Injectie subcutanata

Introducere prin injectare a unui lichid sub piele.

Indicatii

O vaccinare antitetanica sau antigripala, o injectare de insulina, de anticoagulante sau de anestezice se fac printr-o injectie suhcutanata, care permite o difuzare progresiva a produsului.

Pregatire si desfasurare

O injectie suhcutanata poate fi realizata de catre personalul nemedical sau chiar de catre pacient. Mai intai se verifica faptul ca nu exista aer in seringa, eliminand cateva picaturi din produs. Injectia se face pe fata externa a bratului sau a pulpei, in abdomen in fata omoplatului. Pielea este tinuta intre police si index (degetul mare si degetul aratator) si formeaza o cuta de piele in care acul este infipt rapid, perpendicular pe piele. Lichidul trehuie sa fie injectat lent cu seringi de unica intrebuintare de capacitati de 2-10 mililitri si cu ace cu bizou lung, lungimea fiind de 2-5 centimetri. Dupa injectare, acul este scos repede. In caz de tratamente indelungate (tratamente cu insulina pentru diabetici, de exemplu), se diversifica punctul de injectare cu scopul de a evita complicatiile locale lipodistrofii, adica bule de grasime sub piele, de exemplu).

Exista cutii de plastic cu gauri care dau posibilitatea sa se desfaca acul de la seringa fara riscul de a te intepa. In unele tari acele folosite sunt obligatoriu incinerate.

Sinonim: injectie hipodermica.

Inapoi la dictionar