Hemoragie ginecologica
Scurgere de sange prin vagin. Cauza cea mai probabila a unei hemoragii ginecologice este menstruatia.
Cauze patologice si simptome - Cand sangele povine din uter, hemoragia ginecologiea poate, de asemenea, si fie cauzata de o endometrita (infectie a mucoasei uterine) sau de un cancer al uterului, boli care pot surveni in aceeasi masura si inainte, si dupa menopauza. Se deosebesc menoragiile (scurgeri menstruale anormal de indelungate) si metroragiile (scurgeri sangvine in afara fluxului menstrual), care apar ca urmare a unei tulburari hormonale sau a unui miom (fibrom).
Uterul poate, de asemenea, sa sangereze in timpul sarcinii: atunci se vorbeste de o hemoragie obstetricala. In timpul primelor luni de sarcina, aceste sangerari pot anunta un avort spontan. Daca sangerarea intervine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, ea poate traduce o problema fetala sau materna.
Cand sangele provine din colul uterin, sangerarea poate fi cauzata de un ectropion cervical (tesut glandular suplimentar ce inconjoara colul uterin), iar scurgerea survine de cele mai multe ori dupa raporturile sexuale. O cervicita (inflamatie a calului uterin), polipii, un cancer al colului pot, de asemenea, sa aiba drept simptom o sangerare a colului uterin.
Sangerarile provenind din peretele vaginal sunt mai putin frecvente decat sangerarile colului uterin si ale uterului. Ele pot proveni eventual dintr-o ranire produsa de raporturile sexuale, mai ales dupa menopauza, peretii vaginali devenind atunci mai subtiri si mai fragili. Se intampla ca o vaginita grava sa produca sangerari. O sangerare vaginala poate, de asemenea, sa fie cauzata de cancerul de vagin.
Tratament - Tratamentul este cel al cauzei. Infectiile sunt tratate cu antibiotice. Peretii fragilizati pot fi fortificati prin aplicarea unor creme continand hormoni estrogeni.
Inapoi la dictionar