Intoxicatie a copilului
Ansamblu de tulburari cauzate de absorbtia, de catre un copil, a unei substante toxice.
Simptome si semne - Aparitia brusca, la un copil pana atunci intr-o stare buna, a unor simptome ca: tulburari neurologice insotite de un mers nesigur, somnolenta, convulsii fara febra, tulburari respiratorii, scadere brusca a temperaturii, coma, trebuie sa alerteze imediat parintii.
Tratament - Daca pare verosimila ipoteza intoxicatiei accidentale, trebuie sa se ia urgent legatura cu serviciul de specialitate sau cu serviciul de urgente al spitalului de pediatrie cel mai apropiat. In asteptarea ajutorului, este total contraindicat sa se determine copilul sa manance sau sa bea. Contrar unei opinii larg raspandite, nu trebuie in nici un caz sa i se dea lapte copilului. Nici nu trebuie incercat sa i se produca voma. Orice intoxicatie potentiala necesita o spitalizare in cursul careia vor putea fi efectuate tentativele de evacuare a continutului stomacului multumita administrarii de medicamente sau prin spalatura stomacala.
Absorbtiile de apa de Javel (solutie de hipoclorit de sodiu) diluata, cele mai frecvente, nu sunt in general periculoase. In schimb, daca este vorba de inghitirea de apa de Javel concentrata sau de caustice (produse pentru spalatul veselei, detartrante, pentru desfundarea canalului, de exemplu), copilul trebuie spitalizat de urgenta intr-un serviciu de otorinolaringologie si trebuie cautate eventualele leziuni ale stomacului sau ale esofagului. Inhalatiile de derivati ai petrolului sunt deosebit de periculoase deoarece acestia pot provoca o atingere pulmonara. O supraveghere in mediu spitalicesc care dispune de un serviciu de reanimare este un lucru care se impune.
Prevenire - Pentru informarea si educarea publicului sunt necesare campanii pe teme de prevenirea accidentelor. Medicului ii revine responsabilitatea de a informa familiile asupra pericolelor potentiale legate de absorbtia excesiva a produselor pe care el le prescrie.
Inapoi la dictionar