Oasele sunt tesuturi vii complexe, compuse dintr-un os interior „spongios”, inconjurat de os solid „compact”. In centrul oaselor se afla maduva moale, cea care produce celule sanguine si care duce la formarea oaselor.
Exista multe cauze ale durerii de oase, de la o leziune sau o fractura osoasa, pana la cauze mai putin frecvente (desi foarte grave), cum ar fi cancerul osos sau infectia osoasa.
Simptomele asociate si tipul durerii (de exemplu, multe dureri de oase sunt ascutite) pot oferi indicii cu privire la cauza unei dureri de oase. Pentru a stabili diagnosticul exact, adesea sunt necesare teste imagistice si/sau analize de sange.
Dupa diagnostic, medicul stabileste planul de tratament, care poate consta intr-una dintre multele terapii, cum ar fi medicamente de ameliorare a durerii, kinetoterapie si/sau interventii chirurgicale.
Dureri de oase – manifestari
Cele mai multe dureri de oase sunt resimtite la nivelul articulatiilor, precum genunchii, incheieturile sau degetele. Pielea din apropierea zonei afectate este, cel mai probabil, sensibila la orice atingere. De asemenea, durerile apar atunci cand va miscati sau folositi acea parte a corpului. Durerea s-ar putea raspandi (radia), insa de obicei exista un singur loc dureros sau sensibil.
Daca aveti o fractura osoasa sau ati trecut printr-un traumatism, durerea poate fi mai ascutita, mai intensa si, evident, provine de la locul vatamarii.
Afectiuni care pot cauza dureri de oase
Multe conditii si evenimente pot cauza dureri de oase.
Accidentari
Leziunile sunt o cauza frecventa a durerilor de oase. De obicei, aceste dureri apar atunci cand o persoana sufera un traumatism, cum ar fi un accident de masina sau o cadere. Oasele se pot fractura in timpul impactului. Orice deteriorare a osului poate provoca dureri de oase.
Deficientele de minerale pot cauza dureri de oase
Pentru a ramane puternice, oasele au nevoie de o varietate de minerale si vitamine, cum ar fi calciul si vitamina D. Deficienta de calciu si vitamina D duce adesea la osteoporoza, cel mai frecvent tip de boala a oaselor. Persoanele aflate in stadiile avansate ale osteoporozei au adesea dureri de oase.
Cancer metastatic
Acesta este un tip de cancer care s-a dezvoltat intr-o anumite zona a corpului si care s-a raspandit in alte parti ale organismului. Cancerele de san, plamani, tiroida, rinichi si prostata sunt printre cancerele care se raspandesc in mod obisnuit la oase.
Cancer osos
Cancerul osos este cauzat de celulele canceroase care isi au originea in oase. Cancerul osos este mult mai rar decat cancerul osos metastatic. Poate provoca dureri de oase atunci cand afecteaza sau distruge structura normala a osului.
Boli care afecteaza alimentarea cu sange a oaselor
Unele boli, cum ar fi anemia cu celule falciforme, afecteaza alimentarea cu sange a oaselor. Fara o alimentare constanta cu sange, tesutul osos incepe sa moara. Aceste probleme provoaca dureri de oase semnificative si slabesc osul.
Infectiile pot provoca dureri de oase
Daca o infectie isi are originea sau se raspandeste la oase, poate provoca o afectiune grava cunoscuta sub numele de osteomielita. Aceasta infectie a osului poate ucide celulele osoase si poate provoca dureri de oase.
Leucemie
Leucemia este cancerul maduvei osoase. Maduva osoasa se gaseste in majoritatea oaselor si este responsabila cu productia de celule osoase. Persoanele cu leucemie au adesea dureri de oase, mai ales la nivelul picioarelor.
Remedii pentru dureri de oase
Tratamentul este prescris de medic in functie de diagnosticul stabilit de acesta. De mentionat este ca pentru multe probleme osoase, planul de tratament poate fi destul de complex, implicand mai multe interventii.
Strategii de autoingrijire
Spre deosebire de cele mai multe probleme care provoaca dureri de oase, care necesita terapii mai avansate, o leziune osoasa poate fi tratata cu strategii simple de autoingrijire (dupa ce diagnosticul de fractura este exclus).
