Miodezopsii

Miodezopsii = acele “stele” sau “musculite zburatoare”, care in limbaj medical se numesc miodezopsii, fiind vorba de o afectiune ce se manifesta prin aparitia in campul vizual a unor pete sau puncte “in deriva” – de regula stralucitoare – care se misca, desi vederea este cat se poate de fixa si se deplaseaza rapid cand incercam sa le privim direct. In majoritatea cazurilor, miodezopsiile sunt considerate a fi normale si cat se poate de inofensive. Pot provoca ceva stari de disconfort sau anxietate la inceput, insa treptat majoritatea dintre noi invatam sa le ignoram.

Inca care sunt cauzele si factorii de risc care duc la miodezopsii? In general, sunt rezultatul deshidratarii naturale a lichidului vitros – lichidul din compozitia globului ocular, insa pot avea legatura si cu inaintarea in varsta si miopia – printre principalii factori de risc.

Miodezopsiile sau “musculitele zburatoare” corespund grupurilor de fibre de colagen care se formeaza in umoarea vitroasa – acel lichid transparent care umple globul ocular – care isi proiecteaza umbra pe retina atunci cand trece lumina.

Una dintre cele mai frecvente cauze care duc la miodezopsii bruste este dezlipirea vitrosului. Daca pacientul vede si fulgere de lumina (fotopsie), acesta poate fi un semn foarte suspect al unei rupturi de retina. Miodezopsiile sunt frecvente si dupa o operatie de cataracta, dupa curatarea capsulei posterioare cu laser (capsulotomie). Mai rar, acestea se pot datora unei boli grave de ochi: inflamatii intraoculare, hemoragii vitroase sau tumori.

Nu exista nicio modalitate de a preveni miodezopsiile, deoarece principalii factori de risc, de regula varsta si miopia, sunt din categoria celor ireversibili. De asemenea, in prezent, nu exista un tratament medical eficient pentru a scapa definitiv de miodezopsii.

Insa in cazurile rare in care aceste “musculite zburatoare” afecteaza semnificativ vederea sau chiar devin o problema intolerabila din punct de vedere psihologic, atunci specialistii pot recomanda o vitrectomie. In cadrul acestei proceduri, lichidul vitros din globul ocular este extras. Este vorba de o interventie chirurgicala intraoculara foarte specializata si extrem de eficienta, care se efectueaza in ambulatoriu cu anestezie locala.

Chiar daca miodezopsiile pot fi suparatoare, adesea se limpezesc de la sine. Insa pentru ca pot reprezenta un semnal al unei afectiuni care ameninta vederea, este important sa fie consultat medicul oftalmolog mai ales in cazul pacientilor care incep sa experimenteze o crestere brusca a momentelor in care se confrunta cu miodezopsii. Specialistul in sanatatea ochilor poate exclude orice temere sau orice riscuri pentru a evita deteriorarea ulterioara a vederii.

Inapoi la dictionar