Nefroza
Boala ce afecteaza glomerulii rinichiului, care se traduce printr-un sindrom nefrotic (scadere a nivelului sangvin al proteinelor).
Nu exista o cauza cunoscuta a nefrozei, care este legata de o anomalie a peretelui capilarelor glomerulare; peretele devine permeabil pentru proteine, care pot parasi sangele si pot aparea in mari cantitati in urina. De aici rezulta un aflux de apa spre tesuturile interstitiale ale organismului, antrenand aparitia edemelor.
Simptome si semne - Nefroza este frecventa mai ales la copil. Debutul este, in general, brusc, aparitia de edeme difuze sub piele sau sub membranele seroase (efuziuni pleurale, peritoneale sau pericardice). Urina este putin abundenta, inchisa la culoare. Urina contine un nivel ridicat de proteine, de albumina in particular, in timp ce concentratia de proteine din sange este foarte mica. Nivelul de lipide (colesterol si trigliceride) in sange creste, pe cand biopsia renala nu pune in evidenta leziuni semnificative.
Tratament - Acesta consta atat in luarea de corticosteroizi in doze mari timp de mai multe luni, asociata cu luarea de diuretice, cat si intr-un regim care limiteaza aporturile de sare si apa, cu scopul de a evita agravarea edemelor. In general, simptomele dispar in cateva zile sau in cateva saptamani, dar micsorarea dozelor de corticosteroizi trebuie sa se faca treptat.
Sinonime: sindrom lipoidic, sindrom nefrotic cu leziuni glomerulare minime.
Inapoi la dictionar