In ce consta tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii?

In ce consta tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii? In ce consta tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii?

Ultima actualizare: 14 aprilie 2025

Tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii se mai numeste imunoterapie alergen-specifica sau vaccinare antialergica si constituie la acest moment singura solutie terapeutica ce vizeaza cauza alergiilor si nu efectul acestora. Dupa cum se poate deduce usor din denumirea sa, tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii are ca scop reducerea sensibilitatii organismului la alergenii specifici si dezvoltarea unei imunitati naturale a organismului, ce duce in timp la ameliorarea si chiar disparitia reactiilor alergice. 

Trebuie sa retineti de la bun inceput ca tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii nu are efect imediat asupra reactiilor alergice iar din acest motiv se administreaza in paralel cu medicamentele antihistaminice, care amelioreaza rapid aceste reactii insa nu actioneaza asupra cauzei acestora.

Prin urmare, tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii este singura optiune terapeutica prin care acest tip de afectiuni pot fi ameliorate sau chiar vindecate, iar prin intermediul acestui articol va vom arata cum functioneaza.


Pe ce se bazeaza tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii

Ca sa intelegeti mai usor cum functioneaza un tratament pentru desensibilizare in caz de alergii vom face o mica introducere explicandu-va mecanismul care duce la aparitia reactiilor alergice. Acestea sunt rezultatul unei reactii anormale si exagerate a sistemului imunitar in prezenta unor substante inofensive pe care le percepe eronat ca fiind agenti patogeni. Aceste substante sunt numite alergeni si provin din alimente sau din mediul exterior, iar in mod normal nu ar trebui sa cauzeze vreo reactie adversa. In cazul persoanelor alergice, organismul declanseaza mecanismul natural de aparare impotriva acestor substante inofensive, iar histamina eliberata de celulele imunitare cauzeaza acele reactii alergice manifestate in diferite moduri.

farmacistii Catena recomanda Oftapic Allergy, o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum. Picaturile de ochi Oftapic Allergy contin conservanti. Picaturi de ochi potrivite si pentru lentile de contact, compatibile cu toate lentilele de contact.

 

Tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii are ca scop corectarea acestei erori prin obisnuirea treptata a organismului cu alergenul sau alergenii la care este sensibil. In acest scop, unui pacient care urmeaza tratament pentru desensibilizare in caz de alergii i se administreaza in mod constant si controlat doze de alergen pana cand organismul se obisnuieste cu el si nu mai reactioneaza negativ in prezenta sa.

Care sunt etapele unui tratament pentru desensibilizare in caz de alergii

In general, un tratament pentru desensibilizare in caz de alergii este de lunga durata intrucat adaptarea organismului se face treptat folosind doze mici de alergen, care se ajusteaza pe parcurs. In functie de raspunsul organismului, tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii poate dura intre 3 si 5 ani si presupune parcurgerea catorva etape obligatorii, pe care vi le prezentam in continuare.

Identificarea alergenului specific

In acest scop este necesara o vizita la medicul alergolog care va stabilit tipul alergiei pe baza simptomelor specifice si a sezonalitatii acestora, a dietei pacientului, a istoricului familial si a expunerii la factori de mediu ce favorizeaza contactul cu diversi alergeni.

Urmeaza apoi teste alergologice care constau in expunerea la doze mici din alergenii suspectati si evaluarea reactiilor cutanate precum si in analize de sange ce detecteaza nivelul de anticorpi IgE specifici unui alergen.

Initierea tratamentului

Odata identificat alergenul sau alergenii specifici se incepe administrarea acestuia in doze mici si sub supravegherea medicului alergolog, pentru a evita orice risc. In functie de raspunsul pacientului, dozele se cresc treptat pe parcursul a 8-12 saptamani, pana cand se ajunge la o doza maxima de toleranta.

Farmacistii Catena recomanda OchiSan unguent pleoape urcior si salazion. OchiSan este un unguent destinat aplicarii pe pielea pleoapelor, cu actiune calmanta si antiinflamatoare, ideal in cazurile de urcior (orjelet) si salazion (chalazion). Formulat cu miere de Manuka, ulei de Manuka si extract uleios de scortisoara, OchiSan ajuta la reducerea mancarimii, durerii si inflamatiei, sustinand totodata regenerarea barierei pielii. Este o solutie eficienta si delicata pentru ameliorarea disconfortului asociat afectiunilor pleoapelor.

