Embolie arteriala a membrelor
Obstructie brutala a unei artere a membrului superior sau inferior. O embolie arteriala a unui membru este consecinta formarii unui cheag pe peretele auriculului sau ventriculului stang, ea insasi consecutiva unei patologii a unei valvule (ingustare mitrala sau stenoza mitrala), unui infarct de miocard sau unei tulburari a ritmului cardiac (fibrilatie auriculara). Mai rar, ea poate fi consecutiva formarii unui cheag pe peretele unui anevrism al aortei.
O embolie arteriala de acest tip se manifesta printr-o durere brusca si intensa a unui membru, cel mai des unul dintre membrele inferioare. Pulsul, luat la incheietura mainii sau la glezna, este impalpabil. Pielea este rece, palida, apoi poate deveni insensibila. Uneori muschii sunt paralizati. In functie de artera obstruata, limita superioara a acestor semne este mai mult sau mai putin ridicata pe membru, care, uneori, poate fi afectat in intregime.
Tratament si prevenire - Trebuie practicata de urgenta o ablatie chirurgicala a embolului, sub anestezie generala sau locala, dupa deschiderea peretelui arterei. O alta metoda, realizabila sub anestezie locala, consta, cu ajutorul unei sonde introduse in artera trecand prin piele, in aducerea embolului pana la orificiul de punctionare. In absenta tratamentului, embolia poate provoca o gangrena a membrului afectat. Prevenirea recidivelor face apel la anticoagulante sau antiagregante.
Inapoi la dictionar