Sa practici o forma de activitate fizica sustinuta si sa mananci sanatos este intotdeauna o idee excelenta, fie ca vrei sa slabesti, sa iti mentii greutatea sau sa ai o sanatate mai buna. Dar, pana la urma, ce te ajuta mai mult in functie de obiectivele tale? Abdomenul chiar se face in bucatarie, asa cum se spune? Poti sa contracarezi efectele unei diete nesanatoase facand mai multa miscare? Poti intr-adevar sa mananci ceva anume pentru a-ti ameliora starea psihica? Iata cateva raspunsuri!
Pe ce sa te axezi mai mult daca vrei sa scazi in greutate?
Contrar a ceea ce se promoveaza, practicarea alergarii sau a exercitiilor cardio intense pentru slabit s-ar putea sa nu fie cea mai indicata abordare. Mai ales daca nu faci si schimbari in dieta. Scaderea in greutate apare atunci cand organismul are nevoie de mai multe calorii fata de cate ii oferi. Cand creezi un astfel de deficit, corpul este fortat sa utilizeze din grasimea stocata pentru a obtine energie.
Exista extrem de multe diete care sustin ca ajuta la arderea grasimii si la scaderea in greutate. Toate au un lucru in comun: se bazeaza pe crearea acestui deficit caloric, chiar daca sustin altceva. Este ideal sa tintesti catre un deficit de 250-500 de kcal pe zi si sa vezi cum reactioneaza organismul. Pentru a atinge acest deficit sunt doua posibilitati: fie mananci mai putin, fie adaugi mai multa activitate fizica. A te baza insa foarte mult pe activitatea fizica in detrimentul dietei are mai multe neajunsuri. In primul rand, ar trebui sa faci extrem de multa miscare pentru a crea deficit caloric daca mananci alimente nesanatoase, mai ales dulciuri. Apoi, miscarea creeaza senzatia de satietate si multe persoane au tendinta de a se recompensa cu mancare dupa ce termina antrenamentul. Totodata, numeroase persoane, mai ales trecute de prima tinerete, nu pot practica o forma de activitate fizica intensa din cauza problemelor osoase si articulare.
O strategie utila pentru a slabi este aceea in care iti monitorizezi atent aportul caloric si cresti gradul de activitate fizica in timpul activitatilor obisnuite: cumparaturi, curatenie, urcatul scarilor in loc de folosirea liftului, mersul pe jos in loc de folosirea automobilului etc.
Exercitiile fizice conteaza foarte mult atunci cand ai slabit si vrei sa te mentii. Cercetarile arata ca persoanele care isi creeaza obiceiuri sanatoase in privinta activitatii fizice, alaturi de o dieta sanatoasa, au cele mai mari sanse sa isi mentina greutatea pe termen lung.
Raspunsul: Este indicat sa faci miscare pentru a pierde in greutate, dar axeaza-te in principal pe dieta!
Pentru a sustine procesul de scadere in greutate, farmacistii Catena recomanda produsul AquaSlim de la Naturalis. Datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.
Sport sau dieta pentru a-ti imbunatati sanatatea mentala?
In general, alimentele nesanatoase, de tipul dulciurilor sau alimentelor fast-food dau o stare psihica placuta. Insa aceasta este doar temporara, fiind urmata de o scadere a dispozitiei. Pentru a-ti stimula starea psihica, ai nevoie de alimente sanatoase, care contin vitaminele B12, C, D sau Omega-3, cum sunt fructele si legumele, pestele, carnea slaba.
Exercitiile fizice, pe de alta parte, au efecte benefice asupra starii metale, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Activitatea fizica determina eliberarea a numerosi mediatori chimici la nivelul creierului, incluzand dopamina, serotonina si noradrenalina, care stimuleaza centrul recompensei si pe cel al placerii din creier. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Psihiatrie, persoanele care fac 2 ore si jumatate de minute de miscare pe saptamana au un risc de depresie cu 30% mai mic. Exercitiile fizice sunt aproape la fel de eficiente ca medicatia in ceea ce priveste reducerea simptomelor de depresie moderata.
Raspunsul: Dieta poate fi de ajutor, dar daca te lupti cu problemele mentale, te poate ajuta mai mult sa iesi si sa faci miscare pentru o jumatate de ora pe zi!
Pentru combaterea efectelor negative ale stresului, farmacistii Catena recomanda StresControl de la Naturalis. Acesta este un supliment alimentar cu efect benefic asupra asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile stresante. Contine un amestec de ingrediente recunoscute pentru rolul lor asupra sistemului nervos: magneziu, vitamina B6, extract de valeriana si extract de sunatoare.
Ce sa faci pentru a avea mai multa energie?
Sa iesi in parc pentru a alerga inainte de a merge la serviciu poate fi ultimul lucru pe care sa vrei sa-l faci atunci cand te simti obosit. Exercitiul fizic va declansa eliberarea la nivelul creierului a unor neurotransmitatori care te revigoreaza, stimuland si circulatia sangvina la nivelul creierului. Dar ai grija sa nu exagerezi! O cauza majora a oboselii fizice este stresul. Cand este prelungit, corpul tau ajunge sa secrete cortizol (hormon al stresului) in exces. In aceasta situatie, exercitiile fizice nu vor face decat sa supuna corpul la un stres suplimentar.
