
Entorsa de umar este o leziune a articulatiei scapulohumerale, aparuta in urma solicitarii directe sau unui traumatism care determina suprasolicitarea ligamentelor si structurilor periarticulare. Articulatia umarului este una dintre cele mai mobile articulatii ale corpului, care poate sustine o gama foarte variata de miscari, dar aceasta mobilitate crescuta vine cu un cost: vulnerabilitate crescuta la leziuni, mai ales la sportivi si persoane implicate in activitati care implica ridicarea si impingerea greutatilor. Entorsa de umar poate varia de la forme usoare, in care se observa o intindere ligamentara, pana la forme severe cu ruptura partiala sau completa a ligamentelor.
Despre articulatia umarului
Articulatia umarului (articulatia scapulohumerala) este una dintre cele mai complexe si mobile articulatii, deoarece permite efectuarea miscarilor ample in toate planurile. In structura acesteia intra doua oase: humerusul (osul bratului) si scapula (omoplatul). Capul humeral se articuleaza cu cavitatea glenoida a scapulei. Stabilitatea articulatiei este mentinuta de ligamente, dar si de musculatura periarticulara. Structurile implicate in stabilizarea umarului sunt:
-
ligamentele glenohumerale (anterior, mediu si inferior) care stabilizeaza articulatia;
-
capsula articulara: „imbraca” articulatia si ii asigura stabilizare pasiva;
-
coafa rotatorilor: formata din muschii supraspinos, infraspinos, subscapular si rotund mic, responsabili de controlul si stabilizarea activa a umarului;
-
labrumul glenoidal: o structura fibrocartilaginoasa care „adanceste” cavitatea glenoida, astfel crescand stabilitatea articulatiei.
Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat, un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Entorsa de umar presupune leziuni la nivelul ligamentelor glenohumerale. In functie de gradul de severitate, acestea pot destabiliza semnificativ articulatia umarului.
Ce este entorsa de umar si ce structuri afecteaza?
Entorsa de umar reprezinta o leziune traumatica a ligamentelor care stabilizeaza articulatia, de obicei prin intinderea excesiva in contextul anumitor miscari si traumatisme. Este cauzata de o intindere fortata, peste limitele biomecanice, a ligamentelor, ceea ce poate duce la microrupturi sau, in cazuri severe, la rupturi complete. In mod obisnuit, structurile afectate sunt ligamentele glenohumerale, dar poate fi afectata si capsula articulara care inconjoara articulatia. In cazurile de entorsa de umar severa, poate fi afectat chiar labrumul glenoidal. Muschii periarticulari, mai ales coafa rotatorilor, pot suferi intinderi secundare, destabilizand si mai mult articulatia.
Tipuri de entorsa de umar
Entorsele de umar sunt clasificate in functie de severitate, dupa cum urmeaza:
-
gradul I (usoara): intindere ligamentare fara ruptura, durere minima, mobilitate pastrata;
-
gradul II (moderata): ruptura partiala a ligamentelor, edem moderat, durere semnificativa, mobilitate limitata;
-
gradul III (severa): ruptura completa a ligamentelor, instabilitate marcata si posibilitatea de luxatie asociata.
Tratamentul, bineinteles, de individualizeaza in functie de gradul leziunii.
Diferenta dintre entorsa de umar si luxatie de umar
Entorsa de umar presupune intinderea sau ruptura ligamentelor glenohumerale, dar fara a exista si o deplasare a capului humeral din cavitatea glenoida a scapulei. Pe de alta parte, in luxatiile de umar, se observa dislocarea completa sau partiala a capului humeral din cavitatea scapulei, deseori fiind necesare manevre de reducere pentru a readuce articulatia in pozitia sa anatomica.
Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel rece, un produs topic, benefic in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Entorsa de umar – cauze si factori de risc
Principalele cauze care pot duce la entorsa de umar sunt:
-
caderile pe bratul intins;
-
miscarile bruste puternice sau repetate in sporturi precum tenis, baschet, volei, inot;
-
traume directe asupra umarului;
-
ridicarea greutatilor deasupra capului, impingerea acestora.
Factorii care cresc riscul unei astfel de afectiuni sunt slabiciunea musculara a coafei rotatorilor, instabilitatea articulara preexistenta (istoricul pozitiv de luxatie sau entorsa de umar), deficitul proprioceptiv si dezechilibrele musculare (spre exemplu intre muschii bratului si ai spatelui).
