Coxartroza - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Coxartroza - cauze, simptome, diagnostic si tratament Coxartroza - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 30 iunie 2023

coxartroza

Articulatia soldului este a doua din corp care suporta cea mai mare greutate, dupa cea a genunchiului. Coxartroza, sau artroza soldului, este incadrata in categoria bolilor degenerative ce apar in mod frecvent la persoanele cu varste medii spre inaintate.

Atunci cand apare, coxartroza produce dureri intense in zona soldului si poate limita mobilitatea articulara. Daca nu este tratata corespunzator, coxartroza poate impiedica persoanele afectate sa execute actiuni foarte simple, cum ar fi sa-si lege sireturile de la pantofi sau sa se ridice de pe scaun.

Avand in vedere ca aceasta afectiune se inrautateste in timp, cu cat intelegeti mai repede care sunt simptomele, cum se face diagnosticarea si care sunt optiunile de tratament, cu atat impactul acesteia asupra vietii va fi mai redus. Asadar, prin intermediul acestui articol veti primi detalii despre coxartroza, factorii de risc, diagnosticarea, optiunile de tratament si preventie.

Pentru a va ajuta sa reduceti durerea si rigiditatea musculara, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport gel emulsionat. Acest produs favorizeaza destinderea musculaturii incordate si contractate, calmand eficient durerile acute de origine reumatica, datorita producerii unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. De asemenea, acest gel stimuleaza circulatia sangvina.


Ce este coxartroza

Coxartroza este una dintre afectiunile care pot modifica in mod semnificativ viata pacientilor. Aceasta apare la nivelul articulatiei soldului, fiind una dintre cele mai comune tipuri de artroza ale acestei articulatii. Pentru a intelege mai bine ce este coxartroza si cum se declanseaza, este important sa intelegeti mai intai cum este structurata articulatia soldului.

Aceasta este compusa din capul femural, a carui forma este sferica. De asemenea, din sold face parte si cavitatea acetabulara. Suprafetele capului femural si ale cavitatii acetabulare sunt acoperite cu cartilaj articular. Acesta are o suprafata alunecoasa, ce protejeaza oasele si le permite sa se miste in mod liber.

Suprafata articulatiei este acoperita de un strat subtire, denumit sinoviu. Daca soldul este sanatos, acest strat subtire produce un fluid care lubrifiaza cartilajul si ajuta la miscarea articulatiei. In momentul in care apare coxartroza, cartilajul incepe sa se erodeze si sa devina foarte rigid.

Astfel, spatiul dintre oase incepe sa se micsoreze, ajungandu-se la situatia in care oasele se ating unele de altele, provocand dureri intense. Cand se instaleaza coxartroza, degradarea este lenta, dar progresia acesteia este ireversibila. Asadar, fara tratament adecvat, aceasta poate duce la distrugerea completa a articulatiei soldului.

Pentru a va ajuta sa ameliorati pe termen lung durerile musculare sau articulare ce apar in urma suprasolicitarii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ThermaCare plasturi pentru spate si sold. Aceasta este o compresa calda, neparfumata, care contine substante medicamentoase si care este compatibila cu tratamentele analgezice orale.

Cauze si factori de risc pentru coxartroza

Coxartroza poate fi clasifica drept primara si secundara. In cazul celei primare, cauzele sunt inca necunoscute, aceasta fiind o afectiune de sine statatoare. Pe de alta parte, coxartroza secundara este cauzata de o alta boala, infectie, traumatism sau defecte congenitale.

Factorii de risc pentru coxartroza sunt urmatorii:

  • ereditatea – defectele congenitale sau micile defecte ale articulatiei pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni;
  • cresterea in greutate – daca sunteti supraponderal(a) sau obez(a), puneti o mai mare presiune pe articulatii si favorizati in timp aparitia coxartrozei;
  • traumatism sau presiune excesiva pe articulatie – poate duce la aparitia coxartozei.

Principalele cauze care pot determina coxartroza sunt urmatoarele:

  • varsta inaintata;
  • istoricul familial de coxartroza;
  • traumatismele anterioare ale articulatiei soldului;
  • obezitatea;
  • defectele survenite in formarea articulatiei soldului la nastere (aceasta conditie este cunoscuta ca displazie de sold);
  • sexul pacientului (femeile sunt mai predispuse la a dezvolta coxartroza comparativ cu barbatii din cauza structurii anatomice a soldurilor);
  • existenta altor boli care au efecte asupra modului in care sistemul musculoscheletal se dezvolta (diabet zaharat, hipertiroida, boala Paget).

Pentru a sprijini sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si a tendoanelor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport colagen ananas. Acest produs are in compozitie colagen, magneziu, zinc si vitamina C, fiind recomandat in caz de suprasolicitare mecanica a articulatiilor si pentru recuperarea articulara in urma traumatismelor aparatului locomotor.

Coxartroza – simptomatologie si manifestari

Primele simptome de coxartroza sunt destul de usoare ca intensitate, dar acestea se complica in timp. Puteti simti o durere mai accentuata dimineata sau dupa ce ati stat intr-o parte pentru o perioada. Simptomele pe care le poate produce coxartroza sunt urmatoarele:

  • rigiditate a articulatiei, care apare dupa ce va ridicati din pat;
  • rigiditate articulara ce apare dupa ce stati in pozitie sezanda, pentru o perioada lunga;
  • durere, umflatura sau sensibilitate a articulatiei soldului;
  • un sunet sau o senzatie care indica faptul ca oasele se ating unele de altele la nivelul soldului;
  • imposibiltatea de a va misca soldul pentru a desfasura activitatile de rutina (cum ar fi sa va incaltati);
  • sensibilitate a articulatiei, in functie de conditiile meteo (durerea se acutizeaza cand ploua sau este innorat);
  • mobilitate redusa ce va afecteaza miscarea soldului atunci cand mergeti, cauzand in timp mersul schiopatat;
  • slabirea muschilor ca urmare a lipsei de activitate.

