Hipotermie
Scadere a temperaturii corpului sub 35 C. Se deosebesc hipotermiile moderate (de la 35 la 32 C), grave (de la 32 la 26 C) si majore (sub 26 C). Hipotermia rezulta dintr-o prabusire a sistemelor fiziologice de lupta impotriva frigului la subiectii fragili (copii, batrani care traiesc in case prost incalzite) sau din expunerea prelungita la frig pana la epuizarea mecanismelor de aparare (naufragiu, inec, subiecti fara domiciliu iarna etc.). Ea mai este intalnita si la persoanele intoxicate (barbiturice sau alcool), intoxicatia inhiband mecanismul de aparare impotriva frigului. In timpul unei infectii, o hipotermie poate uneori sa se succeada unei hipertermii acute sau chiar s-o inlocuiasca.
Simptome si semne - Hipotermiile accidentale moderate sunt insotite de frisoane intense constituind un mijloc de aparare a organismului prin producerea de caldura. In cursul hipotermiilor majore, caderea temperaturii este responsabila de tulburari ale starii de constienta, chiar de coma, de depresie respiratorie, de o incetinire a frecventei cardiace si de o scadere progresiva a presiunii arteriale cu diminuarea debitului cardiac. Cazurile cele mai grave simuleaza moartea (absenta totala a reactiilor, stop respirator, ritm cardiac extrem de incetinit).
Tratament - In afara tratamentului cauzei si a unor masuri legate de simptome (oxigenare, ventilatie artificiala in caz de coma si de hipotermie severa, perfuzii etc.), tratamentul este bazat pe incalzirea din exterior (pleduri cu sau fara incalzire) sau interna (incalzirea aerului administrat prin respiratorul artificial, perfuzii caldute etc.), care trebuie sa fie intreprinse cu atat mai cu prudenta cu cat hipotermia este mai profunda si mai indelungata.
Inapoi la dictionar