O dieta sanatoasa, pe de alta parte, este o optiune mai sigura pentru a avea mai multa energie. Adauga in dieta produse care contin fibre, cum ar fi cerealele integrale si leguminoasele, pentru a avea energie pe tot parcursul zilei. Asigura-te ca ai un aport suficient de magneziu (cereale integrale, verdeturi), vitamina D (peste gras, oua) si vitamina B12 (carne rosie) si adauga suplimente alimentare daca este necesar.
Raspunsul: Exercitiile fizice te pot ajuta sa te energizezi, dar nu functioneaza intotdeauna. Dieta sanatoasa este o cale mai sigura.
Pentru sustinerea organismului in perioadele de surmenaj fizic si intelectual, farmacistii Catena recomanda Benesio Tonico Forte. Acest supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Tonico Forte combate oboseala fizica, sustine sistemul imunitar, contribuie la mentinerea masei musculare.
Ce este mai indicat pentru longevitate?
Inca nu avem o pilula magica pentru a ne mari longevitatea, dar modificarea stilului de viata poate avea un efect major. Cand vorbim despre longevitate, este bine sa ne referim la perioada in care suntem sanatosi, mobili si nu avem boli cronice. O dieta sanatoasa si moderat calorica va contribui cu siguranta la evitarea unor afectiuni si a kilogramelor in plus.
Activitatea fizica, pe de alta parte, protejeaza inima si sanatatea sistemelor muscular si osos. Avand oase puternice si muschi sanatosi, putem ramane activi mai mult timp si putem evita fracturile cauzate de caderi. Persoanele trecute de prima tinerete este bine sa faca antrenamente de tip circuit care incorporeaza exercitii complexe, cum sunt genuflexiunile, indreptarile sau flotarile, pentru a activa cat mai multe grupe musculare.
Raspunsul: Activitatea fizica este foarte importanta pentru longevitate.
Pentru efectul anti-aging si pentru sanatatea aparatului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar CardioSuport. Contine trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot proteja sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 si coenzima Q10. Resveratrolul este o substanta cu efecte antioxidante extrasa din strugurii rosii. Coenzima Q10 este un antioxidant care protejeaza celulele. Acizii grasi Omega-3 (EPA si DHA) contribuie la functia normala a inimii.
Pe ce sa insisti mai mult pentru sanatatea inimii?
Afectiunile cardiovasculare sunt cauza cea mai frecventa de deces in lumea intreaga. Multi dintre factorii de risc pot fi tinuti insa sub control printr-un stil de viata sanatos: presiunea sangvina crescuta, colesterolul, circumferinta taliei. Recomandarile dietetice in ceea ce priveste prevenirea bolilor cardiovasculare sunt simple: consumati alimente bogate in fibre si antioxidanti, evitati carnea procesata, carbohidratii rafinati si excesul de sare.
In ceea ce priveste activitatea fizica, cele mai recomandate sunt exercitiile cardio. Si nu neaparat alergatul. Poate fi vorba de diverse tipuri de aerobic (zumba, kangoo jumps) sau de antrenamente de tip circuit cu greutatea corpului care sa .
Raspunsul: Dieta si activitatea fizica au ambele un impact major asupra sanatatii inimii!
Pentru sustinerea sanatatii cardiovasculare, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Omega 3 Forte de la Naturalis. Contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati din ulei de peste si Vitamina E, care contribuie la restabilirea echilibrului nervos, contribuie la stimularea vitalitatii intelectuale si are rol in reducerea riscului cardiovascular. Contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului „rau” - LDL si mareste nivelul colesterolului „bun” - HDL.
Dieta sau activitate fizica pentru stimularea imunitatii?
Inainte de pandemia Covid-19, ne gandeam la sistemul imunitar doar in sezonul rece, cand aveam de luptat impotriva racelilor si gripelor. In prezent, nevoia de a avea un sistem imunitar puternic este mai importanta ca niciodata. Sistemul imunitar poate avea de suferit din cauza multor factori, printre care varsta, obezitatea sau fumatul. Dar acesta poate fi si intarit!
Ultimele cercetari arata ca efectele exercitiului fizic in privinta sustinerii sistemului imunitar depind de “dozaj”. Exista o teorie care afirma ca antrenamentul intens, pentru un maraton, de exemplu, poate suprima temporar sistemul imunitar, lasand portita libera pentru infectii cateva ore dupa. Pe de alta parte, antrenamentul moderat ca intensitate pare a imbunatati activitatea imunitara.
In ceea ce priveste dieta, foarte benefic sistemului imunitar este regimul de tip mediteraneean, bogat in fibre, antioxidanti, lactate fermentate si grasimi sanatoase. Calitatea dietei influenteaza echilibrul microbiotei, bacteriile benefice de la nivelul intestinelor. Sistemul imunitar pare a depinde intr-o proportie ridicata de bacteriile probiotice din intestine. Consumul unei varietati largi de alimente pe baza de plante si alimentele care contin prebiotice sustin sanatatea florei intestinale si, implicit, sistemul imunitar.
Raspunsul: Dieta poate avea un impact major in ceea ce priveste sanatatea sistemului imunitar!
Referinte: https://www.zinio.com/explore/free/mens-health-australia/september-2021-i525704/exercise-vs-diet-a32796