Respirator (sistem)
Totalitatea organelor care asigura primele etape ale respiratiei, adica ventilatia (miscarea aerului in plamani) si hematoza (transformarea sangelui venos incarcat cu dioxid de carbon in sange arterial incarcat in oxigen).
Structura - Aparatul respirator cuprinde caile respiratorii (adica este vorba de caile respiratorii superioare - fose nazale, cavitate bucala, faringe, laringe, de trahee si de bronhii) si plamanii, inveliti in pleura. Toracele, prin cusca sa osoasa si prin muschi, participa, de asemenea, la functionarea aparatului respirator.
Patologie - Imensa suprafata de contact a aparatului respirator cu mediul exterior si situatia sa de adevarata intersectie explica frecventa si varietatea patologiilor observate.
- Afectiunile tumorale sunt cancerul bronhopulmonar primitiv secundar, cauzat de o metastaza a unui cancer situat in alta regiune a organismului, care poate atinge plamanii, pleura sau mai rar, bronhiile. Tumorile primitive ale pleurei si ale mediastinului sunt mai rare.
- Imunopatologia aduna laolalta afectiuni atat de variate ca astmul, alveolitele alergice, sarcoidoza sau manifestarile pulmonare ale conectivitelor.
- Bolile infectioase sunt tuberculoza, infectiile cailor aeriene superioare (rinita, sinuzita, faringita, angina, laringita), bronsita, bronhopneumonia, pneumonia, pneumopatiile atipice, supuratiile pulmonare sau pleurale legate de patrunderea in organism a unui agent microbian etc.
- Patologia vasculara cuprinde edemul si embolia pulmonara.
Inapoi la dictionar