Diversii tocoferoli, adica varietati de vitamina E, se gasesc din belsug in uleiurile vegetale, obtinute din germeni sau seminte, de pilda uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia, uleiul de masline.
Pentru a fi absorbita in mucoasa intestinala, vitamina E se combina cu molecule de grasime. Ca si in cazul celorlalte vitamine liposolubile A, D si K, este necesar ca hrana zilnica sa contina o oarecare cantitate de grasimi, pentru ca vitaminele sa poata fi asimilate in intestin.
Primele semne ce ne avertizeaza asupra unei posibile carente de vitamina E sunt:
-
scaderea acuitatii vizuale;
-
imbatranirea pielii;
-
senzatia de oboseala;
-
randamentul scazut;
-
inflamatiile intestinale;
-
sterilitatea;
-
bolile de inima;
-
petele de batranete aparute pe piele;
-
nervozitatea;
-
dificultatea de concentrare;
-
vindecarea anevoioasa a ranilor.
Sinonim: tocoferol.