Abscesul pulmonar este o infectie necrozanta a plamanului caracterizata printr-o leziune cavitara umpluta cu puroi. Este cauzat cel mai frecvent de inhalarea bacteriilor care traiesc in mod normal in gura sau in gat care ajung in plamani, provocand o infectie. Simptomele includ tuse productiva, febra, transpiratii si scadere in greutate. Diagnosticul se bazeaza in principal pe radiografia toracica. Tratamentul consta, de obicei, intr-o combinatie de mai multe medicamente si schimbare ale stilului de viata.
Ce este un abces pulmonar?
Un abces pulmonar reprezinta o cavitate umpluta cu puroi. In cea mai mare parte a cazurilor, acesta este rezultatul unei infectii bacteriene in tesutul pulmonar, care determina moartea tesutului pulmonar. Puroiul se acumuleaza in spatiul rezultat.
Tratarea unui abces pulmonar poate fi dificila si, in unele cazuri, poate pune in pericol viata pacientului.
Daca un abces pulmonar persista timp de 4 pana la 6 saptamani, este considerat acut. Un abces pulmonar care persista mai mult timp este considerat cronic.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe de Maces si Cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.
Etiologia abcesului pulmonar
Majoritatea abceselor pulmonare se dezvolta dupa aspirarea secretiilor orale de catre pacientii cu gingivita sau igiena orala precara. In mod tipic, pacientii sunt afectati din cauza consumului de alcool, droguri recreative, anestezie, sedative sau opioide. Pacientii mai in varsta si cei care nu pot controla secretiile orale, adesea din cauza unei boli neurologice, sunt, de asemenea, expusi riscului.
Abcesele pulmonare pot aparea si ca urmare a obstructiei endobronhice (de exemplu, din cauza unui carcinom bronsic) sau a imunosupresiei (de exemplu, din cauza HIV/SIDA sau dupa transplant si utilizarea medicamentelor imunosupresoare).
O cauza mai putin frecventa a abcesului pulmonar este pneumonia necrotizanta, care se poate dezvolta din semanarea hematogena a plamanilor cauzata de tromboembolism supurativ (de exemplu, embolism septic datorat consumului de droguri intravenoase sau sindromul Lemierre) sau endocardita dreapta. Spre deosebire de aspiratie si obstructie, aceste conditii se prezinta in mod tipic acut si provoaca abcese pulmonare multiple in loc de izolate.
Infectia directa (de exemplu, din empiem, abces subfrenic sau mediastinal) in loc de semanare hematogena este posibila cu anumiti agenti patogeni piogeni (de exemplu, Staphylococcus aureus).
Simptomele unui abces pulmonar
Cel mai evident simptom al unui abces pulmonar este o tuse productiva, adesea cu sputa care poate fi sangeroasa sau asemanatoare puroiului si are un miros neplacut.
Alte simptome includ:
-
Respiratie urat mirositoare;
-
Febra de 38.3°C sau mai mare;
-
Dureri in piept;
-
Dificultate la respiratie;
-
Transpiratii excesive sau transpiratii nocturne;
-
Pierdere in greutate;
-
Oboseala.
Ce provoaca un abces pulmonar?
Abcesele pulmonare pot fi clasificate ca fiind primare sau secundare. Ele au cauze diferite si se dezvolta din tulpini diferite de bacterii.
Abces pulmonar primar
Abcesul pulmonar primar este cauzat de o infectie in interiorul plamanului. Consumul excesiv de alcool este cel mai probabil sa faca o persoana susceptibila la dezvoltarea unui abces pulmonar. Persoanele cu tulburare de consum de alcool tind sa aiba episoade de varsaturi si modificari ale nivelurilor de constienta. Aceste complicatii cresc probabilitatea inhalarii continutului stomacului si a bacteriilor in plamani, ceea ce poate provoca o infectie.
Persoanele care abuzeaza de alcool au adesea sisteme imunitare slabite din cauza sanatatii precare si a malnutritiei, ceea ce face, de asemenea, mai usor sa dezvolte o infectie.
Septocalmin Islandica – datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.
Pneumonia, inclusiv tipul cunoscut sub numele de pneumonie de aspiratie, poate provoca, de asemenea, un abces pulmonar primar. Pneumonia de aspiratie este o infectie care se dezvolta dupa ce alimentele sau secretiile din gura, stomac sau sinusuri sunt inhalate in plamani in loc sa intre in esofag. Este o cauza foarte comuna a abceselor primare.
Aspiratia de alimente sau secretii apare cel mai des atunci cand cineva este sedat sau inconstient, fie ca urmare a intoxicatiei, fie a anesteziei.
Materialul inhalat este adesea daunator tesutului pulmonar. De asemenea, este in mod tipic plin cu bacterii, fie din cauza unei infectii, fie din cauza bacteriilor normale gasite in gura, tractul respirator sau stomac.