Ca urmare a intensitatii simptomelor, medicul specialist poate incepe stadializarea acestei afectiuni. Asadar, puteti sa manifestati urmatoarele tipuri de coxartroza:

  • Gradul I – cand durerea este periodica si apare doar dupa ce ati efectuat anumite exercitii fizice. Durerea dispare atunci cand sunteti in repaos.
  • Gradul II – durerea este moderata in intensitate si iradiaza in zona inghinala si la nivelul coapsei. Chiar daca sunteti in repaos, durerea poate sa persiste.
  • Gradul III – durerea este intensa si persistenta, indiferent de momentul zilei. Aceasta iradiaza la nivelul piciorului si determina pierderea mobilitatii.

Pentru a va ajuta sa ameliorati simptomele osteoartritei si pentru a va intari articulatiile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport Forte. Acesta este un produs inovator, care reuneste intr-o formula concentrata mai multe ingrediente testate clinic pentru eficienta. ArtroSuport Forte este recomandat persoanelor supraponderale, dar si acelora care desfasoara efort fizic sustinut. Datorita extractului de ginkgo biloba, acest produs contribuie si la o mai buna circulatie a sangelui.

Diagnosticul de coxartroza

Pentru a diagnotica in mod corect coxartroza, este necesar sa consultati un medic ortoped. Acesta va efectua o anamneza in baza informatiilor pe care le primeste si un examen clinic pentru a intelege nivelul de intensitate al simptomelor. De asemenea, medicul va solicita si o serie de investigatii, cum ar fi:

  • radiografie la nivelul soldului;
  • ecografie cu ultrasunete efectuata la nivelul soldului, pentru a identifica zonele in care sunt localizate leziunile degenerative. In acest mod, medicul va putea si sa stadializeze coxartroza.
  • CT sau RMN la nivelul soldului pentru o stadializare corecta, dar si pentru a diagnostica precoce aparitia coxartrozei, in cazul in care exista simptome care indica aceasta afectiune.

Tratament coxartroza

Tratamentul propus de medic pentru coxartroza depinde de gravitatea simptomelor si de cat de avansata este boala. Atunci cand va confruntati cu stadiul incipient de coxartroza, medicul poate propune tratamentul conservator, combinat cu exerciti fizice ce nu implica miscari bruste si nu au impact pentru articulatie.

Astfel, puteti urma exercitii de intindere a musculaturii si diverse programe de reabilitare. De asemenea, este important sa mentineti greutatea la nivelul recomandat de medic, pentru a reduce presiunea pe articulatie. In plus, medicul poate propune terapie medicamentoasa (medicamente condroprotectoare sau antiinflamatoare nonsteoiridiene) sau terapie biologica.

In cazul in care simptomele sunt foarte intense, iar pacientul nu le mai poate tine sub control cu terapie medicamentoasa pe termen lung, atunci medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Interventia uzuala pentru coxartroza este artroplastia totala de sold. In acest caz, portiunile articulare care nu mai functioneaza corespunzator sunt inlocuite cu implanturi artificiale.

coxartroză

Posibile complicatii

Pacientii diagnosticati cu coxartroza pot dezvolta dizabilitati. Din cauza durerilor accentuate si a problemelor pe care le au in timpul mersului, este posibil sa inceapa sa se miscati mai putin si sa nu mai efectueze activitatile de rutina zilnica pe care le efectuau inainte de instalarea bolii.

De asemenea, pot aparea complicatii ca urmare a interventiei chirurgicale. De exemplu, pot suferi o infectie la locul operatiei sau se pot confrunta cu hemorgii. O alta complicatie post-operatorie poate fi luxatia sau fractura.

Sfaturi pentru preventie

Desi coxartroza nu poate fi prevenita, exista cateva recomandari pe care le puteti urma pentru a reduce simptomele sau a reduce riscul de aparitie al acestei afectiuni. Asadar, urmatoarele masuri va pot ajuta sa aveti o mobilitate crescuta pe parcursul vietii si sa nu puteti presiune pe articulatii.

  • Incalziti-va corespunzator inainte de orice exercitiu fizic pe care il efectuati.
  • Daca anumite exercitii fizice va produc durere, este recomandat sa va opriti si sa va relaxati.
  • Purtati pantofi care va ajuta sa aveti un mers corect si o postura relaxata.
  • Evitati sa alergati pe suprafete dure.
  • Folositi suplimente alimentare care contin glucozamina si condroitina.
  • Mentineti un nivel constant al greutatii corporale, conform inaltimii pe care o aveti.

In concluzie, atunci cand apar primele semne de coxartroza este recomandat sa va adresati medicului ortoped. Acesta va va face o serie pe recomandari care va vor ajuta sa mentineti simptomele la un nivel scazut si controlabil. De asemenea, mentinerea unui stil de viata sanatos si efectuarea de exercitii fizice in mod constant, care sa va protejeze articulatiile, va vor ajuta sa reduceti riscul aparitiei coxartrozei.

 

Surse:

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/osteoarthritis-of-the-hip/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hip-arthritis

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/arthritis/osteoarthritis

https://www.webmd.com/osteoarthritis/guide/options-basics

https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/understanding-arthritis/hip-osteoarthritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/treatment/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…

  • ThermaCare x 2 buc plasturi pt spate/sold

    ThermaCare plasturi pentru spate si sold X 2 bucati

    ThermaCare® este o compresa calda, fara substante medicamentoase, care ofera o ameliorare de lunga durata a durerii musculare/articulare asociate cu suprasolicitare, tensiune musculara, entorse si…