Nastere falsa
Intreruperea voluntara a sarcinii reprezinta un avort provocat chiar la inceputul sarcinii pentru motive nu exclusiv medicale. Un avort din motive medicale poarta denumirea de avort terapeutic. Intreruperea voluntara a sarcinii, sau I.V.S., este supusa unei legislatii care difera dupa tara. Ea este, in general, autorizata, dar intr-un cadru precis (varsta sarcinii, motive justificate). Tehnica ce va fi aplicata pentru intreruperea sarcinii va varia dupa anumite date cum sunt varsta sarcinii, varsta femeii si alti factori.
Inainte de 49 zile de amenoree, este eficace tratamentul medical (asocierea de RU 486, sau mifepriston, si prostaglandine). Acest tratament este exclus pentru marile fumatoare trecute de 37 ani, din cauza riscurilor cardio-vasculare legate de prostaglandine. Aspiratia endouterina (metoda lui Karman), practicabila in acest stadiu, este mai curand rezervata sarcinilor mai avansate.
Intre a 49-a si a 84-a zi de amenoree, aspiratia endo-uterina, efectuata sub anestezie locala sau generala, este cea indicata. O data colul uterin dilatat printr-o metoda mecanica (aplicarea de bujii sau de laminarii) sau medicamentoasa (RU 486), un catater, ale carui dimensiuni variaza dupa stadiul sarcinii, este introdus prin canalul cervical in cavitatea uterina. El este legat cu o pompa de vid care permite aspirarea continutului uterin. Un chiuretaj permite sa se asigure in continuare curatarea uterului. Interventia, nedureroasa, dureaza 3-5 minute, iar pacienta poate parasi spitalul in aceeasi zi.
Dincolo de a 84-a zi de amenoree, o intrerupere voluntara a sarcinii nu mai este autorizata in majoritatea tarilor. Dupa o intrerupere voluntara a sarcinii, este normala o sangerare minima timp de cateva zile, cu o recrudescenta trecatoare in cea de a 3-a zi, dar nu trebuie sa existe nici pierderi vaginale anormale, nici varsaturi, nici febra, iar durerea abdominala trebuie sa se atenueze treptat. Odihna, evitarea eforturilor fizice intense asigura restabilirea pacientei in vreo zece zile. Nu se recomanda sa se faca bai si sa se utilizeze tampoane vaginale pentru a absorbi sangerarea. Dupa 8-15 zile de la intreruperea voluntara a sarcinii, este recomandata o consultatie la centrul unde aceasta a fost practicata. Riscurile de mortalitate pentru acest tip de interventie sunt infime, evaluate cam la 1 caz la 100 000 intreruperi de sarcina. Rasunetul unei intreruperi voluntare a cursului sarcinii, minim pe plan fizic, este uneori important pe plan psihologic in pofida precocitatii interventiei si a caracterului deliberat al deciziei. Unele femei au nevoie de cateva saptamani, chiar luni pentru a se reface psihic; uneori este util un ajutor psihologic. Raporturile sexuale pot fi reluate in saptamana care urmeaza unei astfel de interventii, dar femeia trebuie obligatoriu sa adopte o metoda contraceptiva.
Sinonime: avort, metoda lui Karman sau intrerupere voluntara de sarcina.
Inapoi la dictionar