 

Faza de intretinere

Tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii continua cu administrarea dozei maxime de toleranta cu o frecventa stabilita de medicul alergolog, in scopul dezvoltarii tolerantei imunologice la alergenii specifici. Dupa cum spuneam, acest proces necesita timp, iar tratamentul nu exclude posibilitatea aparitiei de reactii alergice care trebuie evaluate de fiecare data de medicul alergolog.

De asemenea, in timpul acestei etape medicul mai poate recomanda efectuarea unor analize sau teste pentru a evalua evolutia pacientului.

Finalizarea tratamentului

De regula, aceasta ultima etapa are loc dupa cel putin 3 ani de cand a fost inceput  tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii, in momentul in care pacientul nu mai prezinta reactii alergice semnificative in urma expunerii la alergenii specifici. Aceasta inseamna ca sistemul imunitar s-a adaptat si nu mai declanseaza mecanismul de aparare care cauzeaza reactiile adverse specifice alergiilor.

Cum se administreaza tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii

Dupa cum am aratat, tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii consta in administrarea constanta a unuia sau mai multor alergeni specifici care se introduc treptat in organism pentru a determina sistemul imunitar sa-i tolereze. Administrarea alergenilor se face sub doua forme, dupa cum urmeaza:

  • Solutie injectabila – se administreaza subcutanat, cu o frecventa de 1-2 injectii pe saptamana in etapa de initiere si apoi o injectie la 2-3 saptamani in faza de intretinere.
  • Tablete sau picaturi sublinguale – se administreaza mai frecvent - de obicei o data pe zi – prin plasarea comprimatului sau solutiei lichide sub limba.

Schema de tratament pentru desensibilizare in caz de alergii este intotdeauna personalizata pentru fiecare pacient in parte iar decizia privind forma de administrare, dozajul si frecventa apartine medicului alergolog.

Farmacistii Catena recomanda Vizik Allergy picaturi de ochi, fara conservanti. Vizik Allergy este un dispozitiv medical fara conservanti, cu hialuronat de sodiu si ectoina, ce protejeaza si calmeaza ochii iritati de alergeni precum polenul, praful sau parul de animale. Hidrateaza intens, reduce inflamatia si sustine regenerarea conjunctivei sensibile, fara a afecta vederea.

 

Cine poate beneficia de tratament pentru desensibilizare in caz de alergii  

Cel mai adesea, tratamentul pentru desensibilizare in caz de alergii este folosit in cazul pacientilor cu alergii respiratorii precum alergia la polen, la praf, la acarieni, spori de mucegai sau par de animale. De asemenea, imunoterapia alergen-specifica s-a dovedit eficienta si  in tratarea alergiei la veninul de insecte precum si a celor mai frecvente alergii alimentare cum ar fi cea la arahide, lapte sau oua.

Pacientii care doresc sa inceapa un tratament pentru desensibilizare in caz de alergii trebuie sa aiba o stare buna de sanatate si sa nu sufere de afectiuni cardiovasculare, imunologice renale sau oncologice. De asemenea, tratamentul nu este recomandat femeilor insarcinate si nici copiilor care nu au implinit inca varsta de 5 ani.

La momentul inceperii tratamentului, pacientii nu trebuie sa prezinte manifestari alergice iar in cazul celor cu alergii la polen tratamentul se incepe de obicei inaintea debutului sezonului de primavara-vara.

In general, la o astfel de terapie apeleaza persoanele cu alergii puternice, cauzate de factori ce nu pot fi evitati, precum polenul, praful sau acarienii. In cazul lor expunerea la alergeni cauzeaza in mod constant reactii adverse imposibil de evitat si care deseori devin greu de controlat cu ajutorul medicamentelor antihistaminice.

La final este important de retinut ca un  tratament pentru desensibilizare in caz de alergii nu amelioreaza reactiile alergice si nici nu previne imediat aparitia acestora, asa ca pe parcursul terapiei pacientii se pot confrunta cu astfel de reactii in contact cu alergenii specifici. De aceea, un astfel de tratament se administreaza adesea in paralel cu cel bazat pe antihistaminice, insa doar la recomandarea medicului alergolog.