Epicondilita laterala

Epicondilita laterala = cunoscuta si sub numele de „cotul tenismenului”, este o afectiune dureroasa care apare la nivelul cotului, fiind cauzata de suprasolicitare. Practicarea tenisului, a altor sporturi in care se utilizeaza racheta, palete (squash, badminton, tenis de masa) sau a unor profesii care implica miscari repetitive ale mainii poate contribui la aparitia acestei boli.

Articulatia cotului este formata din trei oase: humerus sau osul bratului si oasele antebratului, respectiv radius si cubitus. La capatul inferior al humerusului se afla niste proeminente osoase, numite epicondili, iar proeminenta de pe partea exterioara a cotului se numeste epicondil lateral.

Epicondilita laterala apare atunci cand, in timpul unei lovituri, jucatorul de tenis solicita musculatura si tendoanele cu insertie  la nivelul cotului. De fapt, orice activitate repetitiva care suprasolicita musculatura extensoare a antebratului poate duce la aparitia inflamatiei si a durerii. Acest lucru se poate intampla la fel si in cazul zugravilor, al instalatorilor, pictorilor, mecanicilor auto, macelarilor sau bucatarilor, etc.

Principala cauza a aparitiei epicondilitei laterale este suprasolicitarea musculaturii antebratului. Muschiul scurt extensor radial al carpului ajuta la stabilizarea incheieturii mainii, atunci cand cotul este in extensie. O astfel de pozitie apare frecvent in timpul practicarii tenisului. Daca acest muschi este suprasolicitat, vor aparea rupturi microscopice la nivelul tendonului, in locul in care se ataseaza de epicondilul lateral. Drept urmare, apar inflamatia si durerea.

Varsta persoanei este, de asemenea, un factor decisiv in epicondilita laterala. In general, afectiunea apare la persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani, desi poate aparea si la varste mai fragede, in special in cazul sportivilor.

Foarte rar, epicondilita laterala apare si in absenta suprasolicitarii antebratului sau a miscarilor repetitive. In acest caz, vorbim despre o epicondilita laterala idiopatica sau avand cauze necunoscute.

Pe lista factorilor de risc in aparitia epicondilitei laterale se mai afla greselile in executarea unor exercitii fizice, circulatia deficitara, deficitul in puterea fizica sau anumite probleme musculare.

Simptomele epicondilitei laterale apar treptat si pot fi resimtite diferit de diferite persoane. In momentul debutului, durerea este suportabila si creste in intensitate in cateva saptamani sau luni. Durerea sau senzatia de arsura se resimte in exteriorul cotului si apare imposibilitatea de a strange pumnul, de a da mana, de a deschide usa sau de a tine o ceasca de cafea. Efectuarea unor miscari de tenis sau rasucirea unei surubelnite poate duce la intensificarea durerii.

In timp, durerea poate radia dinspre interiorul cotului spre incheietura mainii sau catre brat. Cu alte cuvinte, desi inflamatia apare in zona cotului, durerea se va resimti la majoritatea miscarilor realizate cu acea mana. De obicei este afectat cotul mainii folosite predominant in activitati (dreapta, mai frecvent).

In functie de severitatea simptomelor si de gradul de deteriorare a tendoanelor, tratamentul poate fi nechirurgical (medicamentos prin administrarea de antiinflamatoare si terapie fizica – fizio-kinetoterapia) si chirurgical, daca tratamentele nechirurgicale nu amelioreaza simptomele in 6-12 luni.

La 80-95% dintre pacienti, tratamentul nechirurgical da rezultate. Primul pas in recuperare este repausul bratului. Cu alte cuvinte, trebuie sa incetezi orice activitate recreationala sau ocupationala timp de cateva saptamani.

Mai mult, purtarea unor orteze pe treimea superioara a antebratului ajuta la ameliorarea simptomelor, prin relaxarea muschilor si a tendoanelor.

Inapoi la dictionar