Angiodermita purpurica si pigmentara

Angiodemita purpurica si pigmentara - cunoscuta si sub denumirea de dermatita pigmentara si purpurica persistenta cuprinde de fapt un grup de boli cronice a caror etiologie nu poate fi precizata dar care se prezinta clinic foarte distinctiv iar histopatologic se caracterizeaza prin extravazare de eritrocite si depunere marcata de hemosiderina la nivelul pielii.

Termenul de angiodermita purpurica si pigmentara cuprinde: boala Schamberg sau dermatoza pigmentara progresiva, purpura inelara telangiectatica Majocchi, lichenul aureus, purpura pruriginoasa, purpura eczematoida Doucas – Kapetanakis, si dermatoza lichenoida pigmentara si purpurica Gougerot-Blum.

Leziunile cutanate constau in placi si placarde neregulate, pigmentate maroniu, la nivelul membrelor inferioare, leziuni care au evolutie cronica avand tendinta de a se extinde si care pot persista chiar ani. Unele leziuni pot disparea in mod spontan.

Biopsia cutanata este necesara atat pentru precizarea diagnosticului, cat, mai ales, pentru excluderea unui limfom cutanat cu celula T.

Niciun medicament nu si-a dovedit eficacitatea totala in tratamentul dermatozelor pigmentare si purpurice, insa se pot folosi cu rezultate variabile: antihistaminice, dermatocorticoizi, fototerapia cu UVB sau PUVA, vitamina C si vasculoprotectoare.

Evitarea ortostatismului prelungit si folosirea ciorapilor elastici poate fi de ajutor. Dermatologul este specialistul care este cel mai in masura sa diagnostice si sa urmareasca pacientii cu angiodermita purpurica si pigmentara.


Definitie furnizata de:

Medcenter Bucuresti,
Dr. Irina Margaritescu,
Medic Specialist Dermatologie

Inapoi la dictionar