Sarcoidoza = Boala generala caracterizata prin existenta unei leziuni tipice, dar nu specifice, granulomul epiteloid (ingramadire de celule epiteloide - globule albe modificate - cu centrul nenecrozat) si care este susceptibil sa afecteze succesiv sau simultan un mare numar de organe sau de tesuturi (ganglioni, plamani, piele, oase si articulatii).
Originea sarcoidozei este necunoscuta.
Sarcoidoza - Simptome si semne
O sarcoidoza este frecvent lipsita de simptome sau de semne vizibile. In alte cazuri, sarcoidoza poate fi pusa in evidenta prin diferite manifestari:
-
Leziunile toracice sunt cele mai frecvente: adenopatii (inflamatii ale ganglionilor limfatici) voluminoase ale mediastinului (regiunea cuprinsa intre cei doi plamani); Infiltratiile nodulare ale plamanului; Infiltratia pulmonara difuza;
-
Leziunile cutanate sunt reprezentate frecvent printr-un eritem nodos, caracterizat prin noduli rosietici, simetriei, sensibili, care sunt amplasati pe fata interna a gambelor. Aceste leziuni cutanate tipice sunt insotite de manifestari mai rare si nespecifice: caderea parului, eritrodermie (roseata si descuamare a pielii), ihtioza (piele uscata acoperita de scuame fine), mancarimi.
Alte simptome sau semne ale unei sarcoidoze pot fi o hipertrofie a ganglionilor superficiali (axilari, inghinali), o artrita, dureri difuze, anomalii ovulare (uveita anterioara, de exemplu), atingeri ale ficatului si ale glandelor salivare.
Sarcoidoza - Evolutie si tratament
O sarcoidoza evolueaza in pusee succesive fara sa se cunoasca bine factorii declansarii acestora. Tratamentul depinde de bilantul general.
Sinonim: boala a lui Besnier-Boeck-Schaumann.