Consumul de cafea verde – beneficii si contraindicatii

Consumul de cafea verde – beneficii si contraindicatii Consumul de cafea verde – beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 25 ianuarie 2024

cafea-verde

O ceasca de cafea fierbinte este tot ce aveti nevoie pentru a va umple instantaneu de energie si pentru a ramane activi pe tot parcursul zilei. Cafeaua este, fara indoiala, una dintre cele mai energizante bauturi de pe glob.

Exista o gama larga de sortimente de cafea disponibile pe piata. Unul dintre soiurile care merita descoperit si care vine cu o multitudine de proprietati benefice pentru sanatate este cafeaua verde. Pe langa faptul ca stimuleaza metabolismul, reduce stresul si sustine procesul de slabire, consumul de cafea verde va poate ajuta sa va simtiti activ si revigorat.

De obicei, boabele de cafea sunt prajite si procesate pentru a produce cafeaua pe care o folosim pentru un latte. Procesul de prajire modifica gustul, aroma, culoarea si concentratia nutrientilor boabelor. Spre deosebire de cafeaua obisnuita, boabele de cafea verde nu sunt prajite si raman complet crude si bogate in acizi clorogenici, despre care se crede ca ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Mai mult, organismul poate asimila cu usurinta acidul clorogenic si poate obtine beneficii generoase pentru sanatate prin consumul de cafea verde.

Cafeaua verde nu are un gust puternic si bogat precum cafeaua prajita. Are, in schimb, un gust mai bland, asemanator ceaiului din plante.

 


Cafeaua verde – informatii generale

Cafeaua verde provine din boabele de cafea verzi. Cafeaua verde este pur si simplu o bautura produsa din boabe de cafea obisnuite, normale, crude, care nu au fost prajite. Boabele de cafea care au fost culese si procesate sunt verzi si capata culoarea maronie familiara doar in urma procesului de prajire. Daca ati crezut ca boabele de cafea sunt rosii sau galbene atunci cand sunt culese, aveti dreptate pe jumatate. Acestea sunt “ciresele” de cafea care contin boabele.

De asemenea, mai exista un produs care trebuie mentionat inainte de a trece mai departe: extractul de cafea verde. In mod evident, substanta este extrasa din boabe de cafea crude si este produsul comercializat ca supliment de slabit.

Naturalis ApetitSlim este un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (ceai verde, Garcinia cambogia), vitamina B6 si mineralele zinc si crom.

Asadar, raspunsul este simplu: cafeaua verde este o cafea obtinuta din boabe care nu au fost prajite, dar care poate fi bauta.

Ce gust are cafeaua verde?

Imbietoarea aroma de cafea cu care suntem obisnuiti este atribuita procesului de prajire. De aceea, daca beti cafea verde intr-un test in orb, s-ar putea sa nu realizati ca este cafea.

Cafeaua verde are o aroma mult mai blanda si mai usoara decat cafeaua obisnuita si, atunci cand este facuta corespunzator, este un pic mai groasa. Unii oameni sustin ca are un gust “ierbos” sau comparabil cu cel al ceaiului verde sau din plante, insa nu este acelasi lucru. In plus, cafeaua verde este mai acida decat cafeaua prajita.

Cafeaua facuta din boabe verzi crude nu prea arata a “cafea”, deoarece are, de obicei, o culoare de chihlimbar, uneori cu o nuanta de verde.

Acestea sunt insa diferente de suprafata. Intrebarea importanta – cel putin daca luam in calcul beneficiile pentru sanatate – este daca o cafea din boabe prajite si cafeaua verde au aceleasi proprietati chimice. Raspunsul este nu.

Naturalis LipidoSlim este un supliment alimentar care, prin ingredientele continute, sustine metabolismul grasimilor si ajuta la controlul greutatii corporale, intareste sistemul imunitar si reduce oboseala.

De ce este cafeaua verde diferita?

Boabele de cafea contin compusi cunoscuti sub numele de acizi clorogenici. Cu toate ca exista mai multe alimente, cum ar fi afinele, rosiile si vinetele, care contin acizi clorogenici, cafeaua dispune de o cantitate mai mare decat celelalte.

Acidul clorogenic si unul dintre produsii sai, acidul cafeic (fara legatura cu cofeina) sunt bine-cunoscute pentru proprietatile antioxidante puternice. De fapt, specialistii banuiesc ca multe dintre beneficiile pentru sanatate ale cafelei se datoreaza prezentei acestor acizi.

Un lucru amuzant se intampla in timpul prajirii boabelor de cafea. Pe masura ce cafeaua capata si mai multa aroma, nivelul sau de acid clorogenic se reduce dramatic. Cu alte cuvinte, boabele de cafea neprajite contin o cantitate mult mai mare de compusi care pot oferi beneficii pentru sanatate – sau, pentru a spune si mai simplu, cafeaua verde este mai buna pentru organism decat cafeaua prajita.

de-ce-este-diferita-cafeaua-verde

Exista o alta diferenta intre cafeaua verde si cea obisnuita: nivelul de cofeina. Prajirea boabelor de cafea scade incet cantitatea de cofeina din cafea. Cu cat este prajita mai tare, cu atat contine mai putin cofeina.

