Fructe de toamna, pentru o dieta echilibrata si sanatoasa

Fructe de toamna, pentru o dieta echilibrata si sanatoasa Fructe de toamna, pentru o dieta echilibrata si sanatoasa

Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

fructe-de-toamna-pentru-o-viata-sanatoasa

Toamna se asterne, an de an, cu roade gustoase si nostalgii. Chiar daca temperaturile incep sa scada, optiunile alimentare de sezon sunt variate. Exista o multime de fructe de toamna, la preturi accesibile, pe care le puteti include, in mesele si gustarile zilnice. Descoperiti, in acest articol, inspiratia de care aveti nevoie pentru a va face plinul de nutrienti!

Cu siguranta sezonul in care ne aflam este marcat deopotriva de abundenta si echilibru. Daca mergem la cumparaturi in piete, remarcam ca acestea sunt pline de fructe de toamna. Important de mentionat este faptul ca pe tarabe gasim fix acele produse de care organismul are nevoie in aceasta perioada. Natura tine pasul cu nevoile noastre de vitamine, minerale si antioxidanti si ne pune la dispozitie fructe de toamna care sa ne sustina sanatatea si starea de bine. Astfel, prin intermediul unei alimentatii adecvate, ne protejam organismul de virusuri si bacterii in timpul sezonului rece. Consumul de fructe de toamna e, intr-adevar, o placere pentru papilele gustative, insa, pana la urma, e si o mare favoare pe care ar trebui sa o facem organismului.

Farmacistii Catena recomanda Vitamina C Naturalis, un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, produsul creste absorbtia fierului, reduce oboseala, sustine formarea colagenului si mentine sanatatea psihica.

Fructe de toamna cu beneficii multiple

Exista o multime de fructe de toamna pe care le puteti consuma in aceasta perioada. Alegerile alimentare va apartin in totalitate, insa decizia de cumparare ar trebui sa o faceti tinand cont doar de produsele care aduc cele mai multe beneficii sanatatii. Cand vine vorba despre fructe de toamna trebuie sa stiti ca aceasta sunt sincronizate cu nevoile nutritionale pe care organismul le are in aceasta perioada. Totodata, cumparand fructe de toamna, sa nu uitati ca sustineti producatorii locali!

Iata ce fructe de toamna veti gasi la piata in urmatoarea perioada:

  • mere;
  • pere;
  • prune;
  • gutui;
  • struguri;
  • nuci;
  • mure;
  • catina;
  • merisoare;
  • dovleac;
  • smochine.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, un supliment alimentar care ajuta la mentinerea sanatatii parului, a pielii, dintilor si unghiilor. De asemenea, produsul sustine sistemul imunitar, reduce oboseala si mentine echilibrul psihoemotional.

Descoperiti in continuare ce beneficii uimitoare v-ar putea aduce consumul celor mai indragite fructe de toamna!

recomandari-fructe-de-toamna-dovleac

Dovleac

S-ar putea sa va surprinda, insa dovleacul face parte din categoria fructe de toamna. Poate fi consumat in placinte, in specialitati derivate din cafea, piureuri, supe crema, prajituri, risotto, paste, prajituri, gemuri sau preparat la cuptor. Sa nu uitam de semnintele sale care pot fi consumate coapte (ca gustare), in salate sau in iaurt. Asadar, dovleacul este un ingredient versatil pe care il puteti introduce cu usurinta in meniul zilnic.

Iata cateva dintre beneficile unuia dintre cele mai indragite fructe de toamna:

  • are un continut ridicat de antioxidanti, proprietate ce ar putea reduce riscul aparitiei bolilor cronice;
  • contine beta-caroten (care se transforma in vitamina A), vitamina E, vitamina C si acid folic si fier – nutrienti care sustin buna functionare a sistemului imunitar;
  • datorita continutului de beta-caroten sustine sanatatea oculara;
  • are un continut scazut de calorii, asadar ar putea sustine pierderea in greutate;
  • este bogat in fibre, particularitate care ar putea reduce apetitul si imbunatati digestia;
  • contine carotenoizi care neutralizeaza efectele radicalilor liberi si ar putea reduce astfel riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer;
  • contine potasiu, vitamina C și fibre, nutrienti care ar putea sustine sanatatea inimii;
  • datorita continutului de beta-caroten, vitamina A si vitamina C (esentiala in productia de colagen) ar putea imbunatati aspectul pielii;
  • semintele de dovleac ar putea ajuta la scaderea tensiunii arteriale;
  • datorita potasiului ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral, pietre la rinichi si diabet tip 2;
  • tot datorita potasiului ar putea sustine sanatatea sistemului osos;
  • semintele de dovleac contin triptofan, un aminoacid care ajuta la productia de serotonina. Pe langa faptul ca acest hormon regleaza dispozitia, el este responsabil si de somnul odihnitor.

