Punga apelor
Spatiu umplut de lichidul amniotic cuprins intre membrana ovulara interna (amnios) si fat. Punga apelor joaca un rol capital in protectia fatului fata de traumatismele din timpul sarcinii. In timpul nasterii, sub presiunea contractiilor uterine si a lichidului amniotic, ea apasa pe calul uterin si favorizeaza dilatatia sa.
Ruperea spontana - In general, punga apelor se rupe atunci cand dilatatia colului atinge 2-5 centimetri, dar se intampla ca aceasta rupere sa se produca prea devreme, chiar la inceputul travaliului, anuntand astfel iminenta nasterii in cursul travaliului, ruperea membranelor antreneaza o intensificare si o indesire a contractiilor uterine. Aceasta rupere se manifesta printr-o scurgese lenta de lichid sau printr-o tasnire brusca. Ea nu este dureroasa. In mod normal, lichidul este limpede. El este colorat in verde inchis, ceea ce indica prezenta meconiului, primul scaun al fatului, si semnaleaza o suferinta fetala care necesita declansarea nasterii. O rupere a pungii apelor la femeia gravida implica prezentarea fara intarziere la maternitate, deoarece protectia fatului este diminuata si riscurile de infectie sunt mult mai mari.
Atunci cand ruperea pungii apelor se produce in mod prematur, adica inainte de 8 luni de sarcina, femeia gravida este spitalizata si supravegheata din cauza posibilelor complicatii (infectii, risc de nastere prematura), necesitand uneori declansarea nasterii.
Ruperea artificiala - Daca punga apelor nu este rupta spontan atunci cand dilatatia colului atinge 5 cm si cind capul fatului s-a angajat deja, medicul obstetrician sau moasa strapung membranele cu o pensa in cursul unei contractii.
Inapoi la dictionar