Asadar, cafeaua facuta din boabe verzi crude, care nu au fost supuse deloc procesului de prajire, contine putin mai multa cofeina decat o cafea din boabe prajite usor si mult mai multa decat boabele prajite mai intens.

Cafea verde – proprietati si beneficii

Poate sustine procesul de slabire

Exista suplimente alimentare care contin cafea verde si sunt extrem de apreciate pentru capacitatea de a stimula pierderea in greutate. Dovezile arata ca prezenta acidului clorogenic ajuta organismul sa arda glucoza si grasimile, scade absorbtia carbohidratilor, prevenind cresterea glicemiei si mentinand profilul lipidic sub control. Consumul constant de cafea verde declanseaza metabolismul, arde grasimile si mentine o greutate sanatoasa.

Poate regla nivelul zaharului din sange

Se crede ca acizii clorogenici din boabele de cafea verde stabilizeaza nivelul glicemiei si creste sensibilitatea la insulina. In plus, reduc intr-un mod remarcabil inflamatia si acumularea de grasime, ceea ce ajuta la imbunatatirea nivelului de zahar din sange si la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

De asemenea, pentru a mentine un nivel echilibrat al glicemiei este important sa mancati sanatos si sa faceti miscare in mod constant.

Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Cafeaua verde s-a dovedit ca scade remarcabil tensiunea arteriala si optimizeaza sanatatea inimii. Se stie ca dilata vasele de sange si reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, care poate creste tensiunea arteriala. Consumul zilnic de cafea verde poate mentine tensiunea arteriala sub control.

cafea-verde-tensiune-arteriala

Poate avea efecte puternice anti-imbatranire

Extractul de boabe de cafea verde este compus din acizi clorogenici care au proprietati antioxidante si care elimina radicalii liberi. Acest proces faciliteaza regenerarea celulelor pielii, ascunzand liniile fine si ridurile. In plus, extractul de cafea verde este unul dintre ingredientele produselor esentiale de ingrijire a pielii, care protejeaza pielea de razele UV daunatoare si care previn aparitia petelor pielii.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Boabele de cafea verde sunt bogate in nutrienti esentiali si antioxidanti care ajuta la combaterea daunelor radicalilor liberi din organism. Se stie ca radicalii liberi cresc riscul de cancer si alte boli cronice. Studiile au mai dezvaluit ca acidul clorogenic din boabele de cafea verde previne formarea celulelor tumorale si riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer.

Poate imbunatati starea de spirit

Tot datorita continutului de antioxidanti, cafeaua verde este o bautura regeneranta care imbunatateste performanta psihomotorie si cognitiva si previne boala Alzheimer. Continutul bogat de cofeina creste secretarea de dopamina, un neurotransmitator care poate imbunatati starea de spirit, atentia, vigilenta si functionarea creierului. In plus, ajuta si la reglarea tensiunii arteriale si la imbunatatirea performantei atletice si a rezistentei.

cafea-verde-stare-de-spirit

Poate avea efect detoxifiant

Boabele de cafea verde pot ajuta in mod natural la eliminarea toxinelor, impuritatilor, grasimilor in exces si a colesterolului din organism. Aceasta bautura energizanta intareste sistemul imunitar si imbunatateste sanatatea si bunastarea generala.

Contraindicatii privind consumul de cafea verde

Multe alimente sau suplimente care pot fi benefice pot avea si potentiale dezavantaje. Cafeaua verde nu face exceptie, dar posibilele sale efecte secundare sunt minore.

Primul este evident si consta in continutul de cofeina al cafelei verzi. Cei mai multi oameni pot consuma cantitati moderate de cofeina, desigur, insa un consum excesic poate provoca agitatie, anxietate si probleme de somn.

Nu exista o regula ferma cu privire la consumul de cafea verde, deoarece fiecare reactioneaza diferit la cofeina. Cu toate acestea, specialistii recomanda limitarea la patru sau cinci cani pe zi.

cafea-verde-contraindicatii

Cofeina in exces poate provoca o crestere a tensiunii arteriale, cu toate ca, pe de alta parte, acidul clorogenic din cafeaua verde poate reduce tensiunea arteriala.

Aceste efecte contradictorii le pot crea probleme persoanelor care iau medicamente pentru a trata hipertensiunea arteriala, asa ca ar trebui sa solicite sfatul medicului inainte de a incepe sa bea cafea verde sau sa ia suplimente care contin cafea verde.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/green-coffee

https://www.netmeds.com/health-library/post/green-coffee-7-superb-health-benefits-of-having-this-energising-beverage

https://drinksupercoffee.com/blog/nutrition/green-coffee/