Informatii despre frecventa respiratorie normala

Informatii despre frecventa respiratorie normala Informatii despre frecventa respiratorie normala

Ultima actualizare: 24 iulie 2024

frecventa-respiratorie

Frecventa respiratorie normala este un indicator important al starii de sanatate, insa valorile acesteia variaza in functie de o serie de factori care trebuie luati in considerare atunci cand este masurata. Astfel, putem vorbi de o frecventa respiratorie normala in conditii de repaus si in conditii de efort, la temperaturi ambientale moderate sau extreme, in stare de veghe sau in timpul somnului. De asemenea, frecventa respiratorie normala se mai evalueaza in functie de varsta si sex, care sunt alte doua creierii importante in stabilirea valorilor optime.

In acest material va vom arata de ce este atat de important sa aveti o frecventa respiratorie normala, cum poate fi masurata aceasta si care sunt valorile normale.


Ce inseamna frecventa respiratorie normala

Frecventa respiratorie se refera la numarul de respiratii pe minut, care nu este intotdeauna constant, ci se modifica in functie de anumite conditii si odata cu inaintarea in varsta. De aceea, pentru a putea vorbi de o frecventa respiratorie normala trebuie tinut cont de conditiile in care aceasta este masurata, fiind firesc ca aceasta sa fie mai crescuta in anumite situatii si mai redusa in altele.

Totodata, valorile care definesc o frecventa respiratorie normala difera in functie de varsta si sexul persoanei evaluate, dar si de starea acesteia de sanatate. Masurarea acestor valori se face pentru evaluarea sanatatii sistemului respirator si a sistemului circulator, iar o frecventa respiratorie normala indica functionarea optima a plamanilor si inimii sau poate fi folosita in stabilirea unui diagnostic prin excluderea anumitor afectiuni asociate cu probleme respiratorii.

Totodata, frecventa respiratorie normala este un indicator folosit si in evaluarea psihologica a pacientilor cu diferite probleme emotionale cauzate de stres, anxietate sau depresie.

Cum se masoara frecventa respiratorie

Frecventa respiratorie normala poate fi determinata cu ajutorul unui ceas cu secundar, al unui cronometru sau oricarui alt dispozitiv care are instalata o aplicatie de cronometraj. Masurarea frecventei respiratorii se face la nivelul toracelui, numarand respiratiile pe parcursul unui minut. Pentru aceasta, pacientul trebuie sa fie asezat in pozitie de decubit dorsal, adica intins pe spate, cu toracele expus. Medicul sau persoana care efectueaza aceasta procedura asaza o mana pe toracele pacientului, apoi incepe sa numere inspiratiile timp de un minut, dupa ce a pornit cronometrul sau a inceput sa urmareasca secundarul de pe cadranul ceasului.

De asemenea, frecventa respiratorie normala poate fi masurata si vizual, numarand timp de un minut miscarile cutiei toracice. Desi procedura dureaza doar un minut, masuratoarea poate fi facuta si intr-un interval de timp mai scurt, de 30 de secunde. In acest caz se procedeaza in mod similar, iar la finalul celor 30 de secunde se inmulteste cu 2 numarul inspiratiilor.

In anumite situatii, pentru a se stabili ca pacientul are o frecventa respiratorie normala este necesara monitorizarea pe o perioada mai lunga, caz in care fiecare valoare masurata la un anumit interval de timp se noteaza intr-un grafic, de obicei pe fisa de temperatura.

Odata cu aparitia dispozitivelor inteligente, frecventa respiratorie normala poate fi monitorizata si cu ajutorul unui smartwatch sau al unei bratari de fitness, ce poate masura si pulsul, temperatura si chiar saturatia oxigenului. Cu toate acestea, in scop medical se folosesc metodele prezentate mai sus sau diferite aparate si dispozitive certificate in acest sens.

