Diplopie
Perceperea a doua imagini ale unui obiect privit.
Tipuri?- Diferite tipuri de diplopie:?
- Diplopiile monoculare persista atunci cand se inchide ochiul care nu este atins: ele provin dintr-o atingere a globului ocular. Diplopiile monoculare apar la debutul anumitor cataracte, in cazul afectarii maculei (zona centrala a retinei) sau chiar de iridectomie (ablatia unui fragment de iris) chirurgicala sau traumatica.?
- Diplopiile binoculare, in schimb, dispar atunci cand se inchide unul sau altul dintre ochi: este vorba de o atingere a muschilor oculomotori. Ele pot proveni dintr-o paralizie oculomotorie de origine traumatica, tumorala, vasculara sau din cauza unei afectiuni, ca diabetul sau scleroza in placi.
O diplopie binoculara poate surveni, de asemenea, in cazul unei afectiuni musculare (miastenie, miopatie endocriniana) sau in cazul unei heteroforii (tulburare a vederii binoculare legata de variatiile de echilibru ale muschilor oculomotori). In acest ultim caz, tendinta devierii ochiului, corectata in mod obisnuit spontan pentru a evita diplopia, reapare sub efectul oboselii sau al unei intoxicatii alcoolice.
Tratament - Tratamentul diplopiilor monoculare este, in principal, cel al cauzei, atunci cand este posibil: tratarea unei cataracte, repararea chirurgicala a unei iridectomii prea intinse. Tratamentul diplopiilor binoculare consta in prima etapa in depistarea ochiului afectat, cu scopul de a aduce o micsorare rapida a suferintei pacientului. Daca diplopia persista, se poate ajunge la plasarea pe sticla lentilelor a unor prisme, care vor fi incorporate in sticla daca afectiunea continua. In ce priveste tratamentul chirurgical, el nu poate fi propus decat in unele paralizii definitive. In toate cazurile in care este posibil, tratamentul cauzei este indispensabil.
Inapoi la dictionar