Intepaturile in calcai nu constituie in mod special o problema grava de sanatate, dar sunt destul de neplacute, intrucat provoaca disconfort si totodata pot afecta activitatile de zi cu zi, dat fiind faptul ca limiteaza intrucatva mobilitatea. Totodata, intepaturile in calcai predispun la sedentarism, pentru ca persoanele cu o astfel de problema tind mearga cat mai putin pe jos, cu atat mai putin sa faca sport, tinand cont de faptul ca fiecare pas facut declanseaza acea senzatie neplacuta.
Cauzele care provoaca intepaturile in calcai sunt multiple si au legatura cu faptul ca vorbim de o structura anatomica supusa in mod constant unei presiuni puternice, exercitate de greutatea corpului. In cele ce urmeaza puteti afla care sunt cele mai frecvente cauze si principalele optiuni de tratament pentru intepaturile in calcai.
Principalele cauze pentru intepaturi in calcai
Teoretic, intepaturile in calcai pot afecta pe oricine la un moment dat, insa exista anumite categorii de persoane in cazul carora riscul este mai ridicat. Este vorba de sportivi, persoanele care desfasoara activitati ce presupun statul in picioare timp indelungat, persoanele supraponderale, femeile insarcinate, pacientii cu afectiuni reumatice si persoanele care poarta frecvent incaltaminte necorespunzatoare. In cazul acestora, calcaiele sunt supuse zilnic unei presiuni suplimentare, ceea ce duce in timp la deteriorarea elementelor anatomice din structura acestora. Astfel, se ajunge la cauzele pe care le prezentam in cele ce urmeaza.
Dintre toate cauzele care genereaza intepaturi in calcai, fasceita plantara este de departe cea mai des intalnita si totodata cea mai cunoscuta. Aceasta consta in inflamatia fasciei plantate, care este o fasie de ligament ce asigura legatura dintre calcai si degete, prin bolta plantara. Fasceita plantara are la randul sau cauze generatoare, iar acestea sunt reprezentate de mersul pe jos pe distante lungi, statul in picioare prelungit, alergarea pe suprafete dure, sariturile repetate si alte activitati ce exercita o presiune intensa asupra fasciei plantare. Aceasta se inflameaza si astfel apar intepaturile in calcai, asociate cu durere in timpul mersului sau atunci persoanele afectate stau in picioare.
Daca fasceita plantara este ignorata, iar picioarele sunt supuse in continuare aceleiasi presiuni intense, problema se va agrava si va duce la aparitia pintenilor calcaneeni, care se numara la randul lor printre cauzele frecvente asociate cu intepaturi in calcai. Pe masura ce fascia plantara se uzeaza din cauza stresului mecanic intens, organismul reactioneaza pentru a asigura mai multa sustinere in zona afectata, asa ca pe calcaneu – care este principalul os al calcaiului – se va depune mai mult calciu decat in mod normal. Astfel, se formeaza depuneri de calciu, sub forma unor excrescente osoase numite osteofite, pinteni calcaneeni sau, in limbaj popular, „ciocuri la calcai”. In acest caz, intepaturile in calcai se explica prin faptul ca pintenii ososi apasa pe nervii din zona, alte simptome fiind durerea, furnicaturile la nivelul piciorului sau senzatia de amorteala.
Tendinita achileana
Intepaturile in calcai pot sa fie si un simptom al tendinitei achileene, o afectiune caracterizara prin inflamarea tendonului lui Achile, care conecteaza muschii gambei cu calcaneul. In acest caz, intepaturile in calcai sunt insotite deseori de durere, care se accentueaza in timpul mersului, pentru ca in conditii de repus sa se atenueze si chiar sa dispara. Tendinita achileana este urmarea suprasolicitarii tendonului lui Achile, iar printre cauzele cele mai frecvente se numara purtarea pantofilor cu toc inalt, miscarile bruste la nivelul piciorului si efectuarea unor exercitii fizice solicitante, fara incalzire prealabila.
Daca tendinita achileana este ignorata, iar tendonul este suprasolicitat in continuare, se poate ajunge la ruptura partiala sau totala a acestuia.