Abces pulmonar secundar
Abcesul pulmonar secundar este cauzat de orice altceva decat o infectie care incepe in plaman. Exemple includ:
-
obstructie a cailor aeriene mari din plamani;
-
boala concomitenta in plamani;
-
infectii din alte parti ale corpului care se extind in plaman.
Abcesele pulmonare secundare sunt mai putin comune decat cele primare.
Cine este expus riscului de abces pulmonar?
Persoanele cu tulburare de consum de alcool sau care au fost recent bolnave (in special cu pneumonie) au un risc mai mare de a dezvolta un abces pulmonar. Alte persoane care sunt, de asemenea, expuse la risc includ cele cu sisteme imunitare slabite din cauza:
-
Unui transplant de organ;
-
Cancer;
-
HIV;
-
boala autoimuna.
Riscul este crescut pentru persoanele care au fost recent sub anestezie sau sedare, precum si pentru cele care au fost inconstiente ca urmare a unei leziuni sau boli.
Inhalarea unui obiect strain care blocheaza o carare de aer mare este, de asemenea, un factor de risc.
Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic, un supliment care contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.
Cum este diagnosticat un abces pulmonar?
Pentru a diagnostica un abces pulmonar, un medic va examina mai intai istoricul medical al pacientului. Vor dori sa afle despre operatiile recente in care s-a folosit anestezia.
Daca exista suspiciunea unui abces, medicul va analiza sputa sau puroiul.
Medicul ar putea folosi, de asemenea, tehnici de imagistica, cum ar fi o radiografie sau un CT scan, pentru a vedea unde se afla infectia in plamani si pentru a exclude alte conditii, cum ar fi cancerul sau emfizemul.
Pentru infectii mai grave, medicul ar putea preleva o mostra de lichid din zona abcesului folosind un instrument numit bronhoscop.
Daca medicul crede ca un obiect strain a intrat in plamani, ar putea introduce un bronhoscop in trahee pentru a-l localiza.
Cum se trateaza un abces pulmonar?
Antibioticele sunt tratamentul principal pentru un abces pulmonar. Expertii recomanda in mod obisnuit ca tratamentul sa dureze intre 3 si 8 saptamani. Cu toate acestea, tratamentul poate fi necesar timp de 6 luni sau mai mult in unele cazuri.
Medicul ar putea sugera, de asemenea, schimbari in stilul de viata, cum ar fi evitarea fumatului in cazul fumatorilor si consumul de mai multe lichide.
In unele cazuri, pot fi necesare proceduri mai invazive sau chirurgie. Se poate introduce un tub in plamani pentru a drena puroiul din abces, sau poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul pulmonar infectat sau deteriorat.
Care sunt posibilele complicatii ale unui abces pulmonar?
In cazuri rare, un abces pulmonar poate sa se rupa sau sa explodeze. Acest lucru reprezinta o problema medicala grava. Tratamentul chirurgical poate, de asemenea, sa duca la complicatii.
Complicatiile potentiale dupa ruperea sau tratamentul chirurgical al unui abces includ:
Empiema. In empiema, se acumuleaza o cantitate mare de lichid infectat in jurul plamanului, langa abces. Aceasta conditie poate pune viata in pericol. Este necesara ingrijirea medicala prompta pentru a elimina lichidul.
Fistula bronhopulmonara. O fistula bronhopulmonara este o conexiune anormala care se dezvolta intre o carare de aer mare in interiorul plamanului si spatiul invelisului in jurul plamanului. Chirurgia sau bronhoscopia pot corecta aceasta problema. In bronhoscopie, un bronhoscop si materiale de etansare pot inchide fistula.
Sangerare din plaman sau peretele toracic. Aceasta poate fi o cantitate mica de sange sau o cantitate mare de sange, ceea ce pune viata in pericol.
Raspandirea infectiei in alte parti ale corpului. Daca infectia paraseste plamanul, poate provoca apoi abcese in alte parti ale corpului, inclusiv in creier.
Care este perspectiva pentru o persoana cu un abces pulmonar?
Un abces pulmonar primar tratat cu antibiotice se vindeca fara complicatii in aproximativ 90% dintre cazuri. Abcesele pulmonare secundare au o sansa mai mare de deces. Obtinerea tratamentului cat mai devreme posibil poate imbunatati sanatatea.
Persoanele cu sisteme imunitare suprimate, conditii de sanatate subiacente sau fara acces la asistenta medicala sunt mai susceptibile la rezultate adverse.
Surse:
https://www.webmd.com/lung/lung-abscess-overview
https://www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/lung-abscess/lung-abscess
https://www.healthline.com/health/lung-abscess#outlook