-
Odihna: pentru a permite o vindecare optima, odihnirea osului afectat este extrem de importanta.
-
Gheata: aplicarea unei comprese reci, a unei pungi de gheata sau a unei pungi de mazare congelata peste osul lezat poate reduce umflarea, rigiditatea si durerea.
-
Sprijin: daca osul afectat se afla in jurul unei articulatii (cum ar fi genunchiul), purtarea unei genunchiere poate oferi sprijin si stabilitate.
Medicamente pentru dureri de oase
Pe langa ameliorarea durerii osoase, furnizorul de asistenta medicala poate prescrie diferite medicamente pentru a aborda cauza de baza.
Calmante
Pentru a ameliora durerile de oase, medicul poate recomanda acetaminofen sau un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) precum ibuprofenul. Daca durerea de oase este mai severa, cum ar fi cea asociata cu afectiunile oncologice sau fracturile, medicul poate prescrie opioide, care sunt medicamente mult mai puternice de ameliorare a durerii.
Bifosfonati
Bifosfonatii sunt medicamente utilizate pentru a trata osteoporoza, boala Paget si leziunile osoase cauzate de afectiunile maligne. Bifosfonatii actioneaza prin blocarea resorbtiei osoase.
Antibiotice
Antibioticele, administrate prin vena (intravenos), sunt necesare pentru tratarea unei infectii osoase.
Vitamina D
Tratamentul pentru osteomalacie depinde de cauza de baza. De exemplu, daca afectiunea este provocata de o deficienta de vitamina D (cel mai frecvent), suplimentarea agresiva cu vitamina D sub ingrijirea furnizorului este esentiala. Din fericire, odata cu refacerea nivelului de vitamina D, durerile de oase se amelioreaza semnificativ in cateva saptamani.
Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop, cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine un complex important de nutrienti, calciu, magneziu, zinc si vitamina D3, cu rol benefic in mentinerea sanatatii oaselor.
Terapii pentru afectiunile oncologice
Chimioterapia este principalul tratament pentru leucemiile acute si este utilizata si in tratarea cancerului osos. In functie de tipul de malignitate, pot fi utilizate si alte tipuri de tratamente.
De exemplu, tratamentul pentru mielomul multiplu este complex si implica adesea administrarea mai multor medicamente.
In cele din urma, un transplant de celule stem poate fi luat in considerare in tratarea leucemiei sau mielomului multiplu.
Terapii pentru anemia falciforma
Anemia falciforma necesita tratament pe tot parcursul vietii. Pe langa medicamentele pentru durere, pacientii iau adesea antibiotice pentru a preveni si trata infectiile si pentru a ajuta la reducerea numarului de crize veno-ocluzive.
Radioterapie
Terapia cu radiatii este un tratament cheie pentru combaterea cancerului osos primar si metastatic. Radiatiile ucid celulele maligne, ameliorand astfel durerea si prevenind deteriorarea ulterioara a osului.
Fizioterapie
De cele mai multe ori, fizioterapia este adesea o parte cheie a terapiei odata ce o fractura (in special una majora, cum ar fi cea de sold) s-a vindecat. Scopul terapiei fizice este de a intari si imbunatati flexibilitatea si mobilitatea muschilor din jur. Terapia fizica este, de asemenea, utila pentru imbunatatirea rezistentei osoase si a sanatatii la persoanele care au osteoporoza sau osteomalacie.
Pe langa diferitele exercitii, kinetoterapeutul poate utiliza gheata, masaj sau tratament cu ultrasunete si poate recomanda un dispozitiv de asistenta pentru a ameliora durerea si pentru a preveni cazaturile (de exemplu, persoanele care au leziuni osoase la picior pot folosi un baston).
Interventie chirurgicala
Chirurgia poate fi utilizata pentru diferite afectiuni care provoaca dureri de oase, cum ar fi:
-
operatia de reparare a unei fracturi osoase;
-
operatia de indepartare a osului si tesutului deteriorat de o infectie;
-
stabilizarea osului care s-a slabit sau s-a rupt in urma unei afectiuni oncologice;
-
indepartarea unei parti a osului pentru a imbunatati fluxul sanguin in osteonecroza.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/bone-pain
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321835
https://www.verywellhealth.com/bone-pain-189457