frecvenţa-respiratorie

Intre ce valori se incadreaza frecventa respiratorie normala

Cum spuneam, frecventa respiratorie normala poate avea valori diferite in functie de conditiile in care este masurata. In general, se iau in considerare valorile masurate in conditii de repaus, cu pacientul odihnit, hidratat, in conditii optime de temperatura si confort. Totodata, in anumite situatii este important ca medicii sa afle daca frecventa respiratorie normala se mentine si in timpul somnului, cand e normal ca valorile sa fie diferite fata de cele din starea de veghe. In acelasi timp, frecventa respiratorie normala in cazul copiilor este diferita de cea a adultilor, chiar daca ambele sunt masurate in conditii similare. Iata in continuare principalele categorii de varsta si frecventa respiratorie normala pentru fiecare dintre ele:

  • Nou-nascuti

Aceasta categorie include copiii pana in 3 luni, ai caror plamani sunt inca mici si insuficient dezvoltati, astfel ca frecventa respiratorie normala are valorile cele mai crescute in cazul lor. Este vorba de 30-60 de respiratii pe minut, asa ca nu trebuie sa va faceti griji daca frecventa respiratiilor este mult mai mare decat in cazul adultilor sau copiilor mai mari. Aceasta poate scadea in timpul somnului, insa din nou vorbim de un fenomen normal.

  • Sugari

De la varsta de 3 luni pana la un an, plamanii copilului se dezvolta si se adapteaza, astfel ca frecventa reparatorie normala are valori usor mai scazute, care variaza intre 25 si 60 de respiratii pe minut. In aceasta perioada copiii incep sa devina mai activi, astfel ca frecventa respiratorie creste in perioadele de activitate mai intensa si scade in perioadele de repaus. Este firesc asadar ca dupa ce se joaca sau exploreaza prin casa, copiii sa aiba o respiratie mai rapida.

  • Copii mici

In perioada 1-3 ani, frecventa respiratorie scade gradual pe masura ce copiii cresc si se dezvolta, devenind tot mai activi. In cazul acestei categorii de varsta frecventa respiratorie normala este cuprinsa intre 20 si 40 de respiratii pe minut, valorile mai mari inregistrand-se dupa efort, iar cele mai scazute, in perioadele de repaus.

  • Prescolari

Pana la varsta de 6 ani frecventa respiratorie normala se mentine intre acelasi limite, desi plamanii si intreg sistemul respirator sunt mult mai bine dezvoltati decat in cazul copiilor mici. Desi capacitatea respiratorie este imbunatatita, frecventa normala a respiratiilor se mentine intre 20 si 40 pe minut, dat fiind faptul ca prescolarii sunt plini de energie si foarte activi. In plus, intervine si componenta emotionala, intrucat la aceasta varsta copii dezvolta sentimente si devin mai sensibili din punct de vedere psihic, ceea influenteaza si frecventa respiratorie.

  • Scolari

Copiii de varsta scolara, intre 6 si 12 ani, sunt deja obisnuiti cu activitatile fizice, iar sistemul lor respirator s-a adaptat, astfel ca in cazul lor vorbim de o frecventa respiratorie normala, cu valori mai scazute, cuprinse intre 14 si 30 de respiratii pe minut.

  • Adolescenti si adulti

In cazul celor doua categorii sistemul respirator este deja dezvoltat la capacitate maxima, astfel ca este firesc ca frecventa respiratorie normala sa fie mai scazuta. Valorile considerate normale in cazul adolescentilor si adultilor sunt cuprinse intre 12 si 20 de respiratii pe minut, fiind mai aproape de pragul maxim in conditii de efort, temperaturi extreme, stres si anumite stari emotionale.

In concluzie, frecventa respiratorie normala are valori mai crescute in primele luni de viata, care scad treptat odata cu inaintarea in varsta, pentru a se stabiliza la varsta adolescentei. Este normal ca frecventa respiratorie sa fie mai scazuta in timpul somnului si sa creasca in conditii de efort, cand organismul are nevoie de mai mult oxigen. De asemenea, modificari ale frecventei respiratorii pot aparea in conditii de stres, emotii puternice, temperaturi extreme sau dupa administrarea unor medicamente. Daca apar modificari ale ritmului respiratiei, fara vreunul din aceste motive explicabile, este recomandat sa va adresati unui medic, intrucat cauza poate fi o problema de sanatate. In general, astfel de modificari aparent inexplicabile sunt generate de afectiuni respiratorii sau cardiace, iar respiratia ingreunata poate fi un semn ca acestea sunt deja intr-un stadiu destul de avansat.