recomandari-fructe-de-toamna-gutuie

Gutuie

Gutuia, supranumita si marul de aur este considerata regina peste fructe de toamna. Gutuiul, adica Cydonia oblonga, este un fruct ancestral, originar din Grecia, Turcia, Iran si Peninsula Crimeea, cultivat de peste 4000 de ani. Inca din cele mai vechi timpuri, gutuia a ocupat un loc de cinste in cotidianul oamenilor. Spre exemplu, in Grecia si Romana antica era considerata un simbol al iubirii si al fertilitatii. Desi e folosita in medicina traditionala de zeci de an, cercetariile stiintifice asupra beneficiilor sale se afla abia in stadiu incipient.

Iata cateva dintre beneficiile consumului de gutuie, unul dintre acele fructe de toamna cu aroma unica:

  • are un continut redus de calorii (100 de grame de fruct contin doar 57 de calorii), dar bogat in fibre, fapt care poate ajuta la pierderea in greutate;
  • contine compusi vegetali care ar putea ajuta la prevenirea si tratarea ulcerului;
  • poate furniza pana la 25% din doza zilnica recomandata de vitamina C, sprijinind astfel sistemul imunitar si tratarea unor afectiuni inflamatorii;
  • are proprietati antibacteriene, capabile sa reduca prevenirea si raspandirea bacteriilor daunatoare, demonstrand potential in tratarea E.Coli si S. aureus;
  • ar putea reduce simptomele specifice bolii de reflux gastroesofagian;
  • datorita continutului de fibre ar putea regla tranzitul intestinal si usura eliberarea scaunului;
  • este o sursa importanta de antioxidanti, substante care pot proteja celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi;
  • ar putea ajuta la ameliorarea starilor de greata si a varsaturilor de la inceputul sarcinii;
  • exista cercetatori care sugereaza ca substantele active din gutuie ar putea estompa diferite simptome asociate alergiilor prin suprimarea activitatii unor celule responsabile de reactiile alergice
  • contine acizi clorogenici, antociani, flavonoli, catechine si proantocianidine, substante care sustin sanatatea sistemului cardiovascular;
  • ar putea contribui la reglarea tensiunii arteriale;
  • consumul de suc de gutuie ar putea ajuta la reducerea stresului;
  • specialistii care practica medicinei tradintionala chineza sugereaza ca gutuia ar putea ajuta la prevenirea bolilor hepatice;
  • ar putea sustine sanatatea oculara.

Din aceste fructe de toamna puteti prepara piureuri, prajituri, compot, gemuri, dulceturi si mancaruri (chiar si cu carne!).

recomandari-fructe-de-toamna-catina

Catina

Fructele de catina sunt unele dintre cele mai neglijate fructe de toamna. Stiati ca ele contin de zece ori mai multa vitamina C decat citricele? Acestea au gust acru-astringent si atunci cand se coc devin dulci si au miros de ananas. De asemenea, fructele de catina au proprietati interesante, motiv pentru care oamenii le folosesc in diferite moduri. De la produse cosmetice pana la placinte, gemuri si bauturi, aceste fructe de toamna coloreaza si imbunatatesc vietile multor oameni. Iata de ce ar trebui sa consumati fructe de catina:

  • au proprietati antiinflamatorii si antioxidante;
  • sunt bogate in flavonoide si acizi grasi Omega-3, 6, 7 si 9, sustinand astfel sistemul cardiovascular;
  • contin acid palmitoleic si alti acizi grasi care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la reducerea inflamatiei;
  • contine flavonoide precum quercetina, kaempferol si izorhamnetina, substante de ajutor, pe langa medicamente, in timpul terapiei impotriva cancerului;
  • contine vitaminele C, A si E si acizi grasi, componente dezirabile in produsele dermato-cosmetice datorita carora este stimulata circulatia sangelui si sunt reduse semnele de imbatranire;
  • contin antioxidanti ce reduc daunele produse in celule de radicalii liberi. Astfel ar putea fi redus riscul unor boli precum cancer, accident vascular cerebral si boli cardiovasculare;
  • uleiul de catina contine steroli vegetali precum beta-sitosterolul si campesterolul substante care sporesc hidratarea si elasticitatea pielii.

