Lambliaza
Boala parazitara provocata prin prezenta in intestinul subtire a unui protozoar flagelat, Giardia lamblia.
Contaminare - Parazitul, prezent sub forma unui chist (adica intr-o carcasa) pe sol, in apa sau in alimente sau pe mainile murdare, se transmite astfel de la un individ bolnav la un individ sanatos.
Parazitul exista in intestin sub doua forme: o forma chistica si o forma vegetativa mobila, susceptibila sa secreteze o carcasa si sa se transforme in chist.
Simptome si semne - Atunci cand se manifesta, simptomele apar dupa una-trei zile dupa patrunderea parazitului in organism. Bolnavul are diaree frecventa si cu mucozitati, insotita de gaze intestinale si de arsuri de stomac; se observa, de asemenea, o pierdere in greutate, mai frecventa la copii.
Tratament si prevenire - Lambliaza acuta se vindeca de obicei fara tratament, parazitul fiind eliminat in materiile fecale. Totusi, medicamente ca nitroimidazolii sunt susceptibile sa suprime rapid simptomele si sa impiedice propagarea infectiei Tratamentul se aplica in plus tuturor persoanelor apropiate contaminate. Infectia poate fi prevenita evitand contactul cu apa sau cu alimentele contaminate si spaland cu multa constiinciozitate mainile inainte de a manca.
Sinonim: giardiaza.
Inapoi la dictionar