Bronhiile reprezinta cai ale tractului respirator inferior, existand mai multe tipuri. Au forma de conducte, prin intermediul carora aerul inhalat circula spre plamani. In drumul lor spre plamani, bronhiile se ramifica, ajungand chiar la ramificatii de ordinul al saselea. Diviziunile principale sunt sustinute de cartilaj, insa, la un moment dat, acestea ajung sa aiba dimensiuni prea mici si, drept urmare, nu mai sunt sustinute de cartilaj, fiind denumite „bronhiole”. Mai multe generatii de bronhiole, la randul lor ramificate, leaga bronhiile mici de canalele alveolare si de alveolele pulmonare, la nivelul carora are loc schimbul specific de gaze intre plamani si sange.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe de Maces si Cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.
In mod asemanator celorlaltor tipuri de bronhii, nici aceste bronhiole nu joaca rol in realizarea schimbului gazos. La unele mamifere, exista bronhiole respiratorii aflate in stransa legatura cu alveolele pulmonare, acestea din urma deschizandu-se direct din peretele unei bronhiole. Dintr-o bronhiola pleaca un canal alveolar, care ajunge la nivelul alveolei pulmonare, formatiune care este implicata direct in schimbul de gaze: sangele primeste oxigen si, concomitent, va ceda un alt gaz, dioxid de carbon, eliminat prin respiratie. Pe scurt, aceste bronhiole indeplinesc un rol oarecum pasiv in respiratie, asigurand doar transportul si conducerea aerului inspirat.
Ce sunt bronhiolele?
Bronhiolele sunt cele mai mici ramificatii ale bronhiilor si sunt conducte finale care au rolul in conducerea aerului inspirat. Sunt lipsite de cartilaj, motiv pentru care mai poarta denumirea de „bronhiole membranoase”. Nu prezinta alveole pulmonare, asadar nu joaca rol in schimbul de gaze. La nivel pulmonar exista aproximativ 30.000 de bronhiole terminale, fiecare dintre ele directionand aerul inspirat catre aproximativ 10.000 de alveole pulmonare. Pana intr-un anumit punct, aceste bronhiole au doar rolul de a conduce si umidifica aerul inspirat, iar ulterior incepe o tranzitie treptata de la functia de conducere la schimbul gazos, prin bronhiolele respiratorii.
Naturalis Septocalmin metilen are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt). Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6.
De retinut, insa, este faptul ca functia de schimb gazos nu este asigurata de bronhiole. Aceasta functie vitala este indeplinita de alveolele pulmonare. Confuzia poate aparea din cauza faptului ca fiecare dintre aceste bronhiole se continua, in interiorul acinului pulmonar, cu formatiuni ce poarta numele de ducte alveolare. La randul lor, acestea se continua cu formatiuni rotunde, care au un diametru de aproximativ 0,5 milimetri, numite alveole pulmonare. Alveolele pulmonare, care deservesc aceluiasi duct alveolar, se constituie terminal intr-o formatiune specifica, numita sac alveolar. Bronhiolele de pe traiectul acinului pulmonar sunt numite bronhiole respiratorii.
Ce roluri si functii au bronhiolele?
In mod identic celorlalte segmente bronhiolare, aceste bronhiole au rolul de a conduce si dirija aerul inspirat la canalele alveolare si, ulterior, la alveole, unde are loc schimbul de gaze. Pe de alta parte, spre deosebire de celelalte segmente ale bronhiilor, la nivelul bronhiolelor functia de eliminare a mucusului si altor particule inglobate este deficitara. Acest lucru apare ca urmare a faptului ca, pe masura ce bronhiile se ramifica pana se ajunge la generatia de bronhiole, exista si o scadere concomitenta a dimensiunii si densitatii epiteliului ciliat, dar si o marcanta scadere a numarului de glande mucoase. Bronhiolele sunt inconjurate de fibre elastice si muschi netezi.
