Boala pilonidala

Cunoscuta si ca sinus sau chist pilonidal, boala pilonidala reprezinta o afectiune cronica a pielii, ce se va manifesta prin aparitia unei formatiuni anormale – sub forma de saculet – la nivelul pielii. Apare, de obicei, cand parul perforeaza pielea si patrunde pe sub piele. Poate fi dureros in cazul in care chistul pilonidal se infecteaza. Se poate ajunge si la situatia in care acest chist sa fie drenat. In unele cazuri, o solutie poate fi si o interventie chirurgicala.

Nu exista o cauza exacta care duce la manifestarea bolii pilonidale. Se pot dezvolta chisturi din diferite cauze, cum ar fi:

  • un folicul de par iritat ca urmare a purtarii de haine stramte si/sau a transpiratiei puternice;
  • iritatii in zona;
  • schimbari hormonale.

 

Apare, de regula, la tinerii cu varste intre 15 si 24 de ani. Este mai frecventa la barbati, la persoanele supraponderale, dar si la persoanele care petrec mai mult timp sau isi desfasoara activitatea mai mult stand pe scaun – cum sunt soferii, casierii. De asemenea, boala pilonidala apare si la persoanele care poarta frecvent haine stramte sau persoanele care au mult par in pliul feselor. Mai poate aparea la persoanele care nu acorda o atentie deosebita igienei din acele zone. Este de stiut si ca unii oameni se nasc cu chisturi pilonidale.

Exista si cazuri rare de chisturi pilonidale care apar intre degetele de la maini – mai ales in randul celor care practica meseria de hairstylist sau pe cea de ingrijitor de animale.

Care sunt simptomele bolii pilonidale? Cu exceptia cazului in care un chist se infecteaza, este foarte posibil sa nu existe alte simptome in cazul bolii pilonidale.

Iar in momentul in care un chistul pilonidal se infecteaza, se poate transforma in abces si poate deveni foarte dureros.

De asemenea, se poate manifesta si prin:

  • roseata;
  • umflare;
  • puroi sau sange din abces;
  • miros neplacut;
  • stari febrile.

 

Trebuie stiut si ca, uneori, abcesul dispare de la sine, dar poate sa apara din nou.

Insa cum se va stabili ca este vorba de boala pilonidala? Medicul este cel care va pune diagnosticul dupa ce va efectua o examinare fizica la nivelul feselor. Totodata, este posibil ca specialistul sa stabileasca ca se poate drena chistul si/sau sa prescrie antibiotice daca exista o infectie severa.

In cazul in care chistul pilonidal se va infecta din nou sau nu se va vindeca nici dupa drenare, urmatorul pas ar putea fi ca pacientul sa fie nevoit sa treaca printr-o interventie chirurgicala pentru indepartarea acestuia. In functie de tipul de interventie, vindecarea poate dura intre 4 si 10 saptamani.

Cum se poate preveni boala pilonidala? Iata cativa pasi usor de urmat de catre orice persoana, cum ar fi:

  • se va mentine zona curata si uscata;
  • se va folosi un sapun antibacterian, insa care va trebui bine indepartat dupa curatare;
  • se va evita statul pe scaune pentru perioade lungi de timp.
Inapoi la dictionar