Leucoaraioza = se defineste ca o anomalie la nivelul substantei albe cerebrale. Este mai frecvent intalnita in randul persoanelor varstnice, care prezinta anumiti factori de risc cardiovasculari, precum hipertensiunea aerteriala, etc. Si conform datelor din literature de specialitate, incidenta maxima a leucoaraiozei este inregistrata in randul acelora care au trecut printr-un accident vascular cerebral ischemic, subtip lacunar. Din totalitatea pacientilor diagnosticati cu AVC ischemic, aproximativ 7% prezinta leucoaraioza la examinarea imagistica neurologica.
De asemenea, o incidenta crescuta a leucoaraiozei poate fi intalnita in randul persoanelor diagnosticate cu dementa vasculara sau non-vasculara – boala Alzheimer, dementa degenerativa.
Studiile realizate in acest sens au demonstrat faptul ca leucoaraioza este mult mai frecventa in cazul dementei vasculare. Din totalitatea bolnavilor diagnosticati cu dementa de origine vasculara, 2/3 din bolnavi au fost depistati cu leucoaraioza. Totodata, din totalitatea bolnavilor cu dementa aparuta in contextul bolii Alzheimer, aproximativ 30% prezinta leucoaraioza.
Leucoaraioza poate aparea ca urmare a imbatranirii tesuturilor cerebrale. Insa printre cele mai frecvente cauze care determina aparitia acestei afectiuni sunt:
-
afectiunile cerebrale ischemice: accidentul vascular cerebral ischemic lacunar sau tranzitor (poarta denumirea de leucoaraioza ischemica);
-
arteriopatia dominanta autosomala cerebrala, care se manifesta prin migrene, simptome depresive tranzitorii si accident vascular cerebral ischemic tranzitor;
-
angiopatia cerebrala amiloida sporadica.
Alte afectiuni sau conditii patologice care pot determina apariția leucoaraiozei:
-
micro-hemoragia cerebrala
-
afectiunile care distrug peretii vaselor cerebrale de dimensiuni reduse
-
glioza
-
pierderea sau deformarea tecii de mielina
-
alterarea barierei dintre lichidul cefalorahidian si creier.
Printre cel mai des intalnite manifestari clinice ale leucoaraiozei se numara:
-
tulburari cognitive si executive specifice dementei;
-
tulburari de mers (inregistrate in 80% din cazurile de leucoaraioza);
-
caderi frecvente;
-
instabilitate vezicala;
-
depresie.
Investigatiile paraclinice efectuate la persoanelor suspicionate cu leucoaraioza pot indica prezenta a numeroase modificari patologice.
Tomografia computerizata de craniu evidentiaza prezenta la nivel cerebral a unor zone difuze si confluente hipointense, cu margini net delimitate, insotite de atrofia lobului frontal si posibila lezare a structurilor cerebrale care asigura controlul mersului.
Cand vine vorba de tratament, principalul modalitate de combatere si prevenire a leucoaraiozei este in stransa legatura cu inlaturarea factorilor de risc care pot duce la aceasta afectiune. Astfel, se va recomanda renuntarea cat mai curand la obiceiul de a fumat, dar si a consumului de alcool sau alte substante. Totodata, se va urmari combaterea hipertensiunii arteriale printr-o medicatie cardiovasculara specifica. Ajuta si combaterea diabetului zaharat prin tratament hipoglicemiant (cu medicamente insulinice sau non-insulinice). De asemenea, se poate recomanda si respectarea unui regim alimentar hipocaloric, care promoveaza o dieta saraca in calorii.