Apendice

Termenul desemneaza o structura atașata la o alta mai mare. Mica prelungire a tubului intestinal, in partea de jos a cecului.
Parte secundara a unui obiect, care se prezinta ca o prelungire sau ca o completare a acestuia
Anexa, adaos, supliment la o structura.
Primul semn al apendicitei acute este durerea abdominala spontana cu localizare periombilicala sau in hipogastru, rareori severa sau colicativa (cu crampe intermitente, supraadaugate). Dupa o perioada variabila intre 1-12 ore (mai frecvent 4-6 ore) durerea se localizeaza in fosa iliaca dreapta (in caz de pozitie anatomica normala a apendicelui). Se schimba caracterul durerii, ea devine constanta si progresiva. Aceasta schimbare a localizarii si caracterului durerii este cunoscuta sub denumirea semnului Kocher si este observata la aproximativ 60% din pacienti. In celelalte cazuri apendicita incepe cu durerea in zona
localizarii apendicelui. De obicei, aparitia durerii este precedata de anorexie, iar varsaturile reflexe apar in 75% din cazuri. Constipatia ce precede durerea se observa la majoritatea pacientilor, dar in caz de localizare atipica a apendicelui (retrocecala, pelvina sau mezoceliaca la copii) se poate intalni diaree. Succesiunea aparitiei simptomelor (anorexia, urmata de durerea abdominala si varsatura) este importanta in diagnosticul diferential.

Definitie furnizata de:
Medcenter Bucuresti,
Dr. Ligia Constantinescu,
Medic Specialist Medicina de familie,
Competenta medicina de intreprindere.

Inapoi la dictionar