon cu care sa va spalati pe cap. Se lasa amestecul sa actioneze cateva minute, timp in care acidul acetilsalicilic patrunde in pori. Acesta exfoliaza fragmentele de piele moarta care formeaza matreata si totodata reduce cantitatea de sebum, care favorizeaza dezvoltarea ciupercii Malassezia.

Benesio Magneziu B complex contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

  • Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un ingredient din compozitia multor sampoane impotriva maretii, ceea ce spune multe despre eficienta sa. S-a constatat ca acesta imbunatateste hidratarea la nivelul scalpului si ca amelioreaza mancarimea si inflamatia care insotesc deseori matreata.

Poate fi folosit atat sub forma de sampon, dar si in stare pura, caz in care se aplica pe scalp si se lasa cateva minute sa actioneze inainte de spalare.

  • Otetul de mere

Un alt ingredient la indemana cu ajutorul caruia puteti scapa usor de matreata este otetul de mere. Pentru ca este acid, se foloseste diluat sub forma unei solutii in care se adauga in proportii egale apa si otet de mere. Aceasta solutie se aplica pe par dupa spalare si se lasa sa actioneze timp de 10 minute, repetand tratamentul de doua ori pe saptamana. Datorita aciditatii sale, otetul de mere distruge ciupercile Malassezia si alte bacterii de la nivelul scalpului, facand astfel ca matreata sa dispara treptat.

  • Ceaiul verde

Ceaiul verde a devenit cunoscut mai ales ca produs eficient pentru slabire, insa pe masura ce popularitatea sa a crescut, i s-au descoperit si alte calitati. De exemplu, datorita substantelor pe care le contine este si un bun antioxidant, avand totodata si proprietati antifungice. Prin prisma acestor calitati, poate fi folosit si pentru uz extern, ca remediu impotriva matretii. Spre deosebire de ceaiul verde pentru baut, cel destinat tratamentului parului si scalpului trebuie sa fie mai concentrat, asa ca se folosesc 4-5 pliculete la o jumatate de litru de apa. Apa se pune la fiert, iar dupa ce da in clocot se adauga pliculetele de ceai, se acopera vasul si se opreste focul. Se lasa la infuzat circa 20 de minute, iar cat timp ceaiul se raceste va puteti spala pe cap cu apa si sampon. Dupa limpezire, clatiti parul cu ceaiul verde si lasati-l sa actioneze o jumatate de ora, apoi clatiti din nou.