Septocalmin Islandica – datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.
Principala functie pe care aceste bronhiole o indeplinesc este de a furniza aerului in reteaua de alveole pulmonare, extinsa difuz la nivel pulmonar. Muschii netezi din jurul bronhiolelor ajung sa se relaxeze si sa se contracteze in mod automat, pentru a controlat fluxul de aer in si din spre plamani. Dilatarea bronhiilor, implicit la nivel de bronhiole, apare atunci cand cresc necesitatile de oxigenare ale organismului, cum ar fi in timpul exercitiilor fizice sau la altitudini mai mari. Bronhocosntrictia apare atunci cand sunt inhalati agenti iritanti sau alergeni. Acest fenomen va avea drept scop impiedicarea substantelor straine si alergenilor sa patrunda in plamani.
Care sunt afectiunile ce pot aparea la nivelul bronhiolelor?
Exista mai multe afectiuni care pot aparea la nivelul acestor bronhiole, iar in continuare le vom prezenta pe scurt pe cele mai importante. Este important de retinut faptul ca afectarea oricarui segment al bronhiilor poate avea simptome asemanatoare, cel putin la o prima vedere. Deseori, chiar si prin investigatii sensibile, este greu de stabilit care este diviziunea bronhiolara afectata de procesul patologic.
Bronsiolita
Principala afectiune care se poate dezvolta la nivel de bronhiole este bronsiolita, patologie care defineste inflamatia acestor structuri. Ca urmare a inflamatiei, lumenul unei bronhiole scade in diametru, iar respiratia este ingreunata. Agentul etiologic este, de cele mai multe ori, de natura virala, dar bronsiolita poate aparea si ca urmare a infectiilor bacteriene. Boala raspunde eficient si rapid la tratament, iar lipsa acestuia poate duce la afectare pulmonara secundara.
Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale.
Boala pulmonara obstructiva cronica
Aceasta afectiune, apare ca urmare a afectarii extinse a bronhiilor, poate fi asociata cu afectarea, in primul rand, la nivel de bronhiole. Deoarece acestea reprezinta pasajul final de conducere a aerului, ingustarea considerabila, implicata in boala pulmonara obstructiva cronica, va duce in cele din urma la afectarea functiei pulmonare. Odata cu evolutia afectiunii, poate sa apara chiar si remodelarea structura a cailor respiratorii: cresterea continutului de colagen, formare de tesut cicatricial, ducand in cele din urma la obstructia ireversibila a cailor respiratorii.
Astmul bronsic
Episoadele de astm bronsic apar ca urmare a bronhoconstrictiei secundare expunerii la alergeni si alti factori declansatori. Bronhiolele contin muschi netezi in peretii lor, iar contractia acestora va duce la reducerea lumenului bronhiolar si, in cele din urma, obstructia cailor respiratorii, cu simptome specifice precum respiratie ingreunata.
Sfaturi pentru sanatatea bronhiolelor
Pentru a va mentine sanatatea si integritatea bronhiilor, specialistii recomanda urmatoarele:
-
Evitarea fumatului, fumul de tigara continand un complex de substante chimice cu potential cancerigen si iritante (fumatul reprezinta principalul factode risc pentru boala BPOC, boala pulmonara obstructiva cronica);
-
Purtarea mastii de protectie in momentul in care folositi substante volatile, mai ales produse de curatenie;
-
Evitarea expunerii la praf, deoarece bronhiolele terminale reprezinta locul principal in care se depun praful si particulele inhalate;
-
Practicarea regulata de exercitii fizice sustinute si a exercitiilor de respiratie;
-
Vaccinarea impotriva agentilor etiologici ai bolilor si afectiunilor respiratorii.
Surse:
https://www.britannica.com/science/respiratory-disease/Morphological-classification-of-respiratory-disease#ref537321
https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/bronchiole
https://www.verywellhealth.com/bronchioles-anatomy-function-and-diseases-2248931
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537353/