Grasimile alimentare: periculoase sau necesare?

Grasimile alimentare: periculoase sau necesare? Grasimile alimentare: periculoase sau necesare?

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Consumul alimentelor grase a fost legat mult timp de aparitia colesterolului rau (LDL) si de bolile cardiovasculare. Pe lista neagra erau incluse grasimile saturate (de origine animala), cum ar fi cele care sa gasesc in unt, branza, lapte sau carne. In schimb, am stiut tot timpul ca sunt benefice grasimile nesaturate care se gasesc in peste, nuci sau avocado. Ultimele studii au aratat insa ca lucrurile nu stau chiar asa.
 

Grasimile saturate sunt indicate in cantitati moderate!

 
Dupa o analiza a 72 de studii medicale, s-a constatat ca nu ar exista nicio legatura clara intre consumul de grasimi saturate si bolile cardiovasculare. In acelasi timp, nu s-au descoperit nici dovezi semnificative ca omega-3 si omega-6 (grasimi nesaturate) ar proteja inima. Unele dintre studiile citate au inclus persoane cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare sau cei care sufereau deja de astfel de afectiuni, astfel ca rezultatele ar putea sa nu fie concludente pentru intreaga populatie. Totusi, anumite voci din lumea medicala au inceput sa sustina aceasta teorie.
 
Cardiologul Aseem Malhotra a scris pentru Men’s Health UK un articol in care sustinea ca isi incurajeaza pacientii sa manance grasimi saturate si ca le recomanda sa evite alimentele cu eticheta “low fat”. Acesta explica faptul ca in unele cazuri, reducerea nivelului colesterolului poate creste riscul de mortalitate provocata de bolile cardiovasculare. De exemplu, la persoanele sanatoase care au peste 60 de ani, un nivel crescut de colesterol este asociat cu un risc mai mic de deces.
 

Zaharul duce la cresterea colesterolului rau

 
Medicul sustine ca si el era adeptul acestei teorii conform carora grasimile saturate sunt periculoase, pana cand a citit un studiu despre toxicitatea zaharului si a inceput sa faca schimbari in dieta sa pentru a observa efectele. Apoi, alaturi de alti medici a lansat grupul Auction on sugar cu scopul de a face lobby pentru reducerea cantitatii de zahar din alimentele procesate. Pentru ca problema, sustine el, nu vine din cate calorii mancam ci din ceea ce mancam. Carbohidratii rafinati, cum ar fi pastele, stimuleaza productia de insulina, care in schimb favorizeaza formarea depozitelor de grasime in organism. Persoanele care consuma mult zahar au un nivel crescut al colesterolului rau, favorizeaza hipertensiunea arteriala, ca sa nu mai vorbim de faptul ca duce la aparitia diabetului.