Din aceste fructe de toamna puteti face dulceturi, gemuri, siropuri, ceaiuri, limonada si prajituri.

recomandari-fructe-de-toamna-merisoare

Merisoare

Cu siguranta v-ati obisnuit ca la capitolul fructe de toamna sa va indreptati atentia catre mere, pere sau prune. Ati vrea, totusi, sa incercati ceva cu gust amar-acrisor? Daca puteti consuma fara grimase aceste fructe de toamna s-ar putea sa va bucurati de o multime de beneficii!

Datorita continutului ridicat de nutrienti si antioxidanti, merisoarele sunt fructe de toamna care se afla pe lista superalimentelor. De fapt, ele sunt un adevarat cocktail de vitamine, minerale si substante active benefice organismului. Merisoarele contin vitaminele C, E si K1, mangan, cupru, quercetina, miricetina, peonidin, acid ursolic si proantocianidine de tip A. Iata cateva dintre beneficiile pe care merisoarele le-ar putea aduce organismului:

  • reducerea colesterolului LDL (rau);
  • reglarea tensiunii arteriale;
  • imbunatatirea flexibilitatii arterelor;
  • reducerea riscului de inflamatie in sange;
  • tratarea infectiilor urinare si reduc riscul recidivei;
  • reducerea riscului aparitiei cancerului la stomac;
  • reducerea riscul aparitiei declinului cognitiv si al bolilor cronice;
  • sustinerea sanatatii digestive, implicit si a sistemului imunitar;
  • protejeaza dintii impotriva aparitiei cariilor;
  • imbunatatirea starii de spirit.

Din aceste fructe de toamna puteti prepara siropuri, dulceturi si prajituri. Le mai puteti folosi in salate si smoothies.

Atentie! Consumati cu prudenta merisoare daca ati avut vreodata pietre la rinichi.

recomandari-fructe-de-toamna-pere

Pere

Perele, rudele mai dulci si mai subtile ale gutuilor, sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri. Chiar daca nu impresioneaza prin gust, ele confera beneficii considerabile organismului:

  • datorita continutului de fibre sustin sanatatea digestiva si reduc constipatia;
  • imbunatatesc sanatatea inimii;
  • contin folati si niacina, substante necesare in productia de energie a organismului;
  • contine vitamina A care sustine sanatatea pielii si grabeste vindecarea ranilor;
  • perele sunt o sursa foarte buna de antioxidanti polifenoli, substante ce reduc daunele cauzate de stresul oxidativ. In masura in care este posibil, daca fructul provine dintr-o sursa sigura, dupa ce l-ati spalat bine, consumati para intreaga, deoarece coaja are pana la de sase ori ori mai multi polifenoli decat pulpa!
  • anumite soiuri de pere contin antociani (compusi vegetali care ofera culoarea rosu-rubiniu). Unii cercetatori sugereaza ca aceste substante ar putea imbunatati sanatatea inimii si pot proteja impotriva cancerului;
  • perele contin flavonoide, cupru si vitaminele C si K, substante care ar putea ajuta la reducerea inflamatiei;
  • unii oameni de stiinta considera ca anumiti compusi din pere, precum antociani si acid clorogenic, ar putea proteja impotriva cancerului.

Orice fructe de toamna ati alege, tineti cont sa le spalati si sa le curatati adecvat inainte de a le consuma. De asemenea, daca doriti sa le congelati si sa le aveti la indemana pe o perioada mai indelungata, tineti cont ca pot rezista si pastra nutrienti pana la cel mult 12 luni de la inghetare.

Pentru a beneficia din plin de toti nutrientii pe care ii oferta indragitele fructe de toamna, este indicat sa consumati produsele in stare cruda.

 

Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pumpkin
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit#1.-Rich-in-nutrients
https://www.conserve-energy-future.com/benefits-of-quince-fruit.php
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sea-buckthorn
https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries
https://www.health.com/nutrition/health-benefits-of-cranberries
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pears