Mamoplastie
Interventie chirurgicala destinata sa modifice aparenta sanilor.
Indicatii - O mamoplastie se justifica prin dificultatile fizice psihologice (complex, frustrare) si sociale (jena vestimentara) cauzate de infatisarea pieptului feminin si, uneori, a celui masculin.
Pregatire si desfasurare - Interventia trebuie sa fie precedata de o conversatie cu chirurgul, care se asigura de fundamentarea cererii, evalueaza implicatiile psihologice, alege cu pacientii cea mai buna solutie tehnica dintre diferitele procedee posibile pentru fiecare tip de interventie.
Operatia se practica la toate varstele sub anestezie generala, dupa un bilant preoperator complet, si dureaza aproximativ doua ore, in afara cazurilor unei ginecomastii iritate prin liposuctiune (aspirarea grasimii). Chirurgul incizeaza sanul in asa fel incat sa lase o cicatrice cat mai mica posibil, avand grija sa pastreze mamelonul si areola. Marimea cicatricii variaza de la caz la caz si poate uneori sa fie limitata la conturul areolei. Durata de spitalizare este cuprinsa intre 2 si 5 zile.
In caz de hipertrofie sau ptoza mamara, incizia se face de cele mai multe ori in jurul areolei, apoi coboara vertical fie o lungime de 4-6 centimetri pana la santul submamar, fie care-l urmeaza scurtat. Chirurgul retrage o parte din glanda mamara, din grasime si din piele.
Ginecomastia se trateaza prin ablatia glandei mamare, practicata multumita unei incizii in lungimea areolei.Ginecomastiile esential grasoase pot fi tratate prin liposuctiune (aspirarea grasimii). Pacientul resimte dureri timp de 21 de zile.
In caz de hipotrofie sau de absenta sanului (sanilor), chirurgul reconstruieste sanul implantand o proteza, care se pune fie in fata, fie in spatele muschiului pectoral. Proteza este constituita de cele mai multe ori dintr-un invelis de silicon solid gelificat, care este umplut cu silicon lichid sau umflat cu ser fiziologic. Amplasarea unei proteze se face fie prin incizia axilara, ceea ce permite plasarea protezei in spatele muschiului pectoral, fie prin perimetrul areolei - proteza fiind atunci plasata in spatele glandei mamare. In caz ca nu exista piele suficienta dupa o ablatie a sanului motivata de un cancer, poate fi necesar sa se corecteze lipsa de tesut prin utilizarea unei suprafete suplimentare de piele (lambou musculocutanat prelevat din alta parte a corpului, partile laterale, spatele sau abdomenul, de exemplu).
Convalescenta - Dureaza intre o saptamana si o luna. In caz de operatie pentru hipertrofie sau ptoza mamara, glanda mamara este sediul unui edem postoperator ce dispare treptat la capatul unei perioade care merge de la sase saptamani la aproximativ doua luni. Daca s-a pus o proteza pentru a creste volumul sanului, masajele postoperatorii mentin o "plutire" a acestuia. Senzatiile dureroase pricinuite de punerea protezelor dispar dupa cateva zile. Atunci cand incizia a fost facuta axilar, durerile postoperatorii sunt mai intense, amplasarea definitiva a protezei fiind atunci mai dificila si mai indelungata. Dupa tipurile de piele, cicatricele evolueaza in mod rapid sau mai putin rapid. Sensibilitatea mamara este diminuata timp de cateva luni, apoi se restabileste putin cate putin. In primele luni este preferabila purtarea unui sutien.
Complicatii - Se poate forma un hematom. Daca el nu se reduce de la sine, va trebui evacuat chirurgical. In mai putin de 1% din cazuri se produce o infectie. Dupa gradul de gravitate aceasta poate merge de la o simpla respingere a firelor pana la un adevarat abces al sanului, care va trebui drenat chirurgical. Dupa operatie pot fi uneori vizibile cicatrice rosii si groase sau cicatrice destul de mari. Aceste cicatrice pot fi refacute dupa o a doua operatie, intre sase luni si un an dupa prima.
Recidiva hipertrofiei mamare este posibila, dar reprezinta mai putin de 5% din cazuri.
Calitatea pielii nefiind evaluabila inainte de operatie, sanii operati pot cadea din nou daca trama elastica a pielii care sustine sanul este de proasta calitate. In acest caz este, de asemenea, avuta in vedere o a doua operatie.
Protezele mamare gonflabile pot eventual sa se dezumfle.
Serul fiziologic se raspandeste atunci in organism. Fenomenul nu prezinta pericol, dar operatia trebuie reluata.
Protezele mamare de silicon, al caror viitor ramane discutat, pot provoca "carcase" sau cicatrice fibroase, in jurul protezei. Prezenta unei carcase periprotetice tinde sa provoace o intarire a sanului, dar imbunatatirea calitatii protezelor a permis diminuarea considerabila a acestui risc: doar aproximativ 5% dintre operatii antreneaza actualmente formarea de carcase.
Sinonime: mastoplastie, plastie mamara.
Inapoi la dictionar