Angioplastie
Interventie chirurgicala constand in repararea, dilatarea sau remodelarea unui vas deformat, ingustat sau dilatat.
Desfasurare - Angioplastia poate fi practicata prin incizie chirurgicala sau pe cale transcutanata:
- angioplastia prin incizie utilizeaza un fragment de vena sanatoasa (prelevat, in general, de la gamba bolnavului) sau de tesut sintetic (patch) cu care se restaureaza partea bolnava dupa incizia longitudinala a peretelui vasului.
- angioplastia pe cale transcutanata utilizeaza o sonda cu un balonas gonflabil. Ea nu se aplica decat ingustarilor localizate. In plus, ea este inoperanta pe un fragment arterial total obturat. Injectarea unui produs de contrast iodat, reperabil prin radiografie, permite localizarea zonei ingustate si controlul in ce priveste pozitionarea sondei. Aceasta este introdusa in vasul bolnav pe ocolite, printr-un vas periferic (de exemplu, artera femurala); balonasul, plasat la nivelul ingustarii arteriale, este apoi umflat pentru a dilata segmentul atins. Dupa obtinerea unui rezultat satisfacator (disparitia completa a stenozei sau persistenta unei stenoze minime nu deranjeaza curgerea sangelui), sonda si balonasul sunt retrase.
Complicatii si prognoza -Complicatiile grave ale angioplastiei pe cale transcutanata (obturarea arterei prin clivajul peretelui sau hematom, hemoragie) sunt rare. Dupa o vreme, poate uneori sa reapara o noua ingustare (restenoza): ea este atunci tratata, in mod obisnuit cu succes, printr-o noua angioplastie. In cazurile de restenoze coronare, relativ frecvente, tehnicile de reparare s-au diversificat azi: utilizarea laserului, a unui rotoblator (freza pivotanta de mare viteza) sau amplasarea unui stent (armatura intraarteriala).
Inapoi la dictionar