Entorsa de umar – simptome si manifestari
Entorsa de umar tinde sa se prezinte in mod asemanator cu orice alt tip de entorsa. Implicit, si simptomele variaza in functie de gradul leziunii, dar cel mai frecvent pacientul se confrunta cu:
-
durere la nivelul umarului, agravata de miscarea acestuia;
-
sensibilitate la atingere;
-
umflarea zonei afectate;
-
limitarea mobilitatii articulare;
-
echimoze la nivelul umarului, aparute prin extravazarea sangelui din vasele lezate;
-
instabilitate articulara, mai ales in caz de entorsa de umar de grad III.
De asemenea, pacientul deseori mentioneaza ca are un „umar slab”, „nesigur”, ca si cum exista permanent riscul ca articulatia sa se deplaseze din pozitia fireasca. Simptomele acestea apar la scurt timp dupa incidentul care a dus la intinderea excesiva a ligamentelor articulare.
Tratament entorsa de umar
Tratamentul unei entorse de umar poate fi diferentiat in mai multe faze, dupa cum urmeaza:
Faza acuta
Presupune odihna si repaus, cu evitarea miscarilor dureroase si mobilizarii active a articulatiei. Este recomandat sa se aplice comprese cu gheata timp de 15-20 minute, o data la cateva ore, in vederea reducerii inflamatiei. Bandajul elastic compresiv sau orteza ajuta la limitarea miscarii, dar si la reducerea edemului. Este recomandat ca bratul sa fie mentinut intr-o pozitie ce asigura confort maxim. De asemenea, in caz de entorsa de umar pot fi folosite si unguente si geluri cu efect antiinflamator (antiinflamatoare nesteroidiene), pentru ameliorarea simptomelor asociate si controlul eficient al durerii.
Faza subacuta
In aceasta etapa, la aproximativ 5-7 zile de la entorsa de umar, este recomandat sa se initieze o serie de exercitii usoare de mobilizare, pentru a preveni rigidizarea articulatiei. La modul ideal, acestea ar trebui sa se desfasoare la indicatiile unui kinetoterapeut specializat. Fizioterapia, de exemplu stimularea electrica si ultrasunetele, accelereaza vindecarea. Metodele conservatoare sunt suficiente doar in cazul entorselor mai usoare, de grad I si II.
Interventia chirurgicala
In caz de entorsa de umar de grad III, interventia chirurgicala reprezinta in unele cazuri singura optiune de tratament. Fiind vorba de ruperea completa a ligamentelor glenohumerale, se ridica necesitatea repararii si fixarii pe cale chirurgicala a acesta. Abordul terapeutic este ales de catre medic, in colaborare cu pacientul.
Entorsa de umar – sfaturi pentru recuperare
Entorsa de umar necesita, ulterior, recuperarea adecvata, pentru redobandirea functionalitatii si prevenirea riscului de recidiva. Kinetoterapeutul este cel care in colaborare cu medicul ortoped pune la punct un plan specific de recuperare. De cele mai multe ori, acesta presupune exercitii medicale de tonifiere a coafei rotatorilor si muschilor stabilizatori, de imbunatatire progresiva a mobilitatii si amplitudinii de miscare. Astfel de exercitii, dupa entorsa de umar, sunt esentiale pentru a asigura recuperarea si functionalitatea completa inainte de reluarea activitatii sportive, in cazul sportivilor, sau activitatilor zilnice obisnuite, in cadrul populatiei generale.
Farmacistii Catena recomanda orteza fixa pentru umar, cot si incheietura mainii care se utilizeaza in caz de entorsa de umar, fractura col chirurgical humerus, fractura trohiter humeral (marea tuberozitate a humerusului) fara deplasare, fractura de omoplat, luxatie scapulohumerala.
Pentru a reduce stresul asupra articulatiei afectate, este recomandata adoptarea unei posturi cat mai corecte, mai ales in timpul somnului. In faza initiala de vindecare si recuperare, trebuie sa se evite miscarile bruste si suprasolicitarea articulatiei. Exercitiile de stretching si de mobilizare pot fi facute chiar la domiciliu, conform indicatiilor kinetoterapeutului. Pentru consolidarea si intarirea musculaturii periarticulare dupa entorsa de umar, se fac exercitii progresive. Mai ales la sportivi, dar si la pacientii cu instabilitate articulara recurenta, se pot folosi orteze sau benzile kinesiologice, care asigura o stabilitate articulara mult mai buna.
Surse:
https://radiopaedia.org/articles/rotator-cuff-tear
https://www.msdmanuals.com/home/injuries-and-poisoning/sprains-and-other-soft-tissue-injuries/shoulder-sprains
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/shoulder-sprains
https://nyulangone.org/conditions/shoulder-sprains-strains