Printre cauzele frecvent asociate cu intepaturile in calcai se numara si bursita calcaneana, ce consta in inflamarea acelor mici saci cu lichid, prezenti la nivelul tuturor articulatiilor. Acesti saci se numesc burse si contin lichid sinovial menit sa lubrifieze articulatiile si totodata sa le protejeze, prin amortizarea socurilor la care sunt supuse. Pe fondul suprasolicitarii, bursele de la nivelul calcaiului se pot inflama, dand nastere acestei afectiuni. In afara de intepaturile in calcai, bursita clacaneana se mai poate manifesta prin durere in timpul mersului si aparitia unui edem insotit de inrosirea pielii.
-
Sindromul de tunel tarsian
In acest caz, intepaturile in calcai sunt cauzate de compresia nervului tibial posterior, care se curbeaza in partea din spate a piciorului si se continua spre glezna, printr-un canal numit tunel tarsian. In anumite conditii, acest canal se poate inflama sau poate fi presat de un tendon inflamat, un tesut cicatricial format in urma unei fracturi sau de o tumora dezvoltata in vecinatatea sa. Astfel apare compresia nervului tibial inferior, iar ca urmare a presiunii exercitate asupra sa pot aparea intepaturi in calcai, durere, furnicaturi la nivelul piciorului sau amorteala.
Cum se trateaza eficient intepaturile in calcai
Ca in cazul oricarei alte probleme de sanatate, inainte de stabilirea tratamentului este necesara stabilirea cauzei care determina intepaturi in calcai. Desi simptomele sunt asemanatoare, cauzele difera mult, iar din acest motiv este necesar un consult ortopedic urmat, daca este cazul, de investigatii imagistice si de alta natura.
Este important ca imediat ce apar intepaturi in calcai sau alte simptome, sa evitati activitatile care suprasolicita picioarele si sa va adresati cat mai curand unui medic ortoped, pentru a preveni complicatiile ce pot aparea.
In general, pentru fasceita plantara si tendinita achileana se recomanda repaus de 6-8 saptamani, pentru a permite refacerea structurilor anatomice afectate. In aceasta perioada, e necesara multa odihna, evitarea exercitiilor fizice solicitante si a oricaror alte activitati ce ar crea presiune crescuta asupra picioarelor.
Pentru ca intepaturile in calcai sa dispara mai usor, in cazul fasceitei plantare se mai recomanda masajul la nivelul boltei plantare, cu ajutorul unei mingii de tenis sau al unei sticle cu apa rece. De asemenea, in cazurile mai severe de fasceita plantara sau tendinita achileana, poate fi nevoie de administrarea unor medicamente antiinflamatoare sau de injectarea corticosteroizilor in zona afectata.
Daca intepaturile in calcai sunt cauzate de pintenii calcaneeni, se recomanda, de asemenea, repaus prelungit, precum si utilizarea unor branturi speciale, cu suport suplimentar in zona boltei plantare si a calcaiului, pentru a reduce presiunea in timpul mersului. Tratamentul mai poate include proceduri de fizioterapie cu unde laser, ultrasunete sau unde de soc, precum si radioterapie cu doze mici de raze X.
Intepaturile in calcai cauzate de rupturile de tendon si de sindromul de tunel tarsian necesita, in cele mai multe cazuri, tratament chirurgical. In primul caz, scopul interventiei este refacerea tendonului rupt partial sau total, iar in cazul sindromului de tunel tarsian, scopul consta in indepartarea compresiei care preseaza nervul.
In ceea ce priveste bursita calcaneana, este valabila si de aceasta data recomandarea privind repausul, pana la disparitia inflamatiei, si evirarea oricarui efort care ar pune presiune crescuta pe calcaie. Pentru a reduce intepaturile in calcai si durerea in timpul mersului, pot fi folosite aceleasi branturi speciale recomandate in cazul pintenilor calcaneeni, ce reduc presiunea asupra calcaielor.
Ca sfaturi preventive in ceea ce priveste intepaturile in calcai, va putem recomanda purtarea incaltamintei lejere, fara tocuri inalte, iar in timpul activitatilor fizice, utilizarea unor pantofi sport adaptati fiecarui tip de activitate. O mentiune speciala trebuie facuta in cazul alergatorilor, care trebuie sa poarte pantofi de alergare cu talpa elastica si moale, care sa absoarba socurile pe suprafete dure. Odihna este esentiala pentru evitarea cauzelor care genereaza intepaturi in calcai, la fel si incalzirea inaintea exercitiilor fizice.
Nu in ultimul rand, o alimentatie echilibrata si mentinerea unui indice de masa corporala normal sunt alte masuri de luat in considerare pentru a